Сексуалният тормоз

За съжаление сексуалният тормоз е нещо, за което чуваме все по-често. Това е сериозен проблем, който може да има тежки последствия.

Сексуалният тормоз може да приеме най-различни форми. Най-общо казано това е поведение, което е обидно, враждебно или унизително. Може да бъде вербален, физически или емоционален.  Ако изпитваш неудобство или се чувстваш уплашен/а и наранен/а, може да си жертва на сексуален тормоз. Списъкът с различните вариации е безкраен – дали ще са сексуални подмятания за тялото ти, отъркване в теб, сексистки вицове, неприлични или заплашителни телефонни обаждания или дори неуместни подаръци. Не всички неприлични вицове обаче са тормоз. Понякога хората страдат от липса на такт и се държат неуместно. Но ако обидното им поведение продължава, дори  след като са ги помолили да спрат, това вече е тормоз.

Тънката линия между …              

… флиртуването и тормоза. Понякога тормозът е очевиден, особено ако някой непознат се търка в теб в автобуса. Друг път обаче е по-трудно да се разграничи между флирт с познат човек и тормоз. Замисли се как ситуацията те кара да се чувстваш – флиртът е нещо взаимно и забавно, кара те да се усещаш привлекателен/а и повишава самочувствието. Но ако се чувстваш угнетен/а, уплашен/а, унизен/а или тъжен/а, тогава тази тънка линия е прекрачена. Флиртът е забавление между равни, а целта на тормозещия е те ви накара да се чувстваш безсилно. Важно е да запомниш, че ти не си виновен/а за тормоза! Жертвите на сексуален тормоз често търсят причината в себе си, но тя не е там – не е полата, която носиш, не е и начинът, по който ходиш, изглеждаш или говориш.

Кои са тормозещите?      

Обикновено тормозещите изпитват удоволствие от усещането за власт и възможността да нараняват жертвите си.  Сексуалният тормоз може да идва от всякакви хора: мъже и жени от всяка възраст и социално положение. Може и да е някой напълно непознат, който ти изпраща обидни съобщения или те следи по улицата. От друга страна може да е и роднина или учител, приятел или роднина на приятел. Може да ти се стори шокиращо, но дори партньорът или гаджето ти биха могли да упражняват сексуален тормоз. В България почти всяка 4та жена е била жертва на насилие от страна на партньора си.

Защити се и не унивай  

Може да ти се стори страшно, но най-доброто, което можеш да направиш, ако си подложен/а на тормоз от страна на познат, е да се изправиш срещу него или нея. Опитай се да го направиш в присъствието на други хора и не се тревожи за личното пространство на тормозещия –  той също не е уважил твоето. Постарай се да запазиш самообладание, кажи каква е постъпката, която те е засегнала и заяви твърдо, че няма да търпиш повече такова поведение. Ако те е страх (в това няма нищо срамно!), опитай да го направите с помощта на други хора. Приготви доказателства, като снимки, имейли или съобщения и бъди готов/а тормозещият да отрече всичко.

Що се отнася до сексуалния тормоз на улицата, различните хора прилагат различни стратегии срещу него. Някои се опитват да го игнорират, други казват, че трябва да му се опълчим, да се развикаме и дори да ударим този, който ни тормози. Това обаче може да се окаже рисковано, защото не може да разчиташ на хората наоколо да ти помогнат, а колкото и ужасно да звучи, някои дори може да застанат на страната на тормозещия.

Според организации, които се борят със сексуалния тормоз, най-добрият начин да отблъснеш неприятно за теб поведение от непознат, е да бъдеш самоуверен/а и да защитаваш пространството си. Доводът е, че докато се изживяваш като жертва, провокираш други хора също да се отнасят към теб по този начин.

Последствията от сексуалния тормоз  

Сексуалният тормоз може да има сериозни последствия: може да те принуди да избягваш някои дейности, да промениш всекидневието си, например маршрута до вкъщи, дори да те уплаши дотолкова, че да не искаш да излизаш от вас. Може да те накара да се почувстваш незначителен/а, тъжен/а и наранен/а.  Освен това може да повлияе и на тялото ти: да причини главоболие, проблеми със съня или депресия. Това може да продължи доста дълго. Първото нещо, което трябва да направиш, ако те тормози някой, когото познаваш, е да се изправиш срещу него. Ако си го направил/а, но чувстваш, че не можеш да се справиш с последствията от тормоза, потърси помощ от човек, на кого можеш да се довериш или от една от организациите, близо до теб, които осигуряват съвети и помощ в случаите на тормоз.