Защо е важна хигиената? (видео)

Здравейте,

Сигурно сте забелязали в последно време как отвсякъде ви казват колко важно е да спазвате добра лична хигиена и усърдно да си миете ръцете. Това наистина е нещо много важно и важи не само по време на пандемията, но през целия ви живот. Весела Бабинова ще поговори защо личната хигиена е толкова важна.

Какво е лична хигиена?

Личната хигиена означава цялостното почистване и грижа за тялото ви. Поддържането на добра лична хигиена включва къпане, миене на ръцете, миене на зъбите и носене на чисти дрехи. Също така включва вземане на безопасни и здравословни решения при общуване с други хора. Прилагането на добри практики за лична хигиена има както здравни, така и социални ползи.

Здравни ползи

Личната хигиена е от жизненоважно значение в борбата и предотвратяването на болести – както за себе си, така и за хората около вас. Измиването на ръцете ви може да предотврати разпространението на микроби от един човек на друг или от една част на тялото ви на друга. Хигиената на ръцете включва и поддържането на ноктите и тяхното изрязване, защото бактериите могат да се задържат и под тях. Добрите хигиенни навици премахват вредните вещества, които могат да насърчат разпространяването на бактериите.

Кога си мием ръцете?

Дали в извънредно положение или не, трябва да знаем кога да си мием ръцете. Сигурна съм, че вие си знаете, ама да припомним – преди и след ядене, след използване на тоалетната, след спорт, след като се приберем вкъщи и сме били навън, и сме пипали дръжки в градски транспорт и т.н.

Защо се къпем?

Вземането на душ освен да помага за измиване на мръсотията и изпотяването от телата ни, също така струята вода може да спомогне за релаксация. Повечето хора свързват миризмата на тялото с потта. Нашите тела имат много потни жлези, които се развиват най-вече в пубертета. Потта, която отделят, е пълна с протеини и мазнини. Сами по себе си тези секрети обикновено са без мирис. Точно там влизат бактерии. Всеки квадратен сантиметър от телата ни е покрит с хиляди бактерии. Много микроорганизми процъфтяват във влажна среда, като тази на нашите подмишници. Когато тези бактерии се хранят с протеини и мазнини от потта, то тогава лошата миризма може да се отдели.

Грижа за косата

Взимането на душ редовно трябва да включва и измиване на косата. Освен това ежедневно трябва да сресваме косата – това помага да се стимулира циркулацията на скалпа ви.

Не забравяйте и зъбите

Част от личната хигиена включва и редовното миене на зъби. Това предотвратява разрастването на бактериите, които могат да доведат до рани в устата, заболявания на венците и лош дъх.

Други хигиенни навици

Освен да мием тялото, косата и зъбите си, за спазване на добра лична хигиена трябва редовно да сменяме бельото си, дрехите, които носим, чаршафите и пижамите, с които спим.

Защо е важно за социалния ни живот?

Чисто и просто, добрата лична хигиена ни кара да се чувстваме и да изглеждаме добре, а и да миришем добре. Ако спазваме лична хигиена, няма да се тревожим толкова какво мислят другите за нас, дали миришем зле, имам ели лош дъх или мазна коса.

Бъдете внимателни

Въпреки че много артикули се продават като продукти за лична хигиена, някои от тях имат малък ефект върху реалната чистота. Парфюмът, лакът за коса и козметичните продукти като гримът не играят роля за поддържане на хигиената. Те просто помагат за визията, която искаме да постигнем. Могат да се ползват, след като вече хигиената ни е на ниво.

Та, водата и сапунът са наши изключителни приятели. Те няма да ни предадат и винаги ще се грижат за нас. Така че, възползвайте се от това и спазвайте добра лична хигиена, за да се чувствате
добре и за да сте здрави.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg