Какво да Не правим в секса?

Какво да НЕ правим в секса?

Днес ще ви дадем няколко съвета за това кое не е добра идея в секса и защо. Някои неща са опасни за здравето, други просто са неприятни, трети са си направо подсъдни. 

“Всички го правят” НЕ е причина

Започваме, разбира се, с правилото, което доста често повтаряме. Сексът трябва да е удоволствие и приятно изживяване. Това автоматично означава, че НЕ правим неща, които са ни гнусни, неприятни или болезнени. Независимо, че може да сте ги гледали някъде, че партньорът ги иска или си мислите, че “всички го правят”. Не, няма такова нещо, което всички правят. На различните хора им харесват различни неща и е напълно окей нещо да ни е неестествено и да не искаме да го правим.

Ако отсрещният човек не е в добро състояние

НЕ правим секс с човек, който е прекалено пиян, безпомощен или безпаметен и не може да изрази гласно съгласието си за секс. Тук правилото “мълчанието е знак на съгласие” не важи. Взаимно съгласие в сексуалните отношения означава да си казал ДА, а не да не си казал НЕ.

Да правиш секс с някой, който е в безсъзнание или има физически или интелектуални затруднения, които не му позволяват да изрази свободно волята си – това е блудство или изнасилване и е престъпление.

За презервативите и лубрикантите

Продължаваме с няколко практически съвета. Някои хора си мислят, че ако сложат два презерватива един върху друг, така ще е по-сигурно. Не, не е. Точно обратното.

Заради триенето между двата презерватива е по-лесно да се скъсат. Един единствен презерватив е напълно достатъчен, стига да сте го сложили правилно.

Не използвайте лубриканти на маслена основа – вазелини, кокосово масло и други подобни. Те са несъвместими с латекса, от който са направени презервативите. Освен това този вид лубриканти се препоръчват само за външна употреба, те се разграждат по-трудно от тялото и ако попаднат във вагината, могат да създадат среда благоприятна за развитието на бактерии и това да доведе до инфекция. Ако ползвате презервативи от латекс, трябва да избирате единствено лубриканти на водна основа.

Как да разберете – просто четете на опаковката.

Друго, което може да има неприятни последствия е попадането на вещества съдържащи захар във вагината на момичето. Какво имаме предвид – да решите, че е добра идея да намажете партньорката си там долу със сметана, шоколад или нещо подобно. Захарната среда създава благоприятни условия за развитието на гъбички. И като цяло пъхането на каквато и да било храна във вагината на момичето не е препоръчително. В плодовете, зеленчуците и храните изобщо има какви ли не живи организми, които много лесно могат да нарушат pH баланса във влагалището на момичето и да доведат до дразнене или инфекция.

Какво питат момичетата?

Освен за храни, често момичета са ни питали дали може да им стане нещо и дали е окей да бъркат във вагината си с различни предмети. НЕ, освен ако не говорим за секс играчки, които са предназначени за тази цел. И при това са добре почистени. Същото важи и за хигиената и чистите ръце на двамата партньори по време на секс или мастурбация.

Момчета, моля ви, не си пъхайте клечки за уши или каквото и да било в уретрата, може да си докарате големи неприятности.

Разбираме, че ви се струва интересно и забавно да правите разни “сексуални експерименти”, но тези части от тялото и на момчета и на момичетата са доста деликатни и далеч не е толкова трудно да се вкараме в голяма беля от подобни неразумни идеи.

И както често пъти сме казвали – важно е да опознаете тялото си и тялото на партньора си, за да знаете какво ви харесва и на двамата и за да си доставяте по-голямо удоволствие, но преди всичко трябва да сте разумни и да внимавате да не си навредите.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg