Гаджета по Интернет?

Запознавате се през ваканцията, по закона на гадостта това става последната вечер, после ставате приятели във Facebook, почвате да си пишете, разменяте си съобщения по цяла вечер, ти си разгледал всички й снимки, знаеш как се казва котката й и къде учи най-добрата й приятелка.

А може и изобщо да не сте се виждали на живо и всичко да е започнало онлайн. Или пък сте били гаджета, после един от двамата заминава да живее в друг град и продължавате връзката от разстояние. Каквато и да е конкретната история, знай, че милиони двойки по света живеят разделени и си общуват основно по интернет. Това от една страна е супер, защото разстоянията не са проблем, но бъдете сигурни, че на всички им е трудно. Дигиталните отношения никога не могат да заменят напълно личния контакт. Вариант са, но не са всичко.

Ако сте имали връзка, която по една или друга причина сега е само онлайн, можем да те успокоим, че има шанс да се справите с разстоянията и един ден пак да сте заедно. Рецепта как точно да стане това, за съжаление няма. Но познаваме много двойки, които са били разделени физически, при това години наред, и все пак успяват да запазят връзката си. Дори накрая всичко свършва като в приказките с “и се оженили, и живели щастливо дълги години”.

Онлайн приятелството обаче може да е окаже и опасно. Какво пък толкова може да стане? Може. Особено, ако момчето или момичето, с което само си пишете не ти е толкова близко. Профилите в социалните мрежи те правят уязвим и нещата не винаги се развиват в добра посока. Ето няколко съвета, за това как да запазиш личното си пространство и самоличността си в интернет.

Какво да НЕ правиш?

Не казвай цялото си истинско име, адреса, рождената дата и къде се намираш, ако не познаваш човека, с когото си пишеш. В интернет всеки може да се представя за всеки и ти го знаеш много добре. Може да твърди, че е на висок, рус, на 17, а да се окаже някой дебел стар перверзник. Дори да ти изпрати снимка – кой знае чия е.

Ако решиш да се срещнеш с него или дори нея на живо, никога не ходи съвсем сама или сам. Вземи приятел и избери оживено място за среща.

Не приемай покани за приятелства от хора, с които нямаш нито един общ приятел.

Не започвай разговори за секс, нито пък изпращай предизвикателни снимки на когото и да било. Нищо в интернет не е временно. Веднъж качени и пратени, снимките стават публични и не можеш да си сигурен кой какво ще направи в тях.

Не забравяй, че каквото пишеш, качваш, споделяш, описваш в които и да било от социалните мрежи или апликейшъни, се пази някъде и може да се появи в неудобен за теб момент.

Какво ДА правиш?

Ако някой те тормози по интернет – праща ти молби за приятелство, говори ти глупости или ти прави сексуални намеци, обижда те, и изобщо те притеснява по какъвто и да било начин, задължително го блокирай и изпрати акаунта му на поддръжката. Те са длъжни да реагират.

Настрой всичките си акаунти на възможно най-много нива на “privacy”. Не говорим само за банкови сметки, телефони, ЕГН или други лични данни. Снимките и постовете ти също е добре да са видими само за по-близките ти хора. Ако имаш 1000+ приятели във Facebook, едва ли си толкова близък с всички. Групирай ги и прецени кой е добре да вижда личните неща, които споделяш.

Пази си паролите и ги сменяй достатъчно често.

И най-важното – бъди себе си. Ако ще си търсиш гадже в интернет, трябва да си истински. Никой не обича измислените герои. Дори за кратко да успееш да заблудиш човека от другата страна на кабела, че си нещо различно, истината скоро ще изплува.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg