За Loveguide

Какво е Loveguide?

Loveguide е мястото, където открито и приятелски си говорим за секс и интимни отношения.

Любовта и сексът са прекрасни изживявания. И колкото по-добре сме подготвени – толкова повече ще им се насладим. И много по-добре ще можем да предпазим от нежелани последствия и себе си, и тези, с които общуваме. Няма как да предвидим всяка ситуация, няма и универсални формули за всички проблеми, но колкото повече знаем, толкова по-добри решения взимаме.

Нашата мисия

Стартирахме през 2015 и от тогава тук, в нашия YouTube канал и при многобройните ни срещи на живо с ученици от цялата страна, се опитваме максимално изчерпателно, ясно и положително да казваме всичко, което знаем за секса и интимните отношения.

Вярваме, че разговорите по тези теми могат и трябва да започнат от най-ранна детска възраст и да се работи превантивно, а не “да гасим пожари” постфактум, когато децата вече имат изградени, често погрешни, представи от интернет, порното или (по-големи) приятели. 

Надяваме се с наша помощ учителите и родителите да отгледат и възпитат здрави, щастливи, отговорни и толерантни млади хора. Да научим тийнейджърите да познават телата си, да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с околните.

Целта на всичко, което правим е да се преборим с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в света по сексуално предавани болести и тийнейджърски бременности.

Ще се радваме да ни кажете какво още искате да знаете, какво ви вълнува и интересува. Може да ни пишете освен с въпроси, така и за да споделите опит, преживявания и истории – анонимно и безопасно – info@loveguide.bg

Кой стои зад проекта?

Николета Попкостадинова е основателят на Loveguide. По образование и призвание е журналист – завършва Журналистика и масови комуникации в Американския университет в Благоевград, и магистратура Комуникационни науки в Амстредамския университет. Носител е на няколко международни журналистически награди докато работи и публикува в редица български и европейски медии по теми, свързани с човешките права.

През 2014 г. се включва в състезанието „Промяната“ с идеята за LoveGuide: здравно и сексуално образование за тийнейджъри. Класира се в челната петица и това е началото. През 2016 г. Reach for Change дава LoveGuide за пример на социален ефект в международния си годишен доклад в раздела Health & Development измежду 314 проекта от 18 страни. През 2019 г. Николета става част от световната мрежа BRIDGIT на жени технологични лидери и социални предприемачи.

Заради LoveGuide Николета попада в топ 10 на “Най-изявените млади личности на България” на JCI Bulgaria и в класацията на Дарик радио – 40 до 40. А пък LoveGuide е обявен за Проект на годината от фондация “Лале” и взима награда “Новатори в образованието”. Печели и наградата „Вдъхновение на годината“ в конкурса „Човек на годината“ на Български хелзинкски комитет.

През годините LoveGuide пораства неимоверни заради страхотния си екип и много други партньори, разширява постоянно услугите и продуктите си и достига до все повече тийнейджъри и млади хора с надеждната, анонимна и увлекателно поднесена информация. Най-честата обратна връзка от ученици, родители и учители е: “най-накрая правилната информация по правилния начин”.

Весела Бабинова е

Петър Маринов завършва “Монтаж” в НАТВИЗ и е част от екипите на едни от най-гледаните български сериали, множество награждавани документални, пълнометражни и късометражни филми, както и на куп реклами и музикални клипове. От самия старт на образователния канал LoveGuide той е нашият, както го наричаме, film maker. Всичко, свързано със заснемането на видеата ни, както и качването им в YouTube и поддръжката на канала е негово дело.

Надя Здравкова завършва Журналистика и масови комуникации в Американския университет в Благоевград. Има близо 20 години опит с едни от най-добрите медии и легендарни рекламни агенции. Затова и нейната най-голяма сила е да преведе сухото, сложно и неразбираемо за учениците съдържание от медицинската литература на достъпен и интересен за тях език, без да сме вулгарни или цинични, какъвто е езикът на улицата. Неслучайно тя е автор на огромна част от съдържанието ни. И не на последно място е главният отговорник -методолог, обучител и организатор, благодарени на когото LoveGuide провежда часове по здравно и сексуално образование за около 8000 ученици в училища в цялата страна.

Румина Митева

Радослав Мирчев е учил Маркетинг в УНСС и е съ-основател на култовите места в София бар “Петък” и “Mixtape 5”. Освен това е и какво ли още не. Неуморна душа с куп интереси като екстремните спортове и сексуалното и здравно образование на младите хора. Включи се в LoveGuide като “мъжката гледна точка” всяка втора събота на месеца в канала ни в YouTube. И следващите две години обиколи десетки училища в цяла България като един от обучителите ни, които провеждат часове по темите в Час на класа.

Васил Велев е нашият YouTube консултант. Благодарение на него се научихме да правим атрактивни thumbnails за канала ни, както и да го поддържаме в перфектно състояние, за да достигаме до все повече тийнейджъри и млади хора и да отговаряме адекватно на техните въпроси – анонимно и надеждно.

Милена Захариева

Елиaнна Лилова е комуникационният ни специалист. Тя има огромен опит в работата с медии по света и у нас, била е дълги години и директор на един от най-големите фестивали за съвременен танц One Dance Week. Завършила е магистратура “Културология” в  Университет Комплутенсе в Мадрид, а преди това бакалавър същата специалност в Софийския университет.

Мануела Гогова е нашият социолог. Тя е старши анализатор в Progress, а преди това е работил в Telerik и Synovate. Завършила е УНСС с бакалавър Маркетинг и комуникации и магистратура Бизнес администрация. На нея дължим дизайна, провеждането и анализа на количествените и качествени проучвания на аудиторията ни. А за нас това е много важно, за да знаем дали си вършим работата и как още по-добре можем да информираме тийнейджърите и младите хора.

Иван Манчев

Post Studio правят съвременен графичен и уеб дизайн. Автори са на логото на LoveGuide, както и на по-голямата част от визуалното ни съдържание.

314 също е графичен и уеб дизайнер, с когото работим от самота начало на LoveGuide.

Благодарим на всички хора, организации и приятели, без които нямаше да сме това, което сме!