сексуално предаваните инфекции

Всичко за сексуално предаваните инфекции

Сексуално предавани инфекции се наричат всички заразни болести, които се предават от човек на човек по време на секс. С тях могат да се заразят както момичетата, така и момчетата, независимо от годините, цвета на кожата, финансовото състояние и т.н. Или иначе казано никой не е застрахован, ако не се предпазва по време на интимен контакт.

И понеже повече тийнейджъри не са много запознати какво и как трябва да правят, е добре да прочетеш как ти да не си част от статистиката за броя на младежите със СПИ (или STD на английски).

Да започнем оттам, че тези инфекции не са просто нещо срамно. Има много повече причини да се притесняваш, ако си се заразил, от това, че гаджето или приятелите ти ще ти се подиграват. STD са сериозен здравословен проблем. Ако останат нелекувани, могат да доведат до много тежки последствия като безплодие или дори смърт (в случаите на ХИВ/СПИН).

Как можеш да се заразиш?

Една от големите заблуди е, че можеш да хванеш такава инфекция, само ако правиш секс. Това не е така – някои STD като херпес или генитална брадавица се предават само при допир със заразения участък от кожата.
Заблуда е и че не може да се заразите, ако правите анален или орален секс. Бактериите и вирусите, които причиняват STD могат да проникнат в тялото през малки ранички в устата или ануса, както и през гениталиите.
Най-лошото е, че тези болести се разпространяват много лесно, защото много често носителят на вируса или бактерията изобщо не знае, че има инфекция и при всеки следващ път, когато прави секс, може да зарази партньора си.

Кой е най-застрашен от STD?

Момичетата и момчетата, които правят секс от много малки – колкото по-рано започнете да водите полов живот, толкова по-големи са шансовете да се заразите със сексуално предавана инфекция.

Когато правиш секс с различни партньори. Интимните отношения с повече хора увеличават вероятността да се заразиш. И обратно, ако правиш секс само с един човек, рисковете са много по-малко.

Когато не спазваш правилата за безопасен секс. Презервативът е единственият начин едновременно да се предпазиш от забременяване и да намалиш вероятността за инфекция. Използвай презерватив. Всеки път.

Как да се предпазиш?

Превенцията е най-доброто лечение – важи за всички болести, включително и за инфекциите предавани по сексуален път. За съжаление единственият 100% сигурен начин да не се заразиш със STD е да се въздържаш от всякакви интимни контакти, т.е никакъв секс, нито дори орален. Заем, че от един момент нататък това е неизпълнимо, затова следващата най-сигурна предпазна мярка е презервативът. Трябва да го ползваш при всеки сексуален контакт, както за да не забременееш без да искаш, така и за да не се заразиш с инфекция. Другото, което е важно да правиш, е да ходиш редовно на гинеколог, ако си момиче, и на уролог/венеролог, ако си момче. Това е нормална част от живота на възрастните и всеки, който иска да използва тялото си дълго време, да изпитва удоволствие от секса и най-вече да бъде здрав и да не заразява партньора си, се преглежда редовно. Какво значи редовно? Поне веднъж в годината, ако няма оплаквания и всеки път, когато нещо го притеснява – болка, дразнене, петна или други образувания с неясен произход, бяло течение при момичетата и подобни.

С едно изречение – един преглед или изследване могат да ти спестят много неприятности. Да, ходенето на гинеколог не е най-забавното нещо на света, но всяко удоволствие (а сексът трябва да бъде такова) изисква и някаква жертва. Ако се открие навреме и в начален стадий, сексуално предаваната инфекция е сравнително лесно лечимо състояние – още една причина да отидеш на лекар днес, а не утре.

Не на последно място нека те успокоим, че не всеки проблем там долу означава задължително, че си лепнал някоя инфекция. Момичетата могат да имат гъбички, дори никога да не са правили секс. Момчетата могат да имат пъпки или перлени пенилни папули, които са абсолютно безвредни и са просто козметичен дефект. Това обаче може да го каже само лекар.

Да обобщим:

  • Ако правиш секс, трябва периодично да се изследваш за инфекции.
  • Можеш да не усещаш нищо и пак да си заразен и да предадеш инфекцията на партньора си.
  • Ако правиш секс с много различни партньори, вероятността да се заразиш е по-голяма.
  • Използвай презерватив всеки път, когато правиш секс.
  • Ако имаш само един партньор и двамата сте се изследвали и сте здрави, презервативът пак трябва да е част от играта, за да те предпази от нежелана бременност.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg