Въпроси за секса и първия път! (видео)

Весела Бабинова ще поговори за секс, как да се предпазваме физически и психически и още няколко тийнейджърски въпроса. Тези неща често ги разбираме сами с времето, но пък би било хубаво да ги знаем от по-рано. Вероятно вече сте ги чували от нас, но все пак ще ви припомним.

Какво всъщност означава да си готов за секс?

Често сме казвали “правете секс, когато сте готови за това.” Но какво стои зад това да сме готови. Лошата новина е, че няма чек лист, който да следвате, за да разберете дали сте готови – то е чувство, увереност, зрялост, достатъчно знания, включително и самопознания. И със сигурност може да ви кажем, че това да си имаш гадже не означава задължително да правиш секс с него или нея. Дори, ако вече не сте девствени и сте правили секс. Или пък ако голяма част от вашите приятели са го правили вече, не означава задължително, че вие сте готови.

Важно е да не позволявате на странични неща да ви влияят.

А, също нещо много важно. Многократно сме казвали, че в секса трябва да има взаимно съгласие. Да, много е важно да се пазим от непознати по барове, улици, социални мрежи и т.н. Но да казваш “не” на секс е също толкова валидно и за човека, с който сте официално гаджета. Ако в този ден не чувствате, че искате да го направите, имате цялото право да откажете на своята половинка. Ако той или тя е достатъчно зрял/а, то няма да има проблеми и ще ви разбере.

Вагина, пенис, гърди

В пубертета, телата ни започват да се променят, някои части растат и променят формата си. И като цяло като тийнейджъри започваме да обръщаме по-голямо внимание на телата си. Всяко тяло е уникално. Нищо ви няма нито на гърдите, нито на пенисите, нито на вагините. Няма как да се сравнявате с другите. Иии… недейте да си мислите, че на вас нещо не ви е наред ако например гърдите ви се струват по-различни от тези, които виждате по филмите или списанията. Имаме отделни епизоди по тези теми, ако имате нужда от повече убеждаване.

Сексът може да е неловък

Никой не роден научен. Да сексът е нещо прекрасно, ноо… първоначално нещата вероятно ще са леко непохватни. Но не се притеснявайте и не си мислете, че не ви бива. Просто отнема време да опознаем телата си и да разберем какво ни харесва, как да правим някои неща и т.н. И докато за момчетата, това да свършиш обикновено се случва от първия път, при момичетата не е точно така. Може да мине доооостаа време докато получат първия си оргазъм, но това не означава, че има някакъв проблем. Просто го приемете, не го мислете прекалено много и се наслаждавайте ако сте намерили половинката си.

Презервативите не са някаква измислица на големите да ви прецакват

Презервативите са един от най-разпространените методи за предпазване по време на секс, както от нежелана бременност, така и от сексуално предавани болести. Това че ние ви повтаряме “няма презерватив – няма секс” или че го чувате от по-големите от вас не е някаква конспирация да ви прецакаме. Напротив. Колкото по-рано разберете колко е важно да се пазите, толкова по-добре за вас. И не, не е достатъчно да извадите пениса си от вагината преди да свършите. И за това имаме епизод ако не ни вярвате. Имайте уважение към себе си и към човека, с който си лягате и просто използвайте контрацептиви.

Сексуална ориентация

До скоро тема табу, но за щастие нещата плавно се променят, макар и да има още доста работа. Не се страхувайте или срамувайте да споделите на някой близък човек ако мислите, че харесвате хора от същия пол. Знаем и разбираме колко объркващо може да е. И колко страшно. Но недейте да се самообвинявате кои сте вие, както и не позволявайте някой да ви казва кое е нормално и кое не. Искам да ви кажа, че повечето хора на тази планета имат периоди, в които поставят под въпрос сексуалната си ориентация. Често това се случва, когато започнем да се опознаваме все повече и повече. Без значение кого харесваме, ние сме си ние, така че горе главата. И намерете доверен човек, с когото да говорите за това.

Като цяло тийнейджърските години са изпълнени с мнооого въпроси, чуденки и притеснения. Тепърва откриваме нови неща за себе си, телата си и желанията си. Но колкото и странно да се чувствате, знайте че всички преминаваме през едно и също. Е вярно, всеки преминава по-различен начин, но в общи линии всички се вълнуваме от едни и същи въпроси и се притесняваме често за едни и същи неща, дори и да не си признаваме. Дори и като големи, чуденките продължават. Важното да знаем, че всичко това е нормално и ние сме си наред.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg