Митове за сексуално предаваните инфекции

5 мита за сексуално предаваните инфекции

Невярната информация за сексуално предаваните инфекции се разпространява с такава скорост, колкото и самите те. Както и друг път сме обяснявали, единственият начин да си сигурен, че няма да хванеш нищо, е да не правиш никакъв секс. След определени години, не става, нали? Другият начин е да си достатъчно добре информиран и да спазваш няколкото прости правила. Презерватив всеки път, ама всеки път. Постоянен партньор, с когото си имате доверие и не правите секс с други хора. И редовни прегледи и излседвания при специалист (гинеколог или венеролог/уролог).

Ето какво си мислят много хора, а всъщност не е така:

Мит: Само “кофти” хората се заразяват със сексуално предавани инфекции

Факт: Инфекциите не подбират. Богатите също плачат, както се казва. И бедните. И спортистите, и зубърите, и големите шефчета. Дори тези, които са правили секс един единствен път, могат да имат бактерии или вирус. Защитени са единствено онези, които нямат никакви сексуални контакти. Или правят секс с презерватив всеки път.

Какво да правиш: Използвай презерватив. Презервативът е единствената предпазна мярка срещу инфекции предавани по сексуален път. Противозачатъчните предпазват само от нежелана бременност.

Мит: Ако ти или партньорът ти имате инфекция, признаците са очевидни.

Факт: Много често има инфекция без симптоми. Без проба на секрет или кръв дори и лекарите не винаги могат да разберат дали сте пипнали нещо. Може да нямаш никакви оплаквания и пак да си заразен и да разпространяваш инфекцията. А ако не предприемеш лечение навреме, състоянието може да се усложни и да ти докара сериозни проблеми. Някои и за цял живот.

Какво да правиш: изследвай се периодично заедно с партньора си, дори да нямате симптоми. За презервативите казахме.

Мит: Можеш да избегнеш заразите, като правиш само орален или анален секс.

Факт: Ако има секс (какъвто и да било), има и риск. Вирусите и бактериите могат да проникнат в тялото през малки ранички в устата или ануса, не само през половите органи. А има и такива, като херпесите или брадавиците, които се предават дори само при допир със заразения участък от кожата.

Какво да правиш: Използвай презерватив. Ако вкусът на латекс те притеснява, избери си кондоми за орален секс, който има вкус на ягода, ванилия или каквото там предпочиташ.

Мит: Ако веднъж си се заразил с нещо, не можеш да се заразиш отново.

Факт: Сексуално предаваните инфекции не са като шарката. Можеш да се заразиш повече от веднъж. Има инфекции, които са за цял живот – херпес или ХИВ, например. А от хламидии или гонорея можеш да се излекуваш и след това пак да се заразиш, когато правиш секс с някой, който ги има.
Какво да правиш: Каквото и в по-горните случаи – пре-зер-ва-тив. И редовни изследвания. Ако лекарят ти открие някаква инфекция, задължително трябва да кажеш на партньора си, защото и той ще има нужда от лечение едновременно с теб. Само така и двамата може да сте сигурни, че няма да си предавате един на друг една и съща зараза до безкрай.

Мит: Ако си направиш изследвания и не си болен, няма защо и гаджето ти да се изследва.

Факт: Гаджето ти може да има сексуално предавана инфекция и да не знае за нея.
Да се изследваш, да видиш, че нищо ти няма и после да си лепнеш нещо от приятеля ти е доста безсмислено упражнение. Правилото е, че трябва и двамата да се прегледате. Не е най-романтичното нещо, което може да направите заедно, но направите ли го, това е едно от големите доказателства, че и двамата ви е грижа един за друг.

Тези инфекции не са просто нещо, от което малко да те е срам и което си минава от само себе си. Последствията могат да са наистина сериозни. Не си спестявай един преглед днес, пред опасността някой ден да не можеш да имаш деца заради тийнейджърски заблуди.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg