Ревност между приятели

Ревност между приятели

Приятелството, както и любовта, са така романтизирани в книгите и филмите, че направо не можем да ги познаем като ги срещнем в реалния живот. Дори няма значение възрастта. Често попадаме в ситуации, в които не знаем защо сме в дадено приятелство, чувстваме се предадени и ни заливат какви ли не още чувства.

Като чели момичетата повече се ревнуват, така че ще даваме повече примери с тях.

Страх от раздяла

Особено в тийнейджърските години, като че ли по наръчник, всяко момиче трябва да има до себе си вярна приятелка, с която да споделят тайни, тръпки по първи гаджета, първи раздели, какво се случва в семейството и т.н. Човек с който заедно да пазите тайните си до живот. Но разбира се, това „до живот“ не е чак толкова дълъг период, колкото ни се иска да бъде. Появяват се други момичета в кръга на приятелство и като че ли започва отбрана на територията. „Мими и Лили са излизали без да ми кажат, те не ме харесват вече, Мими ме предаде и не ми е най-добра приятелка вече.“

Ревността не съществува само в любовта, но и в приятелство. Също както с гаджето, така и с най-добрата си приятелка, създаваш една близост, която нарушена може да е болезнена. И въпреки всичко, трябва да знаем, че ние не притежаваме другия човек, така че и не може да му се сърдим, че иска да се вижда и с други хора. Ако усещате отдръпване, вместо да се цупите и да говорите зад гърба на приятелката си, по-добре е да си поговорите директно с нея какво става с взаимоотношенията ви. Само в твоята глава ли е това притеснение или просто интересите ви са започнали да се различават.

Тя е по-хубава от мен

Често в приятелствата се поражда ревност от неща като – нея момчетата я харесват повече, има по-хубави дрехи от мен, краката й са по-стройни от моите, нея я избраха за представлението, а мен не. Ако изпитвате такива чувства към приятелите си, то е хубаво да се фокусирате повече върху развитието на вашите силни черти. Може би сте по-добри по математика, имате по-здрава и лъскава коса, хората ви предпочитат за приятел и да си споделят с вас и какво ли още не. Ако не успявате и ви измъчват нейните по-хубави крака и по-скъпи дрехи, такова приятелство не е полезно, а и не е много искрено. Да, нормално е поне веднъж в живота ви да мине такава мисъл към някой близък човек, но трябва да се опитате да ги възпрете още в началото! Ако ли не – едва ли това приятелство ще продължи дълго, тъй като не е здравословно нито за теб, нито за другия човек.

Предателство

Хората са казали „не си избираме семейството, но си избираме приятелите.“ Да, това е вярно, но не означава, че винаги ще направим правилния избор. Почти всеки има поне едно токсично приятелство, което служи като обица на ухото дори и след като порасне. Говорим за онази приятелка, която разказва на другите за най-съкровените ти тайни, която зарибява момчето, което харесваш и която те приема за даденост. Защо хората се държат така един с друг – не можем да ви кажем, но не бива и да съдим. Вярно, подобно предателство боли много, но важното е как ще излезем от тази ситуация. Независимо от намеренията на другия човек, поговорете си, кажете как тези действия са ви накарали да се почувствате. Понякога човека от другата страна наистина не разбира колко много може действията му да ви наранят. След разговора може да решите какво да правите. Дали да се опитате да продължите приятелството или просто да сложите край. Ако виждате, че човекът отсреща няма искрени намерения и не му пука много за това което ви е причинил, то няма какво повече да правите заедно. Да, имали сте хубавите моменти, но до там. Просто има хора, които не са за вас и е добре да ги държите далеч от вас.

Както във всички взаимоотношения, комуникацията е на първо място. Не всяка връзка е създадена да просъществува, но всяко едно запознанство и всеки един опит – било то щастлив или горчив – е в помощ на вашето развитие и порастване. Бъдете искрени един с друг и ако не става – не става. Има и такива ситуации в живота. Други пък ще стават!

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg