Тестът за бременност е положителен. Незабавно отидете на гинеколог, за да потвърди вашата бременност, ще ви каже в коя седмица сте и какви опции имате. В редки случаи може да се окаже фалшива тревога. Но не разчитайте на това. Започнете да се подготвяте психически, че по-скоро ще потвърди.

Ако потвърди какво да правите?

  • Една от опциите е да изберете да отгледате детето заедно с бащата или сама. Разбира се това е решение, което трябва да обмислите много сериозно, както и да го обсъдите заедно с бащата на детето и с вашите родители. Деца сте все още, в училище сте и нямате работа. Цялата тази ситуация описва едно изключително трудно родителство. Животът ви ще е тотално различен от този на съучениците ви. И да – доста по-труден. Но ако имате подкрепата на родителите и човека до вас, и сте сигурни, че искате да отгледате детето, не е невъзможно. Няма да бъде никак лесно пак да кажа, случвало се е преди, ще се случва и занапред, и от тази стресираща ситуация може да излезе нещо хубаво.

Ако решите, че не можете да отгледате това дете, то тогава имате две опции:

  • Аборт – това означава да прекратите вашата бременност. Абортът може да се случи само в определен стадий на бременността – до 12та седмица. Не се опитвайте вие да го изчислите. Само вашият лекар-гинеколог може да каже дали това е опция за вас или вече бременността е прекалено напреднала. Тъй като сте непълнолетна, тази процедура не може да се извърши без съгласието на вашите родители. В България тя е легална. Прави се в клиниките от специалисти акушер-гинеколози и e стандартна и безопасна медицинска услуга. Не си и помисляй сама да се опиташ да прекратиш бременността! Опасно и може да пострадаш сериозно или дори да умреш! Отвари, физическо изтощаване във фитнеса или със закачалка за дрехи – да, лекари си ни разказвали какви ли не абсурдни ситуации.
  • Съществува и опцията даване на детето за осиновяване. Решаваш, че не можете да осигурите нужните условия на това дете, че самите вие сте все още твърде малки и смятате, че е по-добре да дадете детето си в дом за деца, откъдето евентуално да го осинови някое семейство, което е по-улегнало и е готово да отгледа дете. Имай предвид, че така не знаеш на какво го обричаш. Домовете за деца, лишени от родителска грижа определено не са добър старт в живота, особено ако детето не бъде осиновено.

Но преди да говорите с родителите си, че си имате гадже, искаме да си изясните нещо за себе си. Задайте си въпроса дали наистина сте готови? Или просто искате да излизате с някой, защото другите го правят? Готови ли сте да отстоявате себе си ако например не сте готови за секс? Или за нещо друго, което не ви харесва и не искате да го правите? Родителите ви вероятно ще ви зададат тези въпроси, така че е добре първо да ги отговорите пред себе си.

Покажете на родителите си, че вече не сте толкова малки и осъзнавате какво правите, както и осъзнавате, че сърцето ви може да бъде наранено, но въпреки това сте готови да направите тази крачка. Бъдете искрени, дори да знаете, че реакцията им няма да е много позитивна. Ако вече сте излизали на срещи с някого, когото харесвате и май-май сте гаджета, по-добре споделете с родителите си, вместо да разберат от някой друг.

Ако родителите ви смятат, че това да си имате гадже ще ви разсее от училище или предстоящи важни изпити, покажете им, че можете да балансирате личния живот с ученето и то по никакъв начин няма негативно да се отрази на резултатите ви, а напротив, може дори да ви помогне. Когато се чувстваме щастливи, всичко останало някак си ни се получава по-добре.

Останете спокойни по време на разговора, независимо от настроението на родителите си. Опитайте се да контролирате емоциите си като избягвате да крещите, плачете и тръшкате. Това може само да ги откаже да вземат на сериозно нещата, които им казвате, независимо колко силно вярвате в тях. Както се казва, пребройте до 5, преди да кажете нещо, за което може после да съжалявате.
Ако въпреки всичко, родителите ви все още не ви позволяват да си имате гадже и сте да кажем на 17, и наистина харесвате някого, просто бъдете откровени с родителите си, въпреки тяхната забрана, вие няма да спрете да виждате дадения човек. Не го крийте от тях, не се виждайте тайно. Те трябва да знаят. Може да ви накажат, сигурно ще ви кажат ‚Докато живееш под този покрив ще правиш каквото аз казвам‘.

Научете се как да изберете презерватива си, момчета, най-вече вие. И момичета, и момчета, научете се как се ползват преди да дойде голямото събитие. Много е важно, защото най-често презервативите се късат заради неправилното им ползване – било то съхранение или при слагането им.

Защо презервативът се е скъсал?
– Първо, винаги, винаги ама винаги проверявайте срока на годност на презерватива. Не използвайте презерватив, който пет години е стоял в портмонето ви. Не, не ги дръжте в портмоне. Могат да се повредят от температурата на тялото ви или от други неща вътре в него – стотинки, на пример. Или фиби, ако сте момиче, или кламери и какво ли не.
– Много внимавайте как отваряте презерватив. Не използвайте остри предмети като ножици, зъби или нокти, защото има шанс да закачите самия презерватив.
– Трябва да знаете как правилно да слагате и използвате презервативи. Пак да повторим, защото е много важно. Когато го слагате, трябва да натиснете края му, защото ако не го направите, там където трябва да попадне спермата ви, може да се образува мехур с въздух и той да се скъса по време на секс. Обикновено се разбира ако това се случи.
– И тук е място да разбием един много голям мит, който може да се срещне в интернет. Решили сте, казали са ви или сте прочели, че ако използвате два презерватива едновременно, то сексът ще е по-безопасен. Пълна глупост! Точно обратното се получава, защото при триене да двата презерватива един в друг, шансът да се скъсат е много по-голям.
– Не използвайте вазелин или други масла за лубриканти, защото от мазнината латексът губи своята еластичност и може да се скъса. Ако се налага, използвайте лубриканти на водна основа, за да намалите търкането, което може да изтъни презерватива.
– Също така никога не използвайте презерватив повторно! Те са еднократна употреба.

Как да проверим дали презервативът се е скъсал?
Както казахме много е важно да проверявате използвания презерватив всеки път след секс. Ако момчето е свършило, просто не трябва спермата да тече отнякъде. Ако не е свършило, хубаво е момчето да отиде в банята и да напълни използвания презерватив с малко вода. Ако се е скъсал, то ще се забележи изтичане.

Проверихме, презервативът се е скъсал и сега?
Да си дойдем да думата – това, което трябва да направите е да отидете в аптека и да поискате спешна контрацепция или така нареченото хапче за след секс. То се продава без рецепта, така че не ви е необходим лекар. Може да се приеме до 72, а понякога и до 120 часа след секс – зависи от марката. Но колкото по-скоро го приемете, толкова по-ефективно ще е то. Прочетете внимателно инструкциите как точно трябва да се вземе.
В никакъв случай, ама никакъв, хапчето за след секс не бива да се използва като редовен метод за контрацепция, сиреч не си мислете, че можете да правите секс без презерватив и всеки път да пиете хапче. Вредно е. Не е предназначено за редовна употреба, защото може да разбърка хормоните на момичето. Използва се само в крайни и спешни ситуации, мноооого рядко, няколко пъти в живота, като тази да ви се скъса презерватива. Препоръчваме ви да гледате нашето видео посветено на спешното хапче, за да чуете по-подробна информация за него.

Кога да започна да се гримирам?
Ами няма някаква определена възраст от която “трябва” да започнете да се гримирате. Като цяло даже е най-добре да не се гримирате в тийнейджърските си години. Колко и да ви шашардисваме с това си изказване, момичета :). Ако все пак държите да се гримирате, колкото по-късно, толкова по-добре. Ако решите, че искате, го направете само и единствено заради себе си, а не защото другите го правят. Това важи за абсолютно всичко. Няма нищо лошо, ако гримът не е вашето нещо. Много момичета искат да имат перфектните инстаграм снимки, на които да приличат на модели от списание и това е една от причините да слагат много грим. Други искат да се правят на по-големи, трети смятат, че без грим “на нищо не приличат” и т.н. Сега може би не го осъзнавате, но повярвайте ни, няма нищо по приятно от едно естествено лице и да видиш човека отсреща с истинските му форми, черти и да – и несъвъръшенства. Вместо всичко да е скрито под няколко пласта макиаж.
Ако все пак започнете да се гримирате, направете го плавно. Не започвайте с тежките гримове още от малки. Вредно за младата ви кожа. А нали искате да я поддържате здрава и чиста и то дълги години? Затова използвайте лек и умерен грим, който почти не се забелязва.

Препоръчваме ви да започнете да четете внимателно етикетите на всичко, което слагате по лицето и тялото си, както и вътре в него. И на храната и на козметиката.

Нормално е по време на пубертета кожата да претърпи трансформация, включително поява на големи или малки пъпки и черни точки. Момичета, знайте че грима може и да ги прикрива, но също може и да ви навреди. Прекомерното използване на гримове като фон дьо тен или пудра, или пък на неправилни продукти, може да причини допълнителни проблеми с кожата ви – козметично акне.

Това е порочен кръг – колкото повече грим слагате, за да скриете несъвършенствата си, толкова по-голям е рискът от влошаване на състоянието им. Редовното почистване на четките за грим също помага за намаляване на бактериите в грима и по този начин ограничава появата на възпаления по кожата ви.

Ако наистина имате проблемна кожа, която ви кара да се чувствате зле и да нямате самочувствие, то тогава може да прибегнете към грим за кожа предразположена към акне. Най-добре е преди това да се консултирате с дерматолог.

Какви продукти за грим мога да използвам ако имам акне?
Използвайте качествени продукти. Това важи дори да нямате такива проблеми. По-добре да имате един или два по-скъпи, но проверени продукта, отколкото хиляди шишенца и тубички с неясен произход. И също – не винаги скъпо е равно на качество!
Търсете продукт на чийто етикет пише, че е „некомедогенен“ – това означава, че продуктът е направен така, че да не запушва порите ви, богат е на активни съставки, които са благоприятни за вашата кожа, има антибактериално действие, както и противовъзпалително действие. Всеки тип кожа е различна, така че ако имате проблем, наистина се съветвайте с дерматолог.
Отстраняването на грима е също толкова важно, колкото и подбирането му. Кожата се регенерира през нощта и го прави най-добре, когато е чиста и може да диша. Спането с грим, дори и некомедогенен, много често води до появата на черни точки и пъпки, затова е много важно да си изградите навик на всекидневно почистване на лицето сутрин и вечер. Има специални продукти за измиване на проблемна кожа – мицеларна вода или пък пяна или гел. Попитайте майките си, по-голяма сестра, козметик или в аптеката.
Съветваме ви да изгледате нашето видео за хубава кожа. Но най-вече ви съветваме да бъдете естествени. Недейте бърза с грима, има време и за него. Една усмивка е далеч по-чаровна от всеки грим на света. Грижете се добре за кожата си и няма да имате нужда от грим.

Cтуденото време – кожата хич не обича минусови температури. Силни слънчеви лъчи също, особено в комбинацията с много сняг. Така че през студените месеци преди да почнете да мислите какъв грим да използвате, трябва задължително в града да пазите кожата с по-плътен дневен крем, а когато сте в планината, задължително със слънцезащитен фактор и очила и маска.

Ето още съвети как да си изберете подходящи гримове и козметика за проблемна тийнейджърска кожа – https://goo.gl/rBqXHd 

Днес ще си говорим колко да се целуваме и прегръщаме с гаджето си и къде? И затова ли има правила?! Ще кажете вие. Ми неточно правила, но да го наречем добър вкус или просто етикет.

Колко е твърде много?

Държането на ръце, прегръдки през кръста, раменете, размяна на влюбени погледи и въздушни целувки, пък и истински целувки по бузата или устата, погалване по косата, бузата и пр. са си съвсем невинни и дори сладки прояви на любов. Но ако преминат в натискане, хващане за дупета, т.нар. мляскане и подобни тогава имаме какво да ви кажем. Целувки. Целувайте си се. Но най-страстните си и дълги целувки, вплели езици за дълго време, обменили няколко милилитра слюнка и нахапали се по устните – запазете за по-усамотени места. Това вече си е само между вас двамата и няма нужда да правите околните свидетели на тези моменти.

Докосванията – както вече казахме, държането на ръце е съвсем нормално, както и ако сте се гушнали или прегърнали. Или ако тя е седнала в него. Но ако това прерасне в опипване на разни части от тялото, оплитане на крака, ръце, качване един върху друг, плъзгане на ръце под дрехите на другия… ами… не е готино. Пак – това си е само за вас, когато сте си насаме. Ако не е станало вече ясно – опипването на публични места е голямо НЕ. Било то през дрехите или под тях.

Нека поговорим и за пейките в парка – Нали всичко, изброено дотук важи и за пейката в парка. Не се възсядайте и не се яхвайте. Бушуват хормони, харесвате си, и най-вероятно нямате много време, в което оставате сами, и дори място, на което да сте си само двамата, но това не означава, да консумирате или изразявате любовта си по този начин по пейките в парка. Никога не бихте си позволили да се държите по този начин пред родителите си или пред по-малките си братя и сестри, нали? Не забравяйте, че парковете са пълни с хора и деца, които няма нужда да стават свидетели на страстите ви.

Същото важи и за училищата. Да, това също е едно от местата, на които трябва да избягвате да показвате чувствата си по някой от тези начини. Не е нужно да доказвате на цялото училище колко много се обичате или пък да се фукате, че си имате гадже. По-нежните и леки изрази на любов на публични места са доста по-романтични, а и по-приятни за околните. Една целувка по бузата, леко доставяне на ръката, на гърба, всички тези неща могат да разтуптят сърцето на вашата половинка и без да карате хората около вас да се чувстват неудобно.

Как да си изберете най-подходящите превръзки, за да ви е най-лесно, най-удобно и най-хигиенично.

Общо взето за избора на превръзки, важи това, което сме казвали и за презервативите – човек си харесва неговите на принципа на пробата и грешката. В магазините и аптеките има безброй видове, размери и марки, но обикновено след първите няколко цикъла всяко момиче избира тези, които са му най-удобни и си кара с тях едва ли не цял живот.
Ето бърз курс за по-малките от вас, които още не са намерили своята марка и размер.

Започваме с големината. По време на цикъла менструалната кръв изтича в различно количество в различните дни. За да пазим природата, а и за да ни е максимално удобно е добре да имаме поне два различни вида превръзки, а може дори три или четири. Ако първия и последния ден количеството кръв е съвсем малко (обикновено е така), слагаме някаква по-тънка и малка превръзка, без крилца. За дните, в които течението е по-обилно ползваме нормални или по-абсорбиращи превръзки. Има и такива, които са за през нощта. Те са по-дебели и доста по-дълги, но с тях е по-сигурно, че няма да има изтичане на кръв по чаршафите. Обикновено се налага да ги ползваме само една или най-много две вечери от цикъла, така че ако си купите цял пакет, ще си го ползвате дълго време.
Има превръзки с различна форма, най-вече според вида бельо, което предпочитате. Ако ходите с прашки, няма как да закрепите на тях широка превръзка, изберете си модел, който се стеснява в задната част.
Крилцата не са най-красивото нещо на света, но пък наистина предпазват от изтичане отстрани, така че според нас са велико изобретение.

Памучни или “копринени”?
Пробвайте и си преценете – важното е да не ви дразнят и запарват. Не забравяйте, че цикълът може и да е необходимо зло, но не трябва да си причиняваме допълнителни злини с превръзки, които не са ни удобни, дразнят или дори разраняват деликатните ни части там долу. Това, че рекламират определен продукт като “нежен”, копринен, научно изследван и т.н не означава, че задължително трябва да ни хареса. Ако си купите превръзки, които са скъпи, но не са ви удобни, просто ги подарете на някоя приятелка, а вие пробвайте други. Не се мъчете.

Ароматизирани или неароматизирани
Нормално е да усещате миризмата на менструалната кръв, когато сменяте превръзките си, но не се притеснявайте – няма как докато сте в цикъл някой да стои до вас и да усети, че сте неразположени. Затова и няма нужда да избирате превръзки само защото са ароматизирани и си мислите, че неутрализират миризмата, която усещате. За да бъдат ароматизирани, превръзките обикновено са третирани с химикали, които могат да раздразнят кожата и да причинят възпаление. Препоръчваме ви всичко, което слагате по тялото и по кожата си да е с минимално количество ароматизиращи вещества. Това важи и за кремовете за лице и тяло, и за гримовете и за превръзките.

Още няколко съвета, които и преди сме казвали, но да повторим за всеки случай. Хигиената по време на цикъл е особено важна. Измиването с течаща вода поне два пъти на ден е повече от препоръчително. Превръзките се сменят на 3-4 часа, затова пак е важно да са правилния размер. В дните, когато течението е слабо, за този период има съвсем малко кръв, няма нужда да хабите цяла голяма превръзка и да я хвърляте през няколко часа.

За и против ежедневните превръзки?

Дори ежедневните превръзки са поне 7-8 вида – супер тънки, супер малки, за прашки и така нататък. Трябва ли да се носят ежедневни превръзки наистина всеки ден. Нашият съвет е по-скоро не, освен ако нямате някакво бяло течение или друг проблем, който го изисква. Нормално е по бельото на момичетата да има лека следа в дните, когато не е в цикъл. Тя обикновено е почти безцветна или леко жълтеникава, но това не трябва да ви притеснява и да бъдете с ежедневна превръзка нон-стоп. Колкото и да са тънки, памучни и деликатни, те все пак малко или много запарват, а е важно тялото и кожата да дишат, особено там долу. Така че просто се къпете и сменяте бельото си всеки ден и това е достатъчно.

Кога се ходи на гинеколог? Защо, как и колко често?

Кога едно момиче трябва да започне да ходи на гинеколог?
Обикновено, ако няма оплаквания, първият преглед при гинеколог се случва след като момичето е започнало сексуалния си живот. Ако обаче имате оплаквания, отивате и преди да сте започнали да правите секс.
Ето какво се разбира под оплаквания:
1. Закъсняла менструация. В България момичетата за първи път им идва цикъла най-често между 12 и 13 години. Но както и друг път сме казвали, това зависи от гените ни и ако на майка ви или на сестра ви им е дошъл по-късно цикъла, вероятно е и при вас да е така. Но ако до 16 години не дойде, е добре да се направи консултация със специалист – детско-юношески гинеколог или ендокринен гинеколог. Най-вероятно майка ви сама ще се сети, да потърси лекарска консултация.

2. Други причини за преглед при гинеколог независимо, че още сте девствени могат да са някакво възпаление, болезнена, продължителна или нередовна менструация. Припомняме, че първите година и нещо след като започне менструацията, тя обикновено не е много редовна, така че не хуквайте към кабинета, ако сте на 13, имате цикъл от 4 месеца и този месец ви закъснява или изобщо не идва. Ако има нетипично течение от влагалището, парене и болка при уриниране, болка и тежест ниско долу в корема, оток или някакви пъпки около външните полови органи, тогава също трябва да отидете на лекар.

3. При някои момичета може да има проблем с дефлорацията – т.е да са правили секс с проникване, но хименът (или т.нар девствена ципа) да е твърд и да не може да бъде разкъсан при полов акт. Тогава се налага амбулаторна манипулация – т.е трябва да се „среже” в гинекологичен кабинет. Спокойно, без паника. Това се случва много рядко, не го мислете сега, ако още не сте правили секс и не се притеснявайте. Ще направим отделен епизод за митовете и легендите за девствената ципа и дефлорацията и ще обясним по-подробно нещата.

Как протича преглед при гинеколог на девствени момичета?

Ако момичето е девствено, прегледът не е вагинален – прави се ехографски преглед ако става дума за нередовна менструация, киста или друго оплакване. Т.е накрайника на ехографа се поставя на коремната стена и така се гледат репродуктивните органи на момичето. Ако ехографията не е достатъчна, се прави преглед, като туширането става непряко, през ректума (правото черво).
Пак казваме – дишайте дълбоко, няма нищо страшно, дори да ви се наложи такъв преглед. Лекарите го правят непрекъснато и си знаят работата. Ако това ще ви успокои, момчетата също ги преглеждат по този начин, през дупето, ако се наложи да ходят на уролог.

Мога ли да отида сама на лекар или с някоя приятелка за кураж?
Разбира се, че можеш, ако се чувстваш притеснена и имаш нужда от подкрепа. Не би трябвало да ти откажат присъствието на приятелка. Ако попаднеш на по-консервативен гинеколог, използвай красноречието си и помоли настоятелно да изпълнят желанието ти. Ако не се разберете, можеш да отидеш винаги при друг. Но надали ще се стигне дотам.

Трябва ли да казвам на майка ми?
Ако си над 16 години и става дума за преглед, а не за манипулация, няма нужда да казваш на майка си. Ако си над 18, е ясно, че няма нужда. Ако става дума за някакъв проблем и си под 14, и даже под 16, е добре да не си сама и майка ти е добра опция. Няма нищо срамно в ходенето на гинеколог, дори е похвално и показва грижа за здравето, превантивно мислене и отговорно отношение. Ако майка ти не може или комуникацията с нея е трудна, отиди с друг възрастен, с който се чувстваш спокойно – леля ти, по-голяма сестра или братовчедка.

Колко често трябва да ходя на лекар ако правя секс и ако Не правя секс?
Ако не правиш и нямаш оплаквания – няма нужда да ходиш на гинеколог. За оплакванията вече казахме. Добре е да се ходи на профилактични прегледи веднъж годишно, както и при преценка да се прави цитонамазка и други подходящи манипулации и изследвания.

Колко струва, къде да отида?
Ако вземеш направление от личния лекар, ще бъде безплатно, плаща се само потребителска такса. Ако възникне нещо допълнително, ще ти кажат. Ако не ти се ходи при личния лекар, ще трябва да платиш и да отидеш на частен преглед. Там според ценоразписа и според това какви неща искаш или се налага да правиш сумата може да варира от 30 до 130 лева да речем, като не се ангажираме да твърдим, че това е твърдо цената и няма мърдане. Например в Българска асоциация по семейно планиране, може да получиш консултация и информация безплатно.
Много по-добре е да се ходи редовно на профилактични прегледи, а не да се консултираме със специалист, чак когато вече е станало супер спешно.

Здравейте, как сте…стягате ли се за морето вече или още не сте във ваканцията. Няма значение, днешните съвети са еднакво актуални и когато става дума за летни свалки и за сериозни връзки и намерения.

Чували ли сте израза “на момче не се отказва”. Ние за съжаление сме го чували доста често като по-малки, а и не само тогава. Нямаме представа кой пръв е казал тази вселенска глупост, но няма нищо вярно и нищо поучително в съвета, че винаги трябва да се съгласявате и да давате на момчетата каквото поискат.
Това разбира се, е вярно и за нас момичетата – никъде не е казано, че на нас не могат да ни казват НЕ и че трябва да изпълняват всичките ни желания и настоявания. Обаче израз “на момиче не се отказва” няма. Защо ли?

Да казваш НЕ, означава да знаеш кое за теб е приемливо и кое не, кое ти харесва и кое не, какво искаш да правиш и какво не искаш да правиш. На теория звучи много лесно и логично, но в живота съвсем не е толкова първосигнално и естествено за момичетата да кажат “не, не искам”, “няма да направя това”, “не те харесвам”, “не ме търси повече” и т.н.

Първо да уточним, че ще говорим за неща, които идват след първите задължителни урока, които трябва вече да сте минали – хигиената преди и след секс, безопасен секс или както ние казваме “няма презерватив, няма секс” и съветите във видеото ни за първия път.

“Да, прочели сме всичко, знаем как да се пазим и да внимаваме, обаче много се притеснявам да не свърша прекалено бързо.” Или пък “не знам дали ще й хареса” или “срамувам се от тялото си” или всякакви възможни притеснения, за които ни пишете и искате съвет.

Така, спокойно и едно по едно. Сексът е интимно, приятно, вълнуващо нещо, но същевременно и често доста неловко преживяване. Особено в началото или когато сме с нов партньор.

Днес с Loveguide ще се опитаме да отговорим на един от най-неприятните въпроси в една връзка – Как да се разделим? Или по-точно как да го направим така че и двамата да страдаме възможно най-малко.

Сигурно сте чували да казват, че единственото постоянно нещо на този свят е промяната. Това важи с пълна сила и за отношенията между хората. В началото на една връзка всичко е страхотно, вълнуващо и като в романтичен филм. Нямате търпение да се видите, мислите си само за това кога пак ще се целунете или гушнете… И ако и двамата сте еднакво въодушевени от случващото се помежду ви, се надявате времето заедно никога да не свършва.

Но нещата се променят. Понякога първоначалният плам се превръща в стабилна и спокойна връзка. Друг път просто се разделяте. Причините могат да са всякакви – разбирате, че имате различни интереси и представи за света, абе просто не си подхождате. Или не ви е приятно заедно. Или пък силните чувства отшумяват. Тръпката я няма вече. Или вече не ви е толкова забавно заедно. Или важно да сте с този човек. Може да започнете да се карате. Може вие самите да се промените и да имате нужда от различни неща. Или просто в момента един от двамата не е готов и не иска сериозна връзка.

Здравейте, заглавието на днешния епизод е изцяло ваше дело. Няколко пъти ни се случи момчета да си поискат съвети от нас “по-големите каки” на тема какво да правят и какво да не правят, за да им се получават по-добре опитите с жените.

Е, ние отдавна не сме тийнейджъри, но вярваме, че някои неща не се променят и че днешните момичета харесват и не харесват почти същите неща като нас.

Разбира се, във връзките и отношенията между момичета и момчета няма строги правила и точна рецепта. Ако някой ти каже – прави така и всички мацки ще са твои – не му вярвай. Всяко момиче е различно. Но в общия случай винаги помага, когато си мил, внимателен и проявяваш уважение и разбиране. И най-вече лично отношение. Скъпите подаръци не са гаранция, че ще те харесат. Но ако подаръкът е нещо лично, жест, за който си се потрудил, проявил си въображение, обмислил си го – е тогава всяко момиче би се разтопило от щастие. И за подобни неща изобщо не ти трябват пари. Направи плейлиста в YouTube с няколко много забавни клипчета, прати й я и й напиши “Днес в училище ми се стори, че нямаш настроение, ето нещо, което се надявам да те развесели”.

Идват празници и някои нямат търпение да подарят на любимия човек това, което отдавна са планирали, поръчали и опаковали.

Обаче има и такива, които изобщо не знаят как да изберат подарък за този, в който са влюбени или много харесват. Искате да го изненадате, но как?

Защо трябва да слагам презерватив, като може тя да пие хапчета? Малка ли съм за противозачатъчни? Защо контрацептиви всеки ден, а не спешно хапче веднъж като се наложи?
Покрай темата за противозачатъчните има не малко въпроси и днес ще отговорим на част от тях.

Как работят хапчетата срещу забременяване?

Противозачатъчните таблетки съдържат изкуствени хормони, подобни на тези, които женското тяло произвежда. Тези хормони пречат на овулацията, т.е на яйчниците да отделят узряла и готова за оплождане яйцеклетка и едновременно с това предизвикват определени промени във влагалището и матката на жените, които затрудняват движението на сперматозоидите.

За да действа този вид контрацепция, хапчетата трябва да се пият всеки ден по едно и също време.

Как можеш да се купиш противозачатъчни?

Само с рецепта. Преди да избере този метод за предпазване от забременяване всяка жена и всяко момиче трябва да отиде на гинеколог, който да я прегледа и да й изпише най-подходящата за нея хормонална терапия.
Момичета, в никакъв случай недейте да използвате рецепта за противозачатъчни, която не е написана от лекар специално за вас. Т.е не може едно момиче да отиде на лекар и после всичките ѝ приятелки да си купуват хапчета с нейната рецепта.

Противозачатъчните са много надеждни – над 95% и за разлика от преди 20-30 години вече почти нямат странични ефекти. Но въпреки това си е лекарство, което съдържа хормони и само и единствено специалист гинеколог може да прецени дали е безопасно да го пиете или не.

Противозачатъчните хапчета са един от най-популярните методи за предпазване от забременяване и защото с тях цикълът на момичетата става много по-редовен и по-безболезнен. Понякога се препоръчва като терапия и на жени, които имат много болезнена менструация.

Казахме, че трябва да се пият всеки ден по едно и също време, но не се притеснявайте, ако закъснеете с няколко часа. Или пък ако го пиете вечер в 10, а сте много изморени и искате да си легнете по-рано. Не е нужно да навивате часовник, за да станете точно в определен час. Ако пропуснете да пиете хапчето повече от няколко дни обаче, трябва да прочетете листовката и да се консултирате с вашия лекар. И да използвате други методи за контрацепция, докато възстановите нормалния прием на хапчетата и те започнат да действат отново.

Дотук казахме само положителните неща за противозачатъчните. Но преди да решиш, че това е твоят начин да се пазиш от нежелана бременност, трябва да имаш предвид още няколко неща.
Първо, хапчетата не предпазват от сексуално предавани инфекции. Затова се препоръчват само на момичета и жени, които имат постоянен партньор и правят секс само и единствено с него, разбира се след като и те и той са се изследвали и знаят, че никой от тях няма да зарази другия с някаква болест.
Второ, колкото и фармацевтичните компании да инвестират в разработването на все по-безвредни и по-безвредни препарати, това все пак си е хормонална терапия. Т.е хапчетата разбъркват естествения ритъм на женското тяло. При това не еднократно, а с месеци и години. И тъй като всеки организъм е различен, никой не може да ти гарантира какво ще се случи с твоето тяло по време на приема им или след като ги спреш. Ако започнеш да пиеш противозачатъчни на 16, а искаш да имаш деца чак на 28, в никакъв случай не е добра идея 12 години да си на хормонална терапия.

Затова няма да се уморим да повтаряме, че в тийнейджърските години най-най-добрият начин да правите безопасен секс е с презерватив. Само така няма да се притеснявате от забременяване и сексуално предавани инфекции едновременно.

Ако искате да научите повече за различните видове контрацепция и не знаете къде да отидете на гинеколог, може да се консултирате със специалистите от Българска асоциация за семейно планиране. 

Е, момичета, след като изгледате тези няколко минути, всяко момче ще бъде ваше, при това завинаги.

Шегуваме се, разбира се. Не е лесно да спечелиш сърцето на някого, още по-малко съществува универсална рецепта, която да работи за всяко момче.

Хората са различни и харесват различни неща. Едни се влюбват бързо и лесно, други с месеци, че и с години не са сигурни в чувствата си. И все пак, момичета, ще споделим с вас няколко съвета, които се надяваме да ви помогнат по-добре да разбирате момчетата и по-лесно да общувате с тях.

Знаете ли, че на 1 декември е световният ден за борба с ХИВ/СПИН? А откакто свят светува най-доброто оръжие в каквато и да е битка е знанието. Преди да сте си казали: „Оффф, аре пак за СПИН-а”, отделете тези 4 минути от живота си, за да сте сигурни, че наистина знаете какво е това и най-важното – как да не ви се случи точно на вас. Защото вирусът на ХИВ не подбра между млади, стари, бедни, богати и да, в България има регистрирани случаи на 13-годишни, заразени с ХИВ.

А! И ще ти си поговорим малко и за най-често срещаните заблуди, когато става дума за ХИВ.

За първи път вирусът е описана в САЩ през 1981-ва. До днес лечение не е открито. ХИВ причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност, което е СПИН. От заразяването до разболяването може да минат години и едва тогава да се появят първите симптоми. Тогава вече тялото е с намалена имунна система, тя не може да се бори с инфекциите и един прост грип може да довърши човека.

Всеки ден около 4500 души се заразяват с ХИВ. А от тях 37% са на възраст между 15 и 24 години. Така че сега гледайте и слушайте внимателно, за да знаете как да не сте един от тези хора.

 

View More

Тя е безпомощна, съсипана, безнадеждна. Някой е правил секс с нея (или него) против тяхната воля. Твоя приятелка е била наислена или пък принуждавана да проституира, да се съблича или да се снима в порно. Би полудял от ярост, нали? Как е възможно? Защо точно тя? Още

Да, у нас възможностите и правата на момичетата са по-добре отколкото на други места по света. Но все още сме много далеч от истината.

Слава богу, в България не ни обрязват, което при жените е осакатяване. Не ни спират от училище като ни дойде менструацията и не ни задължават да увиваме главите и лицата си в шалове. Можем да караме колело, да шофираме, да пътуваме сами, да имаме собствена банкова сметка, да си купуваме контрацептиви, да правим секс преди брака и да се развеждаме…

Но все още правата и възможностите на жените тук са крехки и доста по-скромни от тези на мъжете. Идеята на тези няколко епизода, посветени на темите за момичетата, е просто да ви накараме да се огледате около вас и да се замислите за някои неща, които може би досега не сте забелязвали. Важно е, защото колкото по-добре са жените в едно общество, толкова по-проспериращо е то. Научен факт. Момчета, гледайте ни и вие. Често ви споменаваме.

Невярната информация за сексуално предаваните инфекции се разпространява с толкова бързо, колкото и самите те. Както и друг път сме казвали, единственият начин да сте сигурни, че няма да хванете нищо, е да не правите никакъв секс. След определени години, не става, нали? Другият начин е да сте достатъчно добре информирани и да спазвате няколкото прости правила. Презерватив всеки път, ама всеки път. Постоянен партньор, с когото си имате доверие и не правите секс с други хора. И редовни прегледи и излседвания при специалист (гинеколог или венеролог/уролог).

Или какво да публикуваме в социалните мрежи. Eeee, не може ли просто да си се чеквам, тагвам, поствам, стриймвам, снапвам и така нататък, колкото и когато си искам. Разбира се, че може. Но ако искаш да си в безопасност и да не ти се случи нещо кофти, има няколко неща, които е добре да обмислиш всеки път преди да натиснеш “публикувай”. Или “post”.

Важно е да знаеш как да предпазиш личните си данни, до колкото това е възможно. Да контролираш кой какво вижда от това, което публикуваш, социалните мрежи да не знаят във всеки един момент къде точно си и какво правиш и разбира се никога, ама никога да не качваш или да не изпращаш на никого свои голи снимки.