Бисексуалност

Бисексуалност

Какво е бисексуалност?

Ами сексуална ориентация, при която човек е емоционално и сексуално привлечен от представители на двата пола. Те, заедно с хомосексуалните и транссексуалните хора, са част от ЛГБТ обществото.

Теории за бисексуалността, както за много други неща в този свят, има колкото щеш. Някои го определят като време на
ориентиране, докато човек реши кой пол харесва. Други пък твърдят, че такова нещо като бисексуалност няма – това е скрита хомосексуалност. Нищо от това не е вярно.

Били объркани! Ами кой не е объркан, когато става дума за любов?

Но също така трябва много добре да знаем, че никоя форма на сексуална ориентация не е болестно състояние, нито пък се
предава по въздуха в близост до даден човек с определена ориентация, различна от твоята. И всяка една сексуална ориентация е нещо нормално, естествено и съществува на Земята откакто хора ходят по нея. Не, не се лекува, няма нужда да се лекува и няма нищо срамно в това хора от какъв пол харесваш. Нито пък определя какъв човек си.

Ето и някои погрешни представи за бисексуалните хора:

Те са развратни и изневеряват.
Има някакво погрешно мислене, че бисексуалните хора не могат да имат дълги връзки и не могат да бъдат моногамни, тъй като ту искат да са с единия пол, ту с другия. Моногамен означава да си само с един човек, а не с няколко. Ами това въобще не е вярно. Това дали ще си моногамен или не, въобще, ама въобще не зависи от сексуалната ориентация. Никъде не сме видели да са
доказали, че само и единствено хетеросексуалните – тези които харесват хора от другия пол, са верни и моногамни.

Бисексуалните хора се въвличат в опасни сексуални актове.
Това, че човек е привлечен както от жени, така и от мъже, не означава, че си ляга с когото му падне, че иска да участва в тройки, четворки или каквото там друго са измислила хората. Колкото вярно това е за хетеросексуалните, толкова вярно е и за бисексуалните хора.

Бисексуалните харесват 50% жени, 50% мъже
Досега никой не е вадил процентова статистика за предпочитанията на бисексуалните. А и не разбираме защо това би било важно.
Истината е, че всички хора, които не се определят като хетеросексуални, преминават през много трудности – първо да разбереш какво става с теб (защо не съм като повечето хора?), да бъдат приети от своите роднини и приятели, да се борят с всички тези митове и етикети, лепнати им от кой ли не .

Когато си говорим за хетеросексуални, хомосексуални, бисексуални хора – става въпрос за любов и привличане. Всичките ни теми свързани с връзки, раздели, ревност, безопасен секс, самочувствие… те са част от ежедневието на всеки един от нас, независимо от сексуалната му ориентация.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg