За и против противозачатъчните

За и против противозачатъчните

Покрай темата за противозачатъчните има не малко въпроси и днес ще отговорим на част от тях.

Как работят хапчетата срещу забременяване?

Противозачатъчните таблетки съдържат изкуствени хормони, подобни на тези, които женското тяло произвежда. Тези хормони пречат на овулацията, т.е на яйчниците да отделят узряла и готова за оплождане яйцеклетка и едновременно с това предизвикват определени промени във влагалището и матката, които затрудняват движението на сперматозоидите. За да действа този вид контрацепция, се пие по едно хапче всеки ден по едно и също време.

Как можеш да си купиш противозачатъчни?

Само с рецепта. Преди да избере този метод за предпазване от забременяване всяко момиче трябва да отиде на гинеколог, който да я прегледа и да й изпише най-подходящата за нея хормонална терапия.

Момичета, в никакъв случай недейте да използвате рецепта за противозачатъчни, която не е написана от лекар специално за вас. Т.е не може едно момиче да отиде на лекар и после всичките ѝ приятелки да си купуват тези хапчета с нейната рецепта.
Противозачатъчните са много надеждни – над 95% и за разлика от преди 20-30 години вече почти нямат странични ефекти. Но въпреки това си е лекарство, което съдържа хормони и само и единствено специалист гинеколог може да прецени дали е безопасно да го пиете или не.

Противозачатъчните хапчета са един от най-популярните методи за предпазване от забременяване и защото с тях цикълът на момичетата става по-редовен и по-безболезнен. Понякога се препоръчва като терапия и на жени, които имат много болезнена менструация.

Казахме, че трябва да се пият всеки ден по едно и също време, но не се притеснявайте, ако закъснеете с час-два. Това не е фатално. Или пък ако ги пиете вечер в 10, а сте много изморени и искате да си легнете по-рано и го вземете в 8. Обаче, ако пропуснете да пиете хапчето повече от 1 ден, трябва да прочетете листовката и да се консултирате с вашия лекар. И да използвате други методи за контрацепция, докато възстановите нормалния прием на хапчетата и те започнат да действат отново.

Дотук казахме само положителните неща за противозачатъчните. Но преди да решиш, че това е твоят начин да се пазиш от нежелана бременност, трябва да имаш предвид още няколко неща.

Първо, хапчетата не предпазват от сексуално предавани инфекции. Затова се препоръчват само на момичета и жени, които имат постоянен партньор и правят секс само и единствено с него, разбира се след като сте се изследвали и знаете, че никой от вас няма сексуално предавана инфекция.

Второ, колкото и фармацевтичните компании да инвестират в разработването на все по-безвредни и по-безвредни препарати, това все пак си е хормонална терапия. И тъй като всеки организъм е различен, никой не може да ти гарантира какво ще се случи с твоето тяло по време на приема им или след като ги спреш. Ако започнеш да пиеш противозачатъчни на 16, а искаш да имаш деца чак на 30, едва ли е добра идея 14 години да си на хормонална терапия. А и са си пари. Пак казваме – има гинекологични причини, не просто предпазване от забременяване, при които може лекарят да изпише точно такава терапия. Не говорим за това сега.

И не, няма да се уморим да повтаряме, че в тийнейджърските години най-най-добрият начин да правите безопасен секс е с презерватив. Само така няма да се притеснявате от забременяване и сексуално предавани инфекции. Едновременно.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg