За изневярата

Страстите врят, кипят, бошуват ииии…. направо избухват. Обаче освен хубавите и луди неща, които ни носят, могат и да ни вкарат в беля. Или пък да ни наранят сериозно. За какво си мисля сега ли? Ами за изневярата.

Какво наричаме изневяра

Когато имате връзка, независимо колко сериозна е и докъде сте стигнали, много е важно заедно, вие двамата, да сте определили правилата. Как? Ами говорете си за това. Кой как би се почувствал, ако другият флиртува или се целува с трети човек. Нали, защото има и така наречените отворени връзки, в които всеки може да си прави каквото иска с когото си иска. Но само ако така сте се разбрали. Ако вашата връзка не е такава, то изневяра е когато някой от вас двамата наруши правилата. Които вие сте си определили.
Та приемаме, че когато си във връзка и се целуваш, натискаш или спиш с някой друг, това е изневяра.

Защо хората си изневеряват

Има толкова много причини, поради които хората си изневеряват. Не са щастливи във връзката си, сексът не им харесва или просто една вечер са срещнали някой, който им се е сторил неустоимо секси и… Разбира се, след едно две питиета нещата стават още по-лесни.
Дори има учени, които само с това с занимават – да изследват защо си изневеряваме. Те са доказали, че някои генетично са по-предразположени да изневеряват, от колкото други. Простичко казано някои са родени да изневеряват, а други не. Както и че при някои мозъкът им играе лош номер. Как? Ами трите системи, които отговарят за романтичното влюбване, привързаността към един човек и сексуалното привличане са напълно отделни. И се случва да са насочени към различни хора. Тогава въпросът е коя част на мозъка ще надделее.

Недейте

При всички положения обаче, изневярата наранява много сериозно човека, на когото са изневерили. Независимо дали става дума за целувка с друг човек, за секс за една нощ или за любовна афера.

Нашият съвет е, ако сте във връзка, не причинявайте това на гаджето си. Пазете чувствата на другия и се грижете добре за тях. След като сте с този човек, няма значение колко дълго, значи ви пука за него или нея. Нека да си остане така.

Ако нещо във връзката не ви харесва или се е появил нов човек, който ви е много по-интересен, по-скоро си вземете време и измислете какво искате да правите. Да останете с човека, с когото сте или да се разделите с него. И после действайте с третия. Много по-здравословно е. Включително и за вас самите.

Ако на вас ви изневеряват

Да разбереш, че гаджето ти изневерява или по-лошо – го прави често или има паралелна връзка, може да е много тежко. Обида, гняв, яд, безсилие… са съвсем нормалните чувства, които най-вероятно ще те завладеят. Как да постъпиш? Дай си време да се успокоиш. Докато започнеш отново да мислиш трезво. Не си ти, когато са ти изневерили.

Говори с приятели и приятелки. Излей си всичко. Не го таи в себе си. Пусни го на свобода.

После хубаво си помисли какво искаш от човека, който ти е изневерил. Самият той иска ли да продължите? Ако да, какво е готов да направи, за да си върне доверието ти? Доверието ти в него може ли изобщо да бъде възстановено? Какво можете да направите, за да оправите нещата? И чак тогава можеш да избереш как да продължиш по най-добрия начин.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg