Ако харесваш някой много по-голям от теб

Ако харесваш някой много по-голям от теб

Какво става в случаите, в които имаме много силни чувства към някой много по-голям от нас? Окей ли е, не е ли окей и коя разлика във възрастта е нормална и коя не е?

Най-краткият отговор, който даваме в такива ситуации е следния – ако си още в училище, по-добре се огледай за някой колкото теб или една, най-много две години по-голям или по-малък. Ако си вече на 20, разликата в годините тогава не е от голямо значение.

Сега ще обясним защо е така.
Когато сме в училище и сме в тийнейджърските години, растем и се променяме много бързо. Сами знаете, че в трети-четвърти клас сте били още деца, а в пети-шести клас вече е съвсем различно. Интересите ви се променят, тялото ви не е същото, много по-отговорни сте, родителите ви ви разрешават да бъдете сами много повече. Ако си на 12 и харесваш някой, който е на 15, ще бъдете много различни, ще се вълнувате от различни неща, компаниите ви няма да са еднакви, ако той е по-голям вероятно ще може да излиза повече и да прави сам неща, които на теб няма да са ти позволени. В училище също ще имате различни програми и предмети. Просто ще имате много малко общи неща, за които да си говорите, които да си споделяте и които да правите. А общите интереси са в основата на всяка хубава връзка.

Този, който е по-малък ще има и по-малко опит във връзките и отношенията и ще се чувства длъжен да прави неща, за които още не е готов. Ако момчето или момичето е на 16, а ти на 13, може би ще е имало и други гаджета преди това, може да иска да се целувате, прегръщате или пък да правите секс, а ти все още да не искаш.

Затова ние бихме ви посъветвали, ако имате гадже, то да е на вашата възраст – колкото по-близки сте като години, толкова по-лесно ще общувате.

Това обаче не означава, че не е нормално да харесвате по-големи от вас. Много момчета се възбуждат и казват, че харесват много по-зрели жени. Или ученички се влюбват в учителите си. Случва се много често и е нормално. По-големите от нас са привлекателни с опита си, с това, че водят живот на възрастни, който е интересен и непознат за тийнейджърите или просто събуждат у нас някакви сексуални фантазии. Не, това не е извратено, по-вероятно е да е фаза, през която преминавате.

Когато минем 20, вече не сме ученици и започнем да живеем сами, да работим и така нататък и промените в тялото ни са приключили, много бързо разликата в годините започва да не е толкова голяма пречка. Когато сте на 21 спокойно може да имате хармонични отношения с някой на 26-7 например. Да, другият човек ще има малко повече житейски опит, но със сигурност може да сте на една и съща вълна, да правите заедно много неща, да имате сходни интереси. Между някой на 13 и друг на 19 това е почти невъзможно.
Ако имате брат или сестра и разликата между вас е повече от 4-5 години, със сигурност разбирате какво имаме предвид.

Колкото до влюбването на ученик в учител, тук освен разликата в годините има проблем и заради позицията на единия и другия. И в училище, и в университета на преподавателите им е забранено да имат връзки с учениците и студентите си по ред разбираеми причини. Учителите трябва да бъдат безпристрастни и честни с всички свои ученици, а това няма как да стане, ако имат връзка със свой ученик. Затова дори да сте на 19 и да сте последна година в училище, а учителката, в която сте влюбени да е само няколко години по-голяма от вас, трябва да изчакате да завършите училище преди да споделите чувствата си или да правите опити за връзка.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg