Преглед при гинеколог? (видео)

Кога се ходи на гинеколог? Защо, как и колко често?

Кога едно момиче трябва да започне да ходи на гинеколог?
Обикновено, ако няма оплаквания, първият преглед при гинеколог се случва след като момичето е започнало сексуалния си живот. Ако обаче имате оплаквания, отивате и преди да сте започнали да правите секс.
Ето какво се разбира под оплаквания:
1. Закъсняла менструация. В България момичетата за първи път им идва цикъла най-често между 12 и 13 години. Но както и друг път сме казвали, това зависи от гените ни и ако на майка ви или на сестра ви им е дошъл по-късно цикъла, вероятно е и при вас да е така. Но ако до 16 години не дойде, е добре да се направи консултация със специалист – детско-юношески гинеколог или ендокринен гинеколог. Най-вероятно майка ви сама ще се сети, да потърси лекарска консултация.

2. Други причини за преглед при гинеколог независимо, че още сте девствени могат да са някакво възпаление, болезнена, продължителна или нередовна менструация. Припомняме, че първите година и нещо след като започне менструацията, тя обикновено не е много редовна, така че не хуквайте към кабинета, ако сте на 13, имате цикъл от 4 месеца и този месец ви закъснява или изобщо не идва. Ако има нетипично течение от влагалището, парене и болка при уриниране, болка и тежест ниско долу в корема, оток или някакви пъпки около външните полови органи, тогава също трябва да отидете на лекар.

3. При някои момичета може да има проблем с дефлорацията – т.е да са правили секс с проникване, но хименът (или т.нар девствена ципа) да е твърд и да не може да бъде разкъсан при полов акт. Тогава се налага амбулаторна манипулация – т.е трябва да се „среже” в гинекологичен кабинет. Спокойно, без паника. Това се случва много рядко, не го мислете сега, ако още не сте правили секс и не се притеснявайте. Ще направим отделен епизод за митовете и легендите за девствената ципа и дефлорацията и ще обясним по-подробно нещата.

Как протича преглед при гинеколог на девствени момичета?

Ако момичето е девствено, прегледът не е вагинален – прави се ехографски преглед ако става дума за нередовна менструация, киста или друго оплакване. Т.е накрайника на ехографа се поставя на коремната стена и така се гледат репродуктивните органи на момичето. Ако ехографията не е достатъчна, се прави преглед, като туширането става непряко, през ректума (правото черво).
Пак казваме – дишайте дълбоко, няма нищо страшно, дори да ви се наложи такъв преглед. Лекарите го правят непрекъснато и си знаят работата. Ако това ще ви успокои, момчетата също ги преглеждат по този начин, през дупето, ако се наложи да ходят на уролог.

Мога ли да отида сама на лекар или с някоя приятелка за кураж?
Разбира се, че можеш, ако се чувстваш притеснена и имаш нужда от подкрепа. Не би трябвало да ти откажат присъствието на приятелка. Ако попаднеш на по-консервативен гинеколог, използвай красноречието си и помоли настоятелно да изпълнят желанието ти. Ако не се разберете, можеш да отидеш винаги при друг. Но надали ще се стигне дотам.

Трябва ли да казвам на майка ми?
Ако си над 16 години и става дума за преглед, а не за манипулация, няма нужда да казваш на майка си. Ако си над 18, е ясно, че няма нужда. Ако става дума за някакъв проблем и си под 14, и даже под 16, е добре да не си сама и майка ти е добра опция. Няма нищо срамно в ходенето на гинеколог, дори е похвално и показва грижа за здравето, превантивно мислене и отговорно отношение. Ако майка ти не може или комуникацията с нея е трудна, отиди с друг възрастен, с който се чувстваш спокойно – леля ти, по-голяма сестра или братовчедка.

Колко често трябва да ходя на лекар ако правя секс и ако Не правя секс?
Ако не правиш и нямаш оплаквания – няма нужда да ходиш на гинеколог. За оплакванията вече казахме. Добре е да се ходи на профилактични прегледи веднъж годишно, както и при преценка да се прави цитонамазка и други подходящи манипулации и изследвания.

Колко струва, къде да отида?
Ако вземеш направление от личния лекар, ще бъде безплатно, плаща се само потребителска такса. Ако възникне нещо допълнително, ще ти кажат. Ако не ти се ходи при личния лекар, ще трябва да платиш и да отидеш на частен преглед. Там според ценоразписа и според това какви неща искаш или се налага да правиш сумата може да варира от 30 до 130 лева да речем, като не се ангажираме да твърдим, че това е твърдо цената и няма мърдане. Например в Българска асоциация по семейно планиране, може да получиш консултация и информация безплатно.
Много по-добре е да се ходи редовно на профилактични прегледи, а не да се консултираме със специалист, чак когато вече е станало супер спешно.