Готови ли сме за секс?

Това е един от трудните въпроси, но за него има отговор. Разбира се, за всеки е различно. Но пък ние ще се опитаме да ти кажем кои са универсалните признаци, по които да се ориентираш дали ти, лично, сега, днес, тук и сега си готов да направиш тази промяна – да минеш от лагера на „девствените“ в групата на „ние-сме-правили-секс”.

Започваме от там, че първото нещо, за което не трябва да мислиш е това дали другите около теб вече са спали с момче или момиче. Първо изобщо не можеш да сте сигурни, че това наистина е така. Огромна, ама наистина огромна част от приятелите ти могат да се правят на супер вещи в секс занаята, да приказват каква бройка са навъртели и всякакви подобни изхвърляния, а истината да е съвсем друга. Може изобщо да не са правили секс. Може да са правили само веднъж (и да е било доста злополучно). Може всичко. Това са те. Ти си ти и най-важното е да слушаш собствените си глава, сърце и тяло.

Сексът е важно нещо, независимо дали си на 16 или на 46 и независимо дали ще го правиш за първи път или си имал няколко партньора. Сексът е важна и отговорна стъпка, защото ако не използвате предпазни мерки то това може да доведе до сексуално предавана инфекция или нежелана бременност. Сексът променя отношенията между двама души. Събира, разделя, скарва, сдобрява…Затова е добре да го правим заради правилните причини и в правилните моменти.

Кои са те? По-лесно е да обясним неправилните:

4 причини да не правиш секс точно сега и точно с този човек

Притеснено ти е, в неприятния смисъл. Особено, ако нямаш много опит (но дори и да имаш). Нормално е да се притесняваш преди да правиш секс с някого за първи път. Но ако не просто си притеснен, а по-скоро се ужасяваш, слушай това чувство. Това е знак, че си на път да направиш нещо извън зоната си на комфорт. Тоест това не е добра идея.

Свил ти се е стомахът. В главата ти уж всичко е подредено, намерил си поне няколко съвсем логични причини защо трябва да правиш секс, но в корема ти има огромна топка, която спори с разума. Не случайно на английски това се нарича “gut feeling” и това означава, че когато стомахът ни подсказва едно, а главата друго, трябва да слушаме по-долния етаж.

Просто искаш да сложиш точка по въпроса. Сексът трябва да е приятен, да е забавен, да е удоволствие. Не просто задача, с която да приключиш и да караш нататък. Целуваш се с някого, приятно ти е и си казваш “така и така сме почнали, да се събличаме, дай да свършим цялата работа.” Не. И това не е добра идея. Сексът не е просто автопилот, на който включваш след като си започнал да се целуваш с някого. Винаги може да спрете, дори да сте минали отвъд целувките и да сте вече голи в леглото.

Струва ти се, че „така трябва”
В главата ни много често се разиграват разни спорове. Все едно ангелчето и дяволчето спорят на двете ти рамене.
Ако се хващаш да търсиш причини защо трябва да правиш секс, по-добре премисли отново нещата. „Това е добре за връзката ни”, „той или тя вече иска да го направим”, „всички го правят, какво пък толкова” и подобни са знак, че явно не трябва. Прави секс с някого само защото ТИ наистина го искаш, не защото ти се струва, че така трябва.

Помни, че никой няма право да те насилва да правиш секс. Ти също нямаш право да насилваш друг. Сексът трябва да бъде винаги със съгласието и на двамата. Никой не дължи никому секс. Дори да сте гаджета от сто години, дори да сте женени и да имате деца.

И още – сексът не може да бъде начин да доказваш на някого нещо. На приятелите си, на съучениците си, на гаджето си, на бившото си гадже, на когото и да било.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg