Сперма

За спермата

Що е то сперма и от къде идва?

Сперма или семенната течност се отделя от пениса на мъжа при еякулация или когато той свършва. Спермата е основният преносител на мъжките полови клетки – сперматозоидите, произвеждани от тестисите. Трябва да знаете, че сперматозоидите и семенната течност не са едно и също нещо. Сперматозоидите са само един компонент от семенната течност. Те са тези, които оплождат женската яйцеклетка и се стига до забременяване.

Тестисите на мъжа произвеждат милиони сперматозоиди, които узряват и се натрупват. Когато мъжът е стимулиран да свърши, сперматозоидите се изтласкват през семепроводните канали и се пренасят до простата. Към сперматозоидите се добавя течност – те заедно образуват семенната течност. Спермата излиза от пениса през пикочопровода. Спермата съдържа: 60% простатен секрет, само 2 до 5% сперматозоиди, тестостерон и други вещества, помагащи на сперматозоидите да бъдат плодовити.

Семенна течност за първи път?

Както не малко пъти сме казвали, пубертетът е важен период през който настъпват много промени в телата ни. Обикновено момчетата произвеждат семенна течност за първи път между 12-15 годишна възраст. При всеки е различно кога точно. огава момчето вече може да има деца. Жените са родени с всички яйца, които някога ще имат. А пък мъжът произвежда сперматозоиди през целия си живот, за това и може да има деца до по-късна възраст от жените.

Цвят, мирис, вкус и количество

Спермата е различно гъста течност с бял или жълтеникав цвят, с много специфична миризма. При по-често отделяне на сперма тя става светло бяла и гъста. При продължително въздържание спермата става по- жълтеникава. Всеки мъж отделя различно количество сперма. За нормални стойности се приемат от 2 до 10 мл. Мирисът и вкусът на спермата зависи до голяма степен от това какво консумирате. За добър мирис и вкус се препоръчва да се пие повече вода и да се консумират повече зеленчуци и плодове, по-малко тютюн и алкохол. При странен цвят или много лош мирис е добре да се обърнете към лекар.

Оплождане

Както вече казахме, семенната течност съдържа сперматозоиди. Сперматозоидите оплождат женските яйцеклетки при полов акт. Също така чрез спермата могат да се предават полово предаваните инфекции като ХИВ, сифилис и мн. др. Затова е много, ама много важно да се използват контрацептиви. Най-добре презерватив още преди пенисът да е проникнал във вагината. Изваждането на пениса преди свършване не е безопасен контрацептивен метод, тъй като мъжът може да отделя малко течност преди да свърши, която може да съдържа сперматозоиди.

Сперма се отделя не само по време на секс, но и при неволно семеизпразване, най-често при така наречените
мокри сънища, характерно през пубертета.

Спазвайте добра хигиена, използвайте правилно презервативите при полов акт и всичко трябва да е наред.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg