Фетиши, Възбуждам се от странни неща? (видео)

https://www.surveymonkey.com/r/Lovegu…
Ако Loveguide ви помага и нашите видеа са ви полезни, имаме молба към вас – в описанието под видеото има линк с кратка анкета, която може да попълните, за да ни помогнете да правим още по-добри и смислени неща за вас е. Ще ви отнеме по-малко от 5 минути и е абсолютно анонимна. Мерси, супер сте!!

Здравейте,
От какво се възбуждате? Любовта към партньора ви? Или красивата му усмивка? Или има и други неща, които може би се притеснявате да си признаете? Днес Весела Бабинова ще говори за фетиши. Не, не е задължително всички да си представят 50 Shades of Grey.

Какво са фетишите?
Фетишът е сексуална възбуда, предизвикана от предмет или част от тялото, които обикновено не са сексуални – като обувки или ходила. Смята се, че фетишите са по-често срещани при мъжете. За някои хора, фетишите са стимулатор за възбуда, ерекция или оргазъм. Фетишите могат да
бъдат много, много различни. Един от най-често срещаните фетиши са ходила, определен тип дрехи, та чак до камшици. Някои хора имат фетиш към доминантно поведение, други към секс на публични места. Примерите нямат край.

Как се заформят фетишите?
Експертите все още спорят по този въпрос. Някои твърдят, че фетишите се пораждат още в ранно детство, други пък казват, че дадени детски травми могат да предизвикат вманиачаването в определени предмети или ситуации, взаимоотношения с родителите и т.н. Сексуалните преживявания по време на пубертета, също могат да доведат до заформянето на фетиши. Ако даден обект е бил част от ранно сексуално преживяване, човек започва да свързва този обект със секс. Не е нужно самият обект да е имал нещо общо със самия акт, достатъчно е например да е бил в стаята.
Всяко сексуално преживяване е и физическо, и психологическо. Тоест, ние развиваме фетиши чрез преживяванията, които имаме. Може да свържем някой предмет или пък чувство с възбуда и ако му се поддадем, то бързо се превръща във фетиш – имаме нужда от даденото нещо, за да се
възбудим.

Как се справяме с фетишите си?
– Има хора, които до последно не си признават за някои техен фетиш, защото ги е страх как би реагирал близкия до него или нея човек.
– Други пък се обръщат към порното, за да задоволят тези свои фетиши.
– При трети, нещата могат да излязат извън контрол с прекомерна зависимост към тези фетиши. Експерти твърдят, че това е рядко срещан сценарии.
– Други пък намират партньори със същите фетиши.

Проблем ли са фетишите?

Тази тема е доста спорна. Както казахме има фетиши и фетиши. Докато си говорим за привличане към ходила или игра с косата, неща, които са безобидни, няма как да кажем, че е проблем.

Но има фетиши, които могат да са неприемливи. Те са:
– Сексуални желания и поведение, което води до психологически стрес върху даден човек.
– Сексуален фетиш към нараняване на друг човек.
– Сексуално желание да бъдеш с човек, който не иска да спи с теб.

Всичко това и още са част от опасните фетиши, които видят до физическо или психологическо наранявате на друг човек. Както сме казвали многократно и няма да ни омръзне, правим секс само и единствено, ако и двамата човека са съгласни. В тази тема същото важи с пълна сила,
правим неща само и единствено със взаимно съгласие. Желанието за насилие и грубост са предпоставка за по-голям проблем от просто фетиш.
Ако смятате, че имате сексуални желания, които предизвикват страх в самите вас, или се съмнявате, че ако го споделите на някой той или тя ще се уплашат, то е препоръчително да се обърнете към професионално лице – психолог. Ако просто много харесвате шии, тънки глезени, бенки по лицето, високо вързани опашки, лакирани нокти на краката, дълги обеци на ушите на любимата, тесни, а не широки боксерки, и
много, ама много други подобни – спокойно, всичко ви е наред.

Напомняме, ако имате пет минутки да направите нещо за нас – моля попълнете анкетата, която е на линка в описанието по-горе.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg