Папилома вирус. Рак на шийката. HPV (видео)

Здравейте!

Днес, Весела Бабинова ще поговори за един от най-разпространените инфекции предавани по полов път, а именно човешки папилома вирус или съкратено HPV. Ще ви разкажем какво представлява и как да се предпазим. Гледайте.

Какво е човешки папилома вирус?

Както казахме в началото, това е вирус който се предава по полов път. Повечето сексуално активни хора вече са били или ще бъдат заразени с човешки папилома вирус. Този вирус има над 100 вида и през повечето време организмът елиминира инфекциите без симптоми, но някои видове могат да представляват сериозен риск за здравето.

При HPV, вирусът остава в клетките в близост до мястото на инфекция, а не се разпространява в цялото тяло. Това означава, че заразените места могат да бъдат влагалището, вулвата, пениса, ануса, устата и гърлото. За сега няма лечение на самия вирус, тоест не може да изчистим тялото си от него, но има лечение за неблагоприятните последици, които може да имаме при зараза.

Опасно ли е?

Имунната система на тялото е в състояние да пребори повечето видове на HPV, преди да причинят вреда – и без хората дори да знаят, че са заразени. Някои други щамове причиняват аномалии в клетките на заразената тъкан, които могат да се развият в генитални брадавици. Въпреки че те са инфекциозни и изискват лечение, обикновено с кремове, причиняващи брадавици видове, наричани още щамове не създават дългосрочни щети.
Но други щамове могат да причинят мутации на ДНК-то, които карат клетките да се делят с много по-бързи темпове от нормалното, което води до развитието на ракови израстъци.

Клетките на шийката на матката са особено изложени на риск. Може да отнеме до 20 години, за да се появят симптоми на рак, но с редовен прегледи при гинеколог можем да открием клетъчни отклонения в шийката на матката, преди те да се развият в рак.
Препоръчително е сексуално активните жени да се подлагат на редовни прегледи и вземане на цитонамазка, при което внимателно се взема проба от лигавицата на шийката на матката, за да се тества за анормални клетки.

Положителният тест не означава, че човекът има рак на шийката на матката, а по-скоро, че в шийката на матката има клетки, които могат да се превърнат в рак в бъдеще. След това пациентите се наблюдават с по-чести прегледи.

При жените на възраст 15-44 години в ЕС ракът на шийката на матката е на второ място по разпространение след рака на гърдата. Ракът на шийката на матката се причинява от някои щамове на човешкия папилома вирус. Според различни изследвания в 90 % от
случаите на рак на шийката на матката е откриван HPV.

Как да се предпазим?

Използването на презервативи помага да се предотврати разпространението на HPV по време на секс. Презервативът е контрацептив, който ни предпазва както от нежелана бременност, така и от болести предавани по полов път.

Има и три ефективни ваксини, които са насочени срещу HPV. Доказателствата сочат, че ваксинацията на жени и мъже може да намали честотата на рака на маточната шийка в световен мащаб с почти 90%. И все пак ваксините срещу HPV не осигуряват 100 % защита срещу рак на шийката на матката, а ваксинацията не може да замести редовния преглед за този вид раково заболяване.

Така че, въпреки че все още има място за подобряване на прегледите и лечението, употребата на презервативи, ваксинацията и профилактични прегледи на шийката на матката може да намали вредата, причинена от HPV. За това и искаме да ви припомним отново колко е важно да се пазите по време на сескс и да не се притеснявате да посещавате гинеколог или уролог.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg