Бременна ли съм?

Бременна ли съм?

Първо подхващаме случаите, в които отговорът е категорично – НЕ.

Не, няма опасност от забременяване, ако само сте се търкали през дрехите. Каквото и да правите облечени, няма как да стане така, че сперматозоид да попадне в тялото ви и следователно няма как да се случи оплождане и забременяване. Е, много ясно, ще кажат мнозина. Ясно е, обаче продължавате да ни питате и затова го обясняваме за пореден път.

Ако момчето свърши с ръка, има ли опасност да забременея?

Не. Ако момчето е мастурбирало само̀ или момичето му е помогнало с ръка, но свършването е извън тялото на момичето, няма опасност. Освен ако свършването не е върху нечий пръсти и след това с тези пръсти веднага няма проникване във вагината на момичето. Но това е някакъв нарочен сценарий. Ако задоволяването е било с ръка и след това се избършете или измиете, няма от какво да се притеснявате. Сперматозоидите живеят във влажна и топла среда, но когато са извън тялото, умират бързо.

Цикълът ми е нередовен или с по-тъмен цвят, почти кафяв, бременна ли съм?

Много момичета ни пишат напоследък с въпроси около цикъла и колко е редовен или нередовен и по-различен от обикновено. И въпреки, че казват, че са правили секс с презерватив, или пък момчето не е свършвало в тях, пак се притесняват, че са бременни.

Първо – щом правите редовно секс, сме обяснявали, че трябва и редовно да се преглеждате при гинеколог. Там се задават всички тези въпроси. Дали цикълът е редовен или не, зависи от много фактори, цветът на течението също. Може да е сега от лятото и топлото време, може да е от стрес покрай края на учебната година или изпити, може да е от диета, от лекарства, от много неща. Ако сте правили секс и след това ви е дошъл цикълът, значи не сте бременни. Обаче на следващия месец ви закъснява или е по-различен от обикновено и се чудите дали въпреки всичко не е станал фал. По-скоро не е станал, а причината е в нещо друго. Ако нещата ви се струват прекалено странни – отидете на гинеколог. Но ако е просто закъснение или избързване, или леко по-тъмно течение – това са нормални неща, а не признак на бременност.

С приятелката ми правихме секс и на следващия ден трябваше да й дойде. Но не й идва, обаче я боли коремът и й се гади и все едно ще й дойде. Може ли това да са признаци на бременност?

Не. Първо, ако сте правили секс непосредствено преди датата, на която е очаквала цикъла си, то шансът да е била в овулация тогава е минимален. Овулацията би трябвало да е била около две седмици по-рано.

Второ, бременността не настъпва веднага на следващия ден след секс – отнема няколко дни яйцеклетката да бъде оплодена и да се закрепи за матката, за да кажем, че има бременност. Симптомите на бременността като гадене, сънливост и чувствителност в гърдите, идват много по-късно, да кажем след още няколко седмици, даже месец и нещо.

Така че „правихме секс преди два дни и днес на нея ѝ е лошо“ не е защото е бременна. Ако е очаквала цикъла си, най-вероятно неразположението е от това.

С приятелката ми правихме анален секс, какъв е шансът да е бременна?

Чисто анатомично ако сперматозоидите попаднат в ануса, няма как да има оплождане. Но тъй като по време на секс момичето се овлажнява и там долу става доста хлъзгаво, ако момчето свърши в близост до отвора на вагината, може част от тях да попаднат в тялото на момичето. А както знаем е достатъчен само един единствен сперматозоид да достигне до яйцеклетката, за да я оплоди. Тъй че да разчитате, че щом правите само анален секс няма риск от забременяване, изобщо не е сигурно. Но е сигурно, че много по-лесно може да си лепнете някоя инфекция, защото бактериите в ануса са много повече.

Затова нали знаете какво ще кажем сега – пре-зер-ва-тив. Всеки път задължително, за анален секс още по-задължително.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg