Болки в корема по време на менструация? (видео)

https://www.surveymonkey.com/r/Lovegu…
Ако Loveguide ви помага и нашите видеа са ви полезни, имаме молба към вас – в описанието под видеото има линк с кратка анкета, която може да попълните, за да ни помогнете да правим още по-добри и смислени неща за вас е. Ще ви отнеме по-малко от 5 минути и е абсолютно анонимна. Мерси, супер сте!!

Здравейте,
Кои са странични ефекти на менструацията? До сега сме си говорили за най-явните неща – ужасните спазми, болки в кръста, смяна на настроенията. Но една тема, за която малко се говори е какво става с нашата стомашно-чревна система по време на цикъл.

Да, момичета, цикълът може да влияе на това как ходите до тоалетна по номер 2. До сега може да не сте свързвали едното с другото, а просто да сте си мислили, че е лошо съвпадение. Е, не е. Всъщност има биологична причина, която кара отделителната ви система да полудява преди или по време на цикъл.

Какво имаме предвид?
По време или преди цикъл, много жени изпитват, или доста по-често и интензивно ходене до тоалетна, или запек, или пък разстройство.
Да, може би не е най-секси темата на света, но е доста важна. Здравето на чревната ви система говори много за цялостното ви здраве и качеството на живот, който водите. Това е една от онези теми, които се пренебрегват, докато не възникне по-голям проблем. Затова е важно да знаете повече за навиците ви в тоалетната, а ние сме тук да направим връзка между тези навици и вашия цикъл.

Как червата ви са свързани с месечния цикъл?
Хормоналните промени по време на цикъл не влияят само на това как се чувстваш. Те влияят на всяка система в тялото ти, включително храносмилателната и отделителната система.

Запек
Около седмица преди цикъла ви, нивата на прогестерон (хормон в нашето тяло) се увеличават. Този хормон спомага тялото ви за евентуално забременяване и контролира нормалното протичане на бременността, ако това се случи. Ако не, нивата на прогестерона отново спадат.
Та, този хормон намалява контракциите на червата. С две думи, храносмилателния процес се забавя и това може да предизвика запек.

Разстройство
Тук има два фактора. Единият от които са наподобяващи хормони, химикали наречени простагландини. Те стимулират гладката мускулатура (присъства в органи като пикочен мехур, стомаха, червата и матката). Така, ако яйцеклетката не бъде оплодена, матката започва да произвежда повече от този химикал. Ако вашето тяло произведе повече химикали от необходимото, те могат да влязат в кръвта ви и да поправят път към съседните гладки мускули в червата. Действието на тези химикали върху червата ви, могат да доведат до разстройство.
За втория фактор вече говорихме, но във връзка със запека. Спомняте ли си, онези хормони, които подпомагат забременяването и се повишават една седмица преди цикъла? Е, след като не се оплоди яйцеклетката, тези хормони спадат рязко, което може да отпуши положението и сещате се.

Какво може да направим?
Промени в диетата и начина на живот могат да намалят риска от стомашните разстройства по време на цикъл.
– Яжте по-здравословна храна като плодове, зеленчуци, и пълнозърнести храни. Хормоните, които вече споменахме са също причинители за огромния глад, който изпитваме преди и по време на цикъл. Храната, която консумираме в този период се отразява и в тоалетната.
Така че трябва да внимаваме какво консумираме като цяло.
– Движете се. Знаем, че боли, така че не ви казваме да правите много тежки тренировки. Но повече разходки парка могат да спомогнат, тъй като ще поддържате движението на червата.

Промените в червата по време на цикъл са доста неприятни, но пък свършат с края на вашия цикъл. Ако обаче положението не е много добре и дори ви пречи на ежедневието ви, то може да се консултирате с лекар специалист, който да ви даде адекватен съвет и лечение.

Чао и до другата сряда и напомням, ако имате пет минутки да направите нещо за нас – моля попълнете анкетата, която е на линка по-горе.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg