Сутрешна ерекция

Сутрешна ерекция

Нека кажем, че сутрешната ерекция е нормално състояние при всички мъже. Не е нито феномен, нито нещо необичайно.

Какво е ерекция?

Мъжът получават ерекция, когато се възбуди сексуално или пък спонтанно. А какво става при възбуда – пенисът се втърдява.

Какво представлява сутрешната ерекция?

Сутрешната ерекция всъщност е нощна. Тоест тя може да се появи по няколко пъти през нощта докато спим. Но тъй като мъжете по-често се събуждат сутрин с ерекция оттам и идва наименованието. В тези случай ерекцията е спонтанна. Трябва да знаете, че жените също получават спонтанна клиторна възбуда.

По време на сън, нашият мозък и тяло преминават през няколко фази. Сънят постепенно става по-дълбок докато не достигне до фаза, в която се сънува активно. Освен сънищата, по време на тази фаза, нашето тяло изпитва и други промени. През нощта мозъкът изпраща нервни импулси, които могат да провокират отпускане на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, включително и в зоната на гениталиите. Това довежда до ерекция. Това се случва през фазата на съня, която предхожда своя край, което обяснява защо мъжете често се събуждат със ерекция.

Но защо?

Смята се, че по този начин тялото поддържа доброто здраве на мъжката полова система. При ерекция се наблюдава допълнителен приток на кръв, който подобрява кислородния обмен на пениса. Този процес служи като превенция от развиване на някои състояния, свързани с еректилна дисфункция.

На каква възраст е нормално да се появи сутрешната ерекция?

Всички мъже, от деца до възрастни, изпитват сутрешна ерекция. Обикновено по-младите момчета, които имат високи нива на тестостерон, получават нощна ерекция по-често от деца или възрастни мъже. Пикът на половата зрялост обикновено се случва в късна тийнейджърска възраст до края на 30-те години и това може да съответства на по-високи нива на тестостерон. Нормално е хора в тази възраст да получават честа сутрешна ерекция.

Когато мъжете наближат 40-те и 50-те си години, може да се забележи по-рядка поява на ерекция, защото нивата на тестостерон естествено намаляват.

Липса на сутрешна ерекция?

„Не получавам сутрешна ерекция – трябва ли да се притеснявам, че имам някакъв проблем?“

Разбира се, не може да очаквате да получавате ерекция всяка сутрин.

В повечето случай причините за липса на сутрешна ерекция не са свързани със сериозни проблеми.

Например:

– Проблеми със съня и недоспиване

– Неврологични нарушения

– Хормонални проблеми (нисък тестостерон)

– Злоупотреби с алкохол и цигари

Може ли сутрешната ерекция да ни каже нещо за еректилната дисфункция?

Причините за проблеми с ерекцията могат да бъдат много различни – намалена неврологична функция, съдови или физиологични проблеми. Освен физически причини, понякога могат да бъдат психологически.

Според лекарите, това което може да ни каже сутрешната ерекция е дали въпросът е физически или психологически.

Например ако имате проблем с ерекцията и възбудата, но получавате сутрешна ерекция, то вероятно вашите проблемите са по-скоро психологически.

Проблеми във връзки, в училище, притеснение или дори сексуална травма могат да попречат на ерекцията. В такъв случай елиминирането на стреса може да реши проблема. Разбира се, консултация с терапевт ще ви помогне най-бързо и сигурно.

Сутрешната ерекция е нещо нормално за мъжете на всякаква възраст. При тийнейджърите може да се наблюдава по-често, заради увеличаване на нивата на тестостерон. Не, това не означава, че всяка сутрин трябва да получавате ерекция. Ако пък не получавате, не трябва веднага да се притеснявате, че нещо не ви е наред. Ако пък се притеснявате, винаги може да се консултирате със специалист – лекар-уролог, за да проверите реално дали имате някакъв проблем. 

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg