БРЕМЕННА и непълнолетна?!? Какво да правя? (видео)

Тестът за бременност е положителен. Незабавно отидете на гинеколог, за да потвърди вашата бременност, ще ви каже в коя седмица сте и какви опции имате. В редки случаи може да се окаже фалшива тревога. Но не разчитайте на това. Започнете да се подготвяте психически, че по-скоро ще потвърди.

Ако потвърди какво да правите?

  • Една от опциите е да изберете да отгледате детето заедно с бащата или сама. Разбира се това е решение, което трябва да обмислите много сериозно, както и да го обсъдите заедно с бащата на детето и с вашите родители. Деца сте все още, в училище сте и нямате работа. Цялата тази ситуация описва едно изключително трудно родителство. Животът ви ще е тотално различен от този на съучениците ви. И да – доста по-труден. Но ако имате подкрепата на родителите и човека до вас, и сте сигурни, че искате да отгледате детето, не е невъзможно. Няма да бъде никак лесно пак да кажа, случвало се е преди, ще се случва и занапред, и от тази стресираща ситуация може да излезе нещо хубаво.

Ако решите, че не можете да отгледате това дете, то тогава имате две опции:

  • Аборт – това означава да прекратите вашата бременност. Абортът може да се случи само в определен стадий на бременността – до 12та седмица. Не се опитвайте вие да го изчислите. Само вашият лекар-гинеколог може да каже дали това е опция за вас или вече бременността е прекалено напреднала. Тъй като сте непълнолетна, тази процедура не може да се извърши без съгласието на вашите родители. В България тя е легална. Прави се в клиниките от специалисти акушер-гинеколози и e стандартна и безопасна медицинска услуга. Не си и помисляй сама да се опиташ да прекратиш бременността! Опасно и може да пострадаш сериозно или дори да умреш! Отвари, физическо изтощаване във фитнеса или със закачалка за дрехи – да, лекари си ни разказвали какви ли не абсурдни ситуации.
  • Съществува и опцията даване на детето за осиновяване. Решаваш, че не можете да осигурите нужните условия на това дете, че самите вие сте все още твърде малки и смятате, че е по-добре да дадете детето си в дом за деца, откъдето евентуално да го осинови някое семейство, което е по-улегнало и е готово да отгледа дете. Имай предвид, че така не знаеш на какво го обричаш. Домовете за деца, лишени от родителска грижа определено не са добър старт в живота, особено ако детето не бъде осиновено.