Как да си изберем презерватив? (видео)

Знаете, че нашата мантра е: ако не искате да ставате родители на 18 и не искате да си лепнете някоя много гадна инфекция за цял живот, секс без презерватив просто не-се-прави. Затова и много се радваме като ни питате такива неща – как да си избера презерватив?

Отговорът е сравнително прост – както си избирате маратонки на пример. Честно, не се шегуваме. Даже е доста по-лесно, защото като си избираме маратонки няма как да си купим пет различни модела и да решим кои най-много ни кефят. А с презервативите е точно така.

Също като маратонките и презервативите имат размери. Но тъй като са изключително еластични стандартният е подходящ за почти всички момчета. Шансът да си изберете кутийка от аптеката или магазина и да се окаже, че презервативът не ви става е почти минимален. Освен ако без да искате не сте взели кутийка, на която пише XS, a вашият пенис е XL.

Ако още нямате много опит в ползването на презерватив и секса изобщо, започнете с най-обикновен кондом, без да задълбавате много в това има ли лубрикант, оребрения, аромати и така нататък. Изберете си един-два вида и пробвайте да си ги сложите, когато сте възбудени, за да свикнете с усещането. А и да тренирате как става бързо и лесно.

Тук е мястото дебело да подчертаем, че има много заблуди за презервативите, чиято цел е да ви откажат да ги ползвате. Не им вярвайте. Например как усещането при секс с презерватив е в пъти по-малко отколкото, ако сте без презерватив. Глупости! Как е много лесно да се изхлузи или да се скъса – ако не го слагате правилно – да, иначе – не.

Преди 30 години може и да е било така, но днес производителите на презервативи инвестират толкова много в това да ги направят удобни, сигурни и с допълнителни екстри, че няма никаква причина да се съмняваме в надеждността им. Както и в това колко са удобни.

Ако вече сте се научили и сте ползвали презерватив, може да започнете да експериментирате с различните видове, за да видите има ли разлика за вас и партньорът ви. Съвет – ако ще правите секс с някой, който не познавате много добре, недейте от първия път да пробвате със силно ароматизирани и оребрени. Тя може да не харесва миризмата на ягоди или ванилия.

Проучванията показват, че почти няма мъже и жени, които да не харесват ultra thin презервативите, т.е тези, които са максимално тънки. Така че те са един от най- safe вариантите във всяка ситуация.
Някои предпочитат гладките презервативи, които изобщо не се усещат. Други харесват тези, които са оребрени или на точки за допълнително удоволствие и на двамата партньори. Всичко е въпрос на пробване и лични предпочитания.

Най-масовите видове презервативи, които ще намерите в аптеката и по магазините, са с лубрикант, затова като ги пипнат за първи път много тийнейджъри казват “ууу, колко са лигави” :)))

Лубрикантите помагат за по-приятното усещане и липсата на неприятно триене по време на секс. Може да си купите и допълнителен лубрикант, повечето производители на презервативи предлагат и такъв продукт. Важно е да изберете лубрикант, който е на водна основа, а не на маслена, защото те са съвместими с латекса, от който са направени презервативите.

Латексовите презервативи са най-добри в предпазването от нежелана бременност и от сексуално предавани инфекции. Но ако ти или партньорът ти сте алергични към латекс, може да използвате презервативи от полиуретан, който е най-добрият вариант след латекса. Тези презервативи са малко по-тънки и по-скъпи. Едно от предимствата е, че през тях можеш по-добре да чувстваш топлината на партньора си. Така сексът може да стане по-интимен. Полиуретановите презервативи предотвратяват бременност и предпазват от сексуално предавани инфекции толкова добре, колкото и латексовите, но тъй като са по-тънки, те по-лесно могат да се скъсат при слагане или закачане с нокът.

Освен с различни размери, аромати и оребрения, има и презервативи, които имат допълнително покритие със спермицидна смазка. Те съдържат химикал, който убива сперматозоидите, или поне ги спира да се движат, т.е. предлагат допълнителна защита срещу забременяване.

При някои хора обаче презервативите, покрити със спермицид причиняват зачервяване, сърбеж или дразнене. Жените са по-предразположени към нежелани реакции, а спермицидът може да предизвика инфекции на пикочните им пътища. Ако това се случи, просто трябва занапред да използвате само презервативи с обикновен лубрикант.

Но в никакъв случай да не се отказвате от презервативите по принцип! Има толкова голям избор! Ще намерите най-добрия вариант за вас.