Срамни устни?

Срамни устни

Днес ще си поговорим за срамните устни. Защо точно тази тема? Ами много момичета, след като вече са започнали да изучават тялото си забелязват, че ситуацията там долу се различава от при други момичета, които са виждали на снимки или дори видеа. И от тук започва едно чудене “Има ли ми нещо? Защо при мен е по-различно? Какво ми има, не изглеждам нормално там долу…’” Преди всичко нека първо ви кажем, че няма такова нещо като “стандарт” на това как срамните устни трябва да изглеждат и е най-есетветвеното нещо да се различават от на другите момичета, няма от какво да се притеснявате или пък срамувате.

Какво са срамни устни?

Срамните устни, или още наречени лабии, И защо пък срамни – какво срамно има в които и да било от частите на човешкото тяло, са кожни гънки, които предпазват влагалището, клитора и пикочния мехур. Те са част от вулвата – така се целият комплект от външни полови органи на жената. Женското тяло има две двойки лабии – големи и малки. В началото на пубертета, много неща в телата ни се променят, както и големите лабии започват да се развиват и може да се наблюдава промени в оцветяването.

Големи и малки срамни устни.

Големите лабии са външни. Те са окосмени и обикновено са по-дебели от малките срамни устни. Но може да са по-тънки или дребни от малките. Има вариации.

Малките лабии или вътрешните, не са окосмени и обикновено са по-тънки от големите срамни устни, както може да се досетите от името. Между малките срамни устни се намира и отворът на влагалището.

Трябва да знаете, че без значение как изглеждат лабиите ви, те имат функцията да предпазват от бактерии. И да защитават останалите нежни части там долу.

Големина?

Някои жени имат големи малки лабии, които се виждат повече от големите външни. Други жени имат малки срамни устни, които са напълно скрити от големите. Тази разлика в размерите на външните полови органи кара някои момичета да се притесняват от това, че техните не са нормални. Няма такова нещо.

Както вече ви казахме, няма стандарт как трябва да изглеждате там долу – било то за големина или цвят. Повечето хора смятат, че е логично големите срамни устни да са по-големи от малките и да ги покриват, но това не е задължително. При всяко момиче може да е различно. Двете срещуположни устни също могат да имат различни размери, като често едната е по-голяма от другата, но и в това е напълно окей.

Цвят?

Освен по големина, срамните устни могат да се различават и по цвят. При някои момичета цвета може да е по-тъмен или по-бял, кафеникав или пък с жълт оттенък от останалата им кожа. Цветовете наистина могат да са много.

Кога всъщност трябва да се притеснявате?

Ако изпитвате сърбеж, дразнене, парене или друг дискомфорт докато ходите до тоалетна, правите секс или сте в спокойно състояние, то тогава трябва да посетите лекар и да не чакате да отмине. Половите органи са чувствителни, изискват добра хигиена, както и използване на презервативи по време на секс, за да не се получат инфекции.

Както вече ви казахме, лабиите  могат да имат различни цветове при момичетата и това е нормално. Но ако забележите промяна във вашия цвят в някакъв момент, то е добре също да посетите лекар.

Как изглеждат нещата “там долу” е чисто индивидуално и няма какво да се притеснявате или да си мислите, че нещо не ви е наред. Не се сравнявайте с никого. Спазвайте добра хигиена, използвайте контрацептиви, ходете на профилактични прегледи при гинеколог, особено ако вече правите секс, и няма да има от какво да се притеснявате.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg