Тест за бременност

Как се прави тест за бременност?

Всяко момиче, което вече има цикъл, може да забременее, при това още първия път, когато прави секс с проникване.  Може да забременее дори още да няма цикъл, защото първата овулация настъпва преди първото кървене и никой не може да знае кога точно ще се случи това. Може да забременее дори цикълът й да е нередовен. Може да забременее дори по време на цикъл.

Ако е толкова лесно, защо тогава има толкова много възрастни, които опитват с години да имат деца?

По много причини, които се наричат с общото име ‘репродуктивни проблеми’. Но това е голяма тема, която не ни засяга в момента, защото в тийнейджърските години все още не е ясно кое момиче колко лесно може да забременее. Има много голям шанс да си от тези, на които им се случва от раз. Затова е важно да мислиш за предпазване от забременяване от първия път, когато правиш секс. Най-лесният и достъпен начин е с презерватив, защото така освен от забременяване ще се предпазиш и от сексуално предавани инфекции.

Ако по една или друга причина се съмняваш дали си бременна, можеш да си направиш тест за бременност.

Как се прави такъв тест, сигурен ли е резултатът и от какво се влияе – ето най-често задаваните въпроси, които получаваме от вас на тема „тест за бременност“

1. Мога ли да разбера още на другата сутрин след секс дали съм бременна или не?

Не, не можеш. Много хора не знаят, че забременяването не става точно по време на секс или веднага след това. Нужни са няколко дни (до 6) на сперматозоида и яйцеклетката да се свържат. След това минават още 6-10 дни, докато оплодената яйцеклетка се закрепи за матката. За да се случи това, в тялото на жената започва отделянето на специфичен хормон. Именно този хормон разпознават тестовете за бременност.

2. Кога да си направя тест за бременност?

Между овулацията (т.е моментът, в който може да си забременяла) и идването на цикъла минават обикновено около 14 дни. Т.е ако цикълът ти е редовен и знаеш кога трябва да ти дойде, можеш да си направиш тест за бременност още на първия ден от закъснението.

3. Как да си избера тест за бременност?

Тестовете за бременност се продават без рецепта във всяка аптека. Има три вида в зависимост от начина на ползване, но всички работят на един и същ принцип – отчитат наличието на специфичен хормон, който се отделя в тялото на жената, когато има оплодена яйцеклетка в матката.

Видовете тестове са:

Streamer – удобството на този вид тест е, че можеш да го използваш навсякъде, дори в училищната тоалетна. Просто трябва да се изпишкаш върху абсорбиращия накрайник и да следваш инструкциите.
Cassette – ако ще си правиш теста вкъщи, можеш спокойно да си вземеш от този вид. При него пишкаш в отделна чашка и след това с пипета капваш няколко капки урина върху теста.
Strips – третият вариант са лентички, които се потапят в урината и така отчитат дали в нея има от въпросният хормон или не.

Има ли значение кога се прави теста?

Съвременните тестове отчитат наличието на хормон в урината още от първия ден от закъснението на цикъла и по всяко време на денонощието. Трябва да имаш предвид, че първата сутрешна урина обикновено е с по-висока концентрация на хормона.

Ако цикълът ми е нередовен и не знам дали ми закъснява или не, кога трябва да си направя теста?

При нередовен цикъл можеш да си направиш теста 19 дни след деня на евентуалното забременяване. Ако резултатът е отрицателен, повтори отново след 48 часа.

Какво да правя, ако чертичката в тестовата зона е много бледа?

Направи си нов тест след 48 часа. Наситеността на цвета на чертичката зависи от концентрацията на хормона.

Верен ли е резултатът, ако пия противозачатъчни?

Хапчетата за контрацепция не влияят върху резултата от теста. Същото важи и за антибиотиците, болкоуспокояващите и алкохола.

Колко сигурни са тестовете за бременност?

Сигурни са, отчитат с точност до 99% процента.

Мога ли да си направя тест, ако вече съм взела “спешно хапче” след евентуалното зачеване?

Можеш, тестът за бременност не се влияе от приема на хапчета за спешна контрацепция и ще отчете валиден резултат.

Кога резултатът от теста е невалиден?

Това трябва да го пише в инструкциите за употреба на всеки тест.

Тестът може ли да отчете цветна бременност?

Да, тестът регистрира безпроблемно дори при цветната бременност, тъй като засича наличието на хормона, който започва да се отделя от организма няколко дни след зачеване.

Какво да направя, ако тестът е положителен?

Отиваш на гинеколог.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg