Как да откажа среща?

Как да откажа среща?

Първо, помисли защо искаш да откажеш на момчето или момичето.

Когато правите нещо, каквото и да е било, го правете за себе си. Не е нужно да слушате другите какво мислят. Имате глава на раменете си, а дори и да сбъркате, поне знаете, че сте опитали това, което искате. Всички се парим от решенията си от време на време.

Ако се притеснявате, че ще разбиете сърцето на някого и ще му съсипете живота – недейте! Е да, може да му е кофти за известно време, но ще го преживее. Най-важното е да останете честни и по мил начин да му кажете ‚не‘. Ще му направите много лоша услуга, ако се съгласите да излезете и след това, когато той вече е хлътнал до уши да му кажете, че нещата няма да се получат между вас.

Не реагирайте остро.

Нека няма сценарии като “Какво? С теб? Никога?”. Кажете на момчето, че това е много мило, но нямате същите чувства. Ако искате може да му обясните причините, поради които отказвате – „имам си приятел“ или „в момента не търся подобна близост“, или „искам да сме само приятели“. Това е само ако имате такива причини, не си измисляйте и не лъжете. И знайте, че не сте длъжни да се оправдавате за чувствата си.

Ако някой ви е поканил на среща в чата, по-добре вдигнете телефона или направо го извикайте лице в лице и мило му кажете, че му отказвате.

Знам, че звучи леко страшно, но на това момче или момиче му е отнело много смелост, за да те покани. Намери и ти смелостта да му кажеш всичко на живо. Да, по-лесно е да му пишеш, но на живо е по-мило. И ще си спестиш тревогите – „Ами сега като се видим как ще реагираме?“.
Казали сте ‚не‘, ами сега? Недейте да разнасяте на цялото училище, че сте отрязали някой. На човека му е достатъчно гадно, че са му отказали отказало, та и да търпи подигравките на своите съученици. Ако са ви поканили чрез някоя социална мрежа, не изпращайте screenshot-ове на вашите приятели. Запазете уважение към този човек. Все пак и ти може да попаднеш в неговото положение и си представи какво би ти било, ако с теб постъпват така.

Дайте му ясно да разбере какви са вашите чувства.

Когато откажете, не оставяйте отворени вратички. Може би е добра идея да промените леко отношението си към него, защото всяка ваша усмивка или допир по рамото може да го накара да си мисли, че все пак има шанс. Понякога, съзнателно или не, момичетата обичат да държат момчетата, които ги харесват по-близо до себе си, защото вниманието ги ласкае. Недейте! Така само ги измъчвате. Нека поутихнат нещата и тогава може отново да си говорите както преди.

Примирете се с това, че момчето или момичето може да започне да се държи дръпнато с вас. Не искайте да оправяте положението. Няма как. В момента той или тя страда и това е нещо като защитен механизъм. Ще му мине, но дотогава му дайте необходимото пространство.

Бурни се ученическите любови, а и не само те, но докато сте честни пред себе си и пред отсрещния човек, няма как да сбъркате. Да, прямотата ви може и да го накара да си забие главата в буркан Нутела, но пък ще го освободи за някое друго момиче или момче, което има истински интерес. Пък вие може да си останете приятели. И не бъдете гадни! В живота ролите ще имат да се сменят доста и няма да искате някой да ви отреже по брутален начин, или пък да ви разиграва.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg