Свършвам бързо! Как да правя секс по-дълго? (видео)

“Искам да правя дълъг и хубав секс, но свършвам бързо. Моля помогнете ми.” Получаваме често такива съобщения от момчета и затова в днешния епизод ще разбулим някои митове или грешни представи, които имате за секса и ще ви дадем няколко съвета за по-хубави интимни моменти.

Да започнем от там – какво е дълъг секс и трябва ли един сексуален акт задължително да е дълъг, за да е хубав?

Лекари уролози са ни споделяли, че при тях често ходят млади или по-възрастни мъже с оплакването, че свършват бързо. На медицински език това се нарича преждевременна еякулация.

Когато лекарите ги попитат колко време са в ерекция по време на полов акт преди да свършват – не рядко отговорът е 20-30 минути. И тук лекарският отговор е „значи всичко ти е наред“.

Порното, градски легенди и „мъжките разговори“ и хвалби са главните виновници много момчета и мъже да си мислят, че трябва да могат да издържат едва ли не с часове и въобще ерекция и възбуденост от 15-20 минути е едва ли не супер излагация.

Няма такова нещо. Наскоро четохме поредното ново изследване на тема колко дълъг трябва да е един сексуален акт, за да е приятен за една жена. Има се предвид не цялостното интимно преживяване с предварителната сексуална игра и гушкането след секс, а тази част от акта, при която има проникване на пениса във вагината.

Колко според вас е най-честият отговор? А, кажете…2 минути, 20 минути, час и 20 минути?

Между 5 и 10 минути е оптималното време, в което на повечето жени (а може би и мъже) им доставя удоволствие да има проникване. Което съвпада и с международно изследване на над 500 двойки за средната продължителност на един полов акт с проникване, която е 5,4 минути.

Така че, момчета, забравете го това за „искам секс цяла нощ“, защото нито вие има как да издържите цяла нощ, нито на момичето ще му е супер кеф да прави секс цяла нощ. Е, понякога се случват и такива неща, особено ако е в началото на връзката и двамата не може да се наситите един на друг, но е нереалистично да имате такива очаквания за всеки път.

Да приемем, че наистина свършвате бързо. Разгорещяват се нещата и още на петата минута преди да е имало даже проникване, вие вече сте свършили. Окей, няма драма. Постепенно ще свикнете да контролирате ерекцията и еякулацията си. Когато се случи такава ситуация, не означава, че нещата са приключили. Дори пенисът ви да не е възбуден, вие пак може да изпитвате удоволствие от това, че сте с някого, когато много харесвате. И да се съсредоточите върху удоволствието на партньора. Не се фиксирайте върху себе си и това, че сте свършили по-рано отколкото ви се е искало. Използвайте, устата, езика и ръцете си, за да доставите удоволствие на другия човек, независимо от кой пол е.

Проникването на еректирал пенис във вагина не е единственият възможен начин за хубав секс.

Особено за момичетата и жените – ако сте гледали повечето ни епизоди по тези теми, знаете, че жените достигат до оргазъм много по-малко от самото проникване и много повече от стимулация на клитора. Уверяваме ви, че една жена може да изпита огромна възбуда без каквото и да било участие на вашия пенис.

И все пак – какво може да направите за това „бързо свършване“, което толкова ви притеснява.

Категорично най-сигурният начин да го превъзмогнете е да не мислите за него. Даже обратното, има такъв метод в психологията, при който различни състояния се лекуват, като пациентът е насърчаван нарочно умишлено да подсилва желанието, вместо да се опитва да го потисне.

Тоест или изобщо не мислите кога ще свършите, оставяте се на момента, съсредоточавате се върху нуждите на партньора и неговото удоволствие. Или обратното – мислите си как искате да свършите супер бързо, едва ли не веднага, и колкото повече карате тялото си да достигне оргазъм, толкова повече то отлага момента.

Между другото, момичета, този психологически трик работи много и при нас. Много жени не могат да се отпуснат и мислят прекалено много как няма да успеят да достигнат оргазъм. Ние също можем да „лъжем“ тялото си по този начин – вместо да се съсредоточаваме върху това, че не достигаме до климакс, си мислим „не искам да свърша, не искам да свърша“ и става точно обратното.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg