Сексуално предавани болести

Как да говоря за сексуално предавани болести?

Да си лепнеш вирус или бактерия по време на секс със сигурност е кофти. Но много по-кофти е, ако се правиш, че нищо ти няма и чакаш да си мине от само себе си. А още по-гадно е, ако си траеш и не казваш на никого. Не, нямаме предвид да тръгнеш да разправяш наляво-надясно за проблема. По принцип здравословното ти състояние си само твой проблем (не случайно лекарската етика изисква дискретност), но в случаите със сексуално предаваните инфекции, освен твой е и проблем на човека, с който правиш секс. Ако не е само един – на всички хора, с които си правил секс наскоро.

Защо?

Защото както и самото име подсказва, тези инфекции се предават. От теб на него, от него – на някой друг и така в геометрична прогресия. Единственият начин да се спре верижната реакция е, когато този, който разбере, че има инфекция, каже на партньора си. След това и двамата се изследват и се лекуват едновременно.

Но как да кажеш на някого, че може да споделяте не само общи чувства, но и…бактерии?

Ако вече си се изследвала и резултатът е положителен, лекарят би трябвало да ти е казал, че е задължително и партньорът да си направи тест, или най-малкото да прилага паралелно лечение заедно с теб. Да де, но на него нищо му няма, нищо не усеща. Е щом няма признаци и симптоми, по-добре да си траеш и да си пиеш хапчетата самичка.

Не става. Това, че на гаджето ти на пръв поглед му няма нищо, не означава, че и той няма инфекция. Така че дори ти да се излекуваш, правейки секс с него след това може отново да се заразиш. Това първо. И второ – нелекуваните инфекции могат да доведат до усложнения и да имат сериозни последствия. ХИВ е най-страшният, но и другите вируси и бактерии не са за подценяване, защото могат да доведат до безплодие. Да, толкова е сериозно.

Напълно ни е ясно, че положителният тест е достатъчен повод да се притесняваш за себе си, но грижата и за другите е също толкова важна. Със сигурност ще се чувстваш неудобно, ще те е страх да не те зарежат, да не ти се подиграват, да не говорят глупости зад гърба ти. Но здравето е най-важно, а и животът е пълен с неприятни разговори и този е един от многото. Направи го за себе си и заради този то теб.

Как да подходиш към ситуацията?

Представи си, че си на мястото на гаджето си. Ти би искала да знаеш, ако той има нещо, с което може да те зараз или вече те е заразил, за да се погрижиш за здравето си. Така че трябва да се гордееш с решението си да споделиш всичко честно и заедно да се справите с проблема. Фактът, че искаш да говорите, доказва сериозното ти отношение към връзката и партньора. Всеки обича и оценява честните и открити отношения, дори когато откровението е свързано с неприятна тема като STD.

Ако имаш ново гадже

Кажи му директно как стоят нещата преди да правите секс. “Трябва да ти кажа нещо, което е добре да знаеш преди да сме минали на следващо ниво. Ходих на лекар и имам еди-какво-си и сега трябва известно време да се лекувам.” Не е задължително да навлизаш в подробности за предишното си гадже и как точно си се заразила. Ако новата ти любов те харесва достатъчно и иска нещата да са сериозни, би трябвало да приеме нещата без паника. Все пак за него е много по-добре да го разбере от теб сега, отколкото да се събуди някоя сутрин с инфекция. Хората приемат различно такива новини и има вероятност да му трябва малко време, за да прецени ситуацията. Бъди търпелива. Може да възникнат въпроси, на които да не знаеш отговора и да се наложи да попиташ лекаря си.

Възможните сценарии оттук нататък са два – решавате, че ще изчакате да приключи лечението преди да правите секс. Супер. Има много други начини да бъдете близки в началото на връзката си и да покажете, че имате чувства един към друг.
Искате да правите секс, въпреки инфекцията. Стига да е безопасен (т.е с презерватив) – няма проблем. В редките случаи, когато презервативите се късат, ще се наложи и новото ти гадже да се изследва. Дано не се стига до там.

Как да кажеш на сегашното си гадже

Ако се окаже, че имаш STD и едновременно с това имаш сериозно гадже, нещата могат да предизвикат доста силни емоции. “Това пък откъде се взе? С коя друга е спал, че ми е лепнал зараза?” и подобни. Преди да се поддадеш на съмненията и да обвиняваш гаджето си в изневяра, имай предвид, че някои инфекции могат да се проявят със закъснение. Т.е има вероятност да си ги носиш още от предишното гадже или пък твоя партньор да ги има от неговата бивша, но никой да не е знаел за тях.
Това, което и двамата трябва да направите е да се изследвате максимално бързо и да предприемете мерки. Недей да чакаш или да се опитваш “да проучваш” историята и да си вадиш заключения. Каквато и да е причината и източникът на заразата, сега важното е да се излекувате и да спрете разпространението на инфекцията.

Това е един от неприятните тестове, през които минават много връзки, но не е нещо, което би трябвало да има дълготрайни последствия, ако и двамата спазвате лекарските предписания.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg