Ревност

Ревността

Какво е ревността?

В любовта ревността е страх от загубата на някого, когото много харесваш или гневът, заради това, че той или тя си има ново гадже.
Почти всеки изпитва ревност в някакъв момент и малко ревност е нещо напълно нормално. Понякога дори мило и здравословно, защото показва, че наистина много, ама много държиш на другия.

Друг път може да се дължи на несигурност, свързана с чувствата на гаджето ти към теб или към други хора. Трудното започва тогава, когато ревността влияе на връзката ви и вече не вярваш на партньора си.

Седем причини за ревността

Според изследователите на това парещо чувство има седем много чести причини за ревността.

Причина №1: Списъкът оглавява бившият или бившата.
Причина №2: Още една очевидна причина – страх, че гаджето може да те напусне заради някой друг.
Причина №3: също е логична – партньорът е изневерявал преди и се опасяваш, че ще го направи отново, този път на теб.
Причина №4: Гаджето ти има семейство или приятели, които смяташ, че му влияят зле и може да го насърчат да изневери. Няма как това да не предизвика неприятни чувства помежду ви!
Причина №5: е малко по-сложна. Чувстваш се несигурен или несигурна, когато не знаеш къде е партньорът ти и какво прави. Ако постоянно дебнеш партньора ти, в крайна сметка и двамата ще се изнервите, така че е най-добре честно да споделиш какво те гложди.
Причина №6: Гаджето ти лъже за малки неща и ти смяташ, че може да лъже и за по-важните неща.
Причина №7: е свързана с №6. Той или тя прави неща, които подлагат доверието ти на изпитание. Доверието е ключът към здравата и щастлива връзка.

Мъчението, наречено „бивши“

Да и поговорим малко повече за причина номер едно за ревността: бившите на гаджето ти. Това е съвсем естествено, нали? Другият човек познава партньора ти точно толкова интимно, колкото и ти. Те имат обща история, връзка, продължила известно време – месеци, понякога години, имат си техни си шеги… Лесно е да се почувстваш застрашен или застрашена от бившето гадже, особено ако продължават да са приятели.

Колкото и да е трудно, можеш да направиш само едно – да преглътнеш емоциите си и да се усмихнеш, защото ако се сърдиш всеки път, когато името на бившия или бившата влезнат в разговора си, накрая неизбежно и двамата ще се чувствате зле. Въпреки това може да споделиш с партньора си как се чувстваш без да стигате до караница. И не забравяй, че е имало причина те да се разделят, така че е малко вероятно гаджето ти е с теб, ако все още има силни чувства към бившия или бившата.

Ревността и обядът

И нещо любопитно – свързано с храната. Изглежда, че споделянето на обяд или вечеря с бивше гадже може да предизвика по-силна ревност, отколкото разговор по телефона или чат. Научно доказано.

Най-малко вероятно да предизвика ревност е писането на мейли. Бъбренето по телефона и кратка среща на по кафе може да събудят малко повече ревност. Но срещите за обяд или вечеря са тези, които могат да накарат ревността да достигне до точката на кипене.

Между другото, дали момичета или момчета са по-склонни към ревност? Проучванията показват, че няма разлики между мъжете и жените по отношение на ревността.

Честност и доверие

Прекалената ревност може да съсипе една връзка. Това може би е точно обратното на това, което искаш. Има някои неща, които можеш да направиш да не се стига дотам

На първо място, както винаги, говори с партньора си. Бъди честен или честна и говори за чувствата си възможно най-обективно, така че да се опитате заедно да намерите решение, което устройва и двама ви.

На второ място, замисли се защо ревнуваш. Гаджето дал ли ти е основание да ревнуваш? Опитай се да стигнеш до корена на чувствата ти – така може да е по-лесно да се справиш с тях.

Като заключение, нека повторим – трябва да разбереш, че доверието е в основата на всяка връзка. Ако нямаш истински поводи за съмнения, трябва да имаш доверие на любимия ти човек и да вярваш, че той или тя иска да бъде с теб и само с теб.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg