Как да поканя някого на среща?

Как да поканя някого на среща?

Харесваш си някого, подозираш, че той или тя също те харесва, говорили сте си или сте си чатили известно време и ти се иска да излезете заедно. Обаче как да се престрашиш на първата крачка. И само момчето ли кани, или може и момичето? Няма значение. Който е по-смел да поеме нещата всвои ръце, той действа.

Как?

Ами отивате при човека и го питате – „Да не работиш за НАСА!? Защото просто не си от този свят.“

Сега шегата настрана. Дали ще ти е за първи път или си го правил и преди, да поканиш някого на среща си е притеснително. Защото щом го правиш, очевидно го харесваш. То си е един вид да кажеш на човека „харесвам те“, но по по-индиректен начин. Ето малко кураж и насоки от нас как да преодолеете това притеснение:

Не премисляйте твърде много нещата

Колкото повече мислите, толкова по-трудно ще става и вероятността просто да се откажете е голяма. Не казваме да не ви пука. Ако харесвате някого, отидете при него или нея, започнете разговор и просто попитайте дали тя или той иска да отидете на кино или пък на разходка в парка.

Може и да пишете

Ако сте прекалено притеснителни, може да поканите някого на среща, като му пишете. Винаги е по-добре да го направите лично, така и ще снемете притеснението си в последствие, но ако мислите, че не е по силите ви, то няма лошо да го направите по телефона или в чата.

Бъдете готови да ви откажат

Приемете, че може би човека не изпитва същите чувства като вас. Това не трябва да ви натъжава твърде много. В крайна сметка на всички са ни отказвали. Не реагирайте остро или не се сърдете. Нали не искате да излизате с някой, който няма същите намерения като вас? Рано или късно ще намерите вашия човек.

Бъдете сигурни кого каните на среща

Какво имаме предвид – не канете човек, който знаете, че е във връзка. Дори и да го харесвате и да сте събрали кураж, и сте си казали „да става каквото ще,“ не, не поставяйте някой в такава неудобно ситуация. Не поставяйте и себе си в такава ситуация. Ако наистина много харесвате човека, то изчакайте да видите как ще се развие неговата или нейната връзка и ако нещата не се получат, то тогава може да предприемете тази стъпка.

Ако не познавате човека и сте го срещнали за първи път, няма страшно

Вече сте се заговорили с него или нея и сте усетили, че има нещо по-специално между вас. Един вариант е да си размените контакти и да започнете да си пишете и тогава да поканите човека на среща. Но ако не ви се чака и предпочитате следващият път в който се видите да е на живо, то попитайте дали човека отсреща би бил заинтересуван за следваща среща. Но не бъдете прекалено настоятелни. Ако видите, че тя или той се притеснява от този въпрос, то обяснете, че няма проблем да ви откажат. Не го приемайте прекалено лично.

Все пак сте се опитали.

Колкото и да сте уверен, поканата на среща си е страшно нещо. Когато харесвате някого, винаги поставяте държанието си под съмнение – „казах ли нещо тъпо“, „оффф… май не трябваше да обличам тази блуза“ или „ами ако ми откаже.“ Както ви казахме вече – не премисляйте прекалено много нещата. В тези ситуации ние сме най-големите си врагове. Ако харесвате някого, то отидете при него или нея и просто попитайте дали този човек иска да излезе с вас и да правите нещо приятно заедно. Винаги има риск да ни откажат и то все някога ще се случи – един път на нас ще ни откажат, един път ние ще откажем – съвсем нормални неща, които не трябва да ни обезкуражават много, много.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg