Безопасност онлайн

Безопасност онлайн

Знаем, че социалните мрежи и изобщо интернет са голяма, ама голяма част от живота ни. Освен всичко останало, там се срещаме с приятели, които добре познаваме, както и с напълно непознати.

Какво и как да постваш в социалните мрежи?

Айде стига бе – ще кажете вие – и за това ли има правила? Не може ли просто да си се чеквам, тагвам, поствам, стриймвам, снапвам и така нататък, колкото и когато си искам.

Разбира се, че можеш. Но ако искаш да си в безопасност и да не ти се случи нещо кофти, има няколко неща, които е добре да обмислиш всеки път преди да натиснеш “публикувай”. Или “post”.

Личните данни

Първо, прегледай настройките на профилите си и прецени кои групи приятели какво могат да виждат. Ако споделиш готино парче от youtube може да е публично – за всички. Но снимките от пътувания, ваканции и най-вече от партита е препоръчително да не са публични, тоест да не са достъпни за хора, които не са в списъка ти с приятели. Или дори да се виждат само от определени групи твои приятели.
Настрой си кой може да те тагва. Най-добре е да сложиш опцията, при която първо преглеждаш поста или снимката, на които си тагнат, одобряваш и тогава се вижда с твоето име.

В кой ресторант сме и какво ядем е информация, която не е от жизненоважно значение за другите, но свикнахме да я споделяме в социалните медии. Полезно е, ако казваш и къде кое е супер вкусно или на кои места да не се стъпва. И защо.
Не е добре обаче, ако прекалено често се чекираш и социалните мрежи знаят във всеки един момент къде си и какво правиш. Не е толкова интересно, а и има всякакви хора, които могат да започнат да те преследват и досаждат. Наистина. Седмичният ти график за спорт, училище, СИП и час при фризьор са си само за твое лично ползване.

Също – ако имаш профил отдавна, от време на време влизай в по-старите си снимки и преценявай дали да останат там или да ги заключиш. Или изтриеш. Утре ще се запознаеш с някого или пък ще кандидатстваш за стаж, някакъв курс или университет и първото нещо, което ще направят новите ти познати е да ти разгледат профилите. Гарантираме ти го. Може би има снимки от осми клас, които не би искал да виждат.

Внимание

Като казахме снимки, дойде ред на едно от най-важните неща – никога не качвай голи снимки, където и да било в интернет. Дори за малко, дори да са заключени и достъпни само за определен брой приятели. Веднъж качено нещо в интернет, то никога не изчезва напълно, дори да го изтриеш. Това важи с пълна сила и за снапчат. Изобщо не си мисли, че като си пратил “неприличен” снап на някого, след 24 часа той вече ще е изчезнал и забравен.

Също – не изпращай голи снимки на когото и да е било – гадже, приятел, някой, който ти е поискал такива, за да ти прати в замяна свои голи снимки – в никакъв случай! Никога не можете да бъдете сигурни, че няма да злоупотребят с тях. Дори да не е днес, може да е едни ден ако се скарате.
Веднага ви даваме пример. Пресен, пресен. Директорът на столичното 51-во получи сърдечни проблеми и влезна в болница, след като негово голо селфи в банята обиколи социалните мрежи, сайтове и дори вестници!

Снимки на паспорти, лични карти, банкови или телефонни сметки и изобщо всякакви документи – колкото по-малко ги има в електронен формат, толкова по-добре. Не искаме да те плашим и не сме някакви параноици, но парични измами стават достатъчно често, особено по нашите географски ширини.

Има и още неща. Но стига толкова за днес.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg