Менструация

Най-честите проблеми по време на менструация

Какво да правя, ако много много ме боли преди да ми дойде или в първия ден от менструацията?

При някои момичета наистина е много болезнено, има дори такива, които не могат да станат от леглото. Обикновено, движението помага и би трябало да облекчава болката. Ако не ви е наистина непоносимо да стоите прави и да се движите, препоръчваме ви да се разходите и да не мислите непрекъснато за болката. Но ако ви е много зле, по-добре просто си легнете. Общо взето с времето всяко момиче и жена намира какво работи за нея – може да пробвате с топъл душ или възглавничка за загряване. Някои болкоуспокояващи действат на някои момичета много добре. Трябва да намерите кое е вашето, но в никакъв случай не прекалявайте и не превишавайте препоръчителната доза. Може да опитате и някакви йога упражения, точков масаж или друга алтернативна техника, стига да е безопасна.

Най-добре е да се посъветвате с гинеколог. По-големите момичета и жени, които имат много болезнена менстурация понякога започват да пият противозачатъчни хапчета, които освен че предпазват от забременяване, облекчават и менструалните болки и правят цикъла по-редовен и безболезнен. НО!!! Винаги първо се консултирайте с лекар. Противозачатъчните се изписват само от гинеколог и са само и единствено за вас. Не взимате на заем от приятелка и не давата вашите хапчета на никого.

Нормално ли е да не ми идва всеки месец?

Редовен цикъл означава да имате менструация през 25-35 дни след първата година. Има обаче много момичета, които нямат цикъл всеки месец. Причините са различни. В такъв случай задължително отидете на гинеколог.

По средата между два цикъла имам леко оцветено течение. Какво е това?

Не се притеснявайте, възможно е по време на овулацията, която е горе-долу 14 дни след първия ден от цикъла да има изтичане на секрет. Понякога е светъл и почти прозрачен, при някои момичета може и да е тъмно кафяв. При следващото си посещение при гинеколог може да попитате дали във вашия случай това е нормално.

Подобен секрет или това което наричаме течение може да се появи и по друга причина – например много силно физическо натоварване. Ако спортувате и сте имали поредица от изтощителни тренировки, след това може да имате вагинално течение. Същото се случва и при сериозен стрес.

Нормално ли е да ми изтича много кръв по време на цикъл?

Обикновено в първите един-два дни цикълът е по-обилен, след това намалява. Ако ви се струва, че кървенето е прекалено обилно и продължително и е различно от обикновено, то може да става дума за някакъв кръвоизлив или друг гинекологичен проблем. Препоръчваме ви незабавно да отидете на лекар, а не да чакате края на цикъла.

Кога се ходи на гинеколог?

Всяко момиче след първите една-две години на цикъла ходи веднъж в годината профилактично на гинеколог, независимо дали води полов живот или не. И независимо дали има оплаквания или не. Когато си записвате час за профилактичен преглед, гледайте да е или в последните дни на цикъла, или малко след това. Това е препоръка на гинеколозите, за да могат да огледат яйчниците преди да са започнали да зреят новите яйцеклетки.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg