Лесно ли е да забременееш?

Лесно ли е да забременееш?

Започваме от там, че колкото и да ви се струва невероятно и някакво “чудо” да забременееш, всъщност е доста лесно. Ако има секс с проникване – има опасност.

Нередовен цикъл

Това, че менструацията е нередовна, не значи, че по-трудно ще забременеете. Просто е още по-трудно да знаете кога сте в овулация и кога не, т.е кога има най-голяма опасност от забременяване. Пак да обясним какво е менструацията – когато тялото изхвърля от организма яйцеклетка, която не е била оплодена. Това означава, че преди да ви дойде цикъла, момичета, в тялото ви има яйцеклетка, която може да се превърне в бебе, ако правите секс без презерватив и не използвате друга форма на контрацепция. Така че нередовният цикъл не означава, че не може да забременеете. Редовна или не, щом имате менструация и правите секс с проникване, може да забременеете.

Ако майка ми е забременяла трудно?

Вярно е, че голяма част от здравословното ни състояние зависи от гените и много проблеми се наследяват от родителите, но никой не може да ви каже категорично – щом майка ти дълго време не е можела да има деца, значи и ти ще си така. Още повече, че тези неща се променят с времето.
Какво имаме предвид. Познаваме момичета, които като тинейджърски са забременели много лесно и без да искат. Направили са аборт, а след години когато вече са били готови да създават семейство и да стават майки, нещата не са се получавали така лесно и бързо.
Или пък обратното. Млади момичета, на които лекари им казват, че имат някакъв гинекологичен проблем, заради който е почти невъзможно да имат деца, след време успяват да станат майки, при това без усложнения и сложни интервенции.
Разказваме ви всичко това, за да знаете, че има случаи, в които дори лекарите не могат да дадат 100% гаранция дали една жена ще забременее или не.

Така че, ако не искате да ставате родители преди да сте достатъчно големи и да сте готови за това – единственият сигурен начин е да използвате презерватив всеки път, когато правите секс. Без значение колко редовна менструация имате, кога ви е свършил цикълът, кога трябва да ви дойде пак, каква е здравната история на семейството или как се чувствате в момента.

Ами ако?

Понякога момичетата и момчетата си мислят, че ако не са съвсем здрави или имат някакви проблеми, то няма как яйцеклетките и сперматозоидите им също „не са във форма“ и няма как да направят бебе. Няма такова нещо. Вярно е, че на цигарите пише, че тютюнопушенето намалява репродуктивните способности. НО! Дори да пушите по две кутии цигари на ден, това не означава, че сперматозоидите ви са увредени и няма как да направите бебе на момичето, с което правите секс. Да, може част от тях да са по-бавни, но е необходим един единствен да достигне до узряла яйцеклетка, за да се случи оплождане.

Дори да не се чувствате във върховна форма, често да боледувате, да имате гинекологичен или друг проблем, да пушите или да си вредите по друг начин на здравето и тялото, това не трябва да ви служи за успокоение, че няма как точно вие и точно в този момент и при тези обстоятелства да направите бебето.

Затова за триста хиляден път казваме, че не трябва да мислите колко е лесно или трудно да се случи случката или да правите сложни изчисления. Няма презерватив, няма секс. Има ли секс без презерватив или друг вид контрацепция, има шанс да има бебе.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg