За и против порното

Като за начало нека обясним, че порно филмите са преди всичко филми, макар и с малко по-различно съдържание и липса на кой знае какъв сюжет. В този ред на мисли подхождаме към темата все едно пишем за и против романтичните комедии, трилърите или „Game of thrones”. Както за останалите жанрове, така и за порното могат да се кажат и хубави неща и доста критики. Има върли фенове и хора, които никога в живота си не са гледали порно и пак си живеят чудесно, правят секс, имат си гаджета, женят се, раждат си деца и т.н.

Всъщност под „порно” се разбира не само видео съдържание, в което мъже и жени правят секс, а също и списания, снимки и книги, в които има сексуален акт, виждат се интимните части на мъжете и жените или има предизвикателни пози.

Защо някои хора гледат порно?

Най-често защото ги възбужда. Това важи особено за момчетата, но има и момичета, които изпитват удоволствие, гледайки как други хора правят секс.

Другата причина (и това важи предимно за тийнейджърите) е, че по този начин добиват по-добра представа какво е секса и какво се очаква от тях. Това донякъде е така, но само донякъде. Да, ако си съвсем неопитен, порното може да ти помогне да добиеш най-обща представа за начина, по който пенисът на мъжа прониква във вагината на жената, но има и едно много голямо НО, даже не е само едно, а са много.

Ето ги:

Както всички филми, така и порното създава идеализирани образи – порно актьорите и актрисите са избирани с кастинг, така че да са привлекателни, с красиви тела, които след това могат да са допълнително променени дигитално или чрез операции, а самото действие на секса е монтирано така, че да изглежда безгрешно.

Ако гледаш порно с цел да се образоваш, не забравяй, че това са наети актьори, които да изиграят определени сцени. Не са двама души, които имат емоционална връзка. Не би трябвало да приемаш порното като учебно видео и да се опитваш да правиш нещата от екрана в живота едно към едно. Особено в началото не се предполага да си експерт по темата – на филм нещата могат да изглеждат гладки и безпроблемни, но в действителност първите пъти с нов партньор винаги са доста неловки. Отнема известно време преди да се напаснете и да започнете да се чувствате комфортно един с друг.

В порното има сцени на насилствен секс, които са представени като нещо нормално и приятно и за двамата партньори. Това е абсолютно изкривена художествена измислица. Насилието и принуждаването към каквито и да било сексуални действия се смята за изнасилване. Изнасилването е не само неморално, но и подсъдно. Когато правиш секс с някого, винаги, абсолютно винаги, трябва да уважаваш неговите желания и предпочитания и никога да не го караш да правиш нещо, което не иска. В порното тази част доста често липсва. Показваните пози и отношения понякога са унизителни (обикновено към жените участващи в акта). Унижението няма място в секса в живия живот.

Има порно, в което са снимани момчета и момичета под 18 години. Това е престъпление. Подсъдно е не само за тези, които са снимали въпросния „филм”, а и за всички, които разпространяват сексуално съдържание с непълнолетни. Не гледай, не изпращай и не отваряй снимки или видео с детско порно!

Никога не трябва да се чувстваш длъжен да правиш нещо, което си видял в порно филм. Не трябва да се чувстваш длъжен дори да гледаш порно. „Всички гледат” е пълна глупост. Всички говорят за секс и порно – да. Но както не всички правят секс, така и не всички гледат порно. Просто на тази възраст е нормално само това да ти е в главата. Можеш да се опиташ да копираш нещо, което си видял, само ако партньорката ти също е съгласна и ако се чувстваш комфортно. Ако някой от двамата ви смята, че „това е супер гнусно”, значи въпросната секс поза е извън играта. Не си мисли, че щом е във филма, значи така трябва, така правят останалите или това е нормално. „Нормално” и „филм” са доста несъвместими понятия.

Нали си виждала, как и в романтичните комедии жените се събуждат сутрин със сутиен и перфектен грим след като уж са правили страстен секс цяла нощ.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg