Свършват ли момичетата по-трудно?

Свършват ли момичетата по-тръдно?

Момичетата изпитват по-голям срам да говорят за своите интимни части. Един от главните проблеми при момичетата е липсата на разговор и разбиране за вагината им.

По-честите разговори, които едно момиче получава от своите родители или учители са свързани с месечния цикъл, въздържание от секс или пък нежелана бременност. Но кога точно си говорим за това как да изпитваме удоволствие от секса и можем ли да комуникираме с нашия партньор за това кое ни харесва и кое не?

Както много пъти сме ви казвали, няма определена възраст в която трябва да започнете своя сексуален живот. Най-важното са мотивите зад това решение. Вярвате ли на партньора си, чувствате ли се готова, и двамата ли го желаете? Много често момичетата свързват първия си път по-скоро с негативни чувства. Понякога момичетата влизат във физическа интимност със своя партньор от страх да не го изгубят, защото той вече много иска, или пък заради натиска от своите връстници, понякога просто за да оставят зад гърба си темата за девствеността. Но това не води до решаването на никакви проблеми.

Да, жените свършат по-трудно.

Докато момчето стига до край в секса почти всеки път, то при момичетата е различно. Много от тях изпитват оргазъм години след като са започнали сексуалния си живот. Разбира се, сексът е нещо повече от задоволяване, сексът е изразно средство – на интимност, връзка, сплотяване, изграждане на доверие и обич.

Тъй като момичетата изпитват оргазъм в по-късен етап, това води до пренебрежение на самите тях към себе си. Сексът се превръща в начин те да задоволят партньора си, а не толкова задоволяване на тях самите. Затова и много момичета казват, че се чувстват задоволени ако партньора им е свършил. Склонни са да питат кое му харесва, кое не, но рядко се сещат или се срамуват да кажат те какво харесват или да помолят момчето да се фокусира малко повече върху дадено действие, което ще им достави удоволствие. Също така, момичетата изпитват по-голямо притеснение от това момчето да ‚слезе долу,‘ докато момчетата по-явно си искат това от момичетата.

Сексът не е табу, нито вагината, нито пенисът. Сексът е удоволствие за двама човека, които изпитват силни чувства един към друг. Не е нито социален статус, нито задължение. Същото се отнася за оралната любов. Разбира се, това удоволствие е свързано с вземане на отговорни и информирани решения – използване на презервативи, съгласие от двете страни, редовни годишни посещения при гинеколог.

Опознавайте своето тяло.

Момичета, не е срамно да искате да знаете повече за вашата вагина. 

Сексът носи удоволствие и на двата пола. Не се притеснявайте да казвате какво ви харесва, не се притеснявайте да търсите какво ви харесва. Много, много важно – не се притеснявайте да казвате “НЕ,” било то за секс, орална любов или нещо, което ви кара да се чувствате неудобно. Не правете нещо на всяка цена, за да задоволите партньора си.

Момчета – това че момичето не свършва лесно, не означава, че не ви харесва или обича. Имайте търпение и не създавайте суматоха покрай тази тема. Комуникирайте отворено, за да може и на двамата да ви харесва това, което правите.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg