Здравейте, как сте…стягате ли се за морето вече или още не сте във ваканцията. Няма значение, днешните съвети са еднакво актуални и когато става дума за летни свалки и за сериозни връзки и намерения.

Чували ли сте израза “на момче не се отказва”. Ние за съжаление сме го чували доста често като по-малки, а и не само тогава. Нямаме представа кой пръв е казал тази вселенска глупост, но няма нищо вярно и нищо поучително в съвета, че винаги трябва да се съгласявате и да давате на момчетата каквото поискат.
Това разбира се, е вярно и за нас момичетата – никъде не е казано, че на нас не могат да ни казват НЕ и че трябва да изпълняват всичките ни желания и настоявания. Обаче израз “на момиче не се отказва” няма. Защо ли?

Да казваш НЕ, означава да знаеш кое за теб е приемливо и кое не, кое ти харесва и кое не, какво искаш да правиш и какво не искаш да правиш. На теория звучи много лесно и логично, но в живота съвсем не е толкова първосигнално и естествено за момичетата да кажат “не, не искам”, “няма да направя това”, “не те харесвам”, “не ме търси повече” и т.н.

Първата асоциация, която ти идва наум, когато чуеш “секс” и “тормоз” най-вероятно е “изнасилване” – момиче се прибира късно вечер по тъмна улица, непознат мъж я дърпа в някой двор и…

Да, това за съжаление се случва, но е само една от многото форми на сексуален тормоз и в никакъв случай не е най-често срещаната.

Сексуалният тормоз и сексуалното насилие имат много лица. Това може да е, когато някой се отърква в теб в дискотеката и ти е неприятно и дори гнусно, или пък някой, който показва на всички твоя разголена снимка. Може да е гаджето ти, което не се съобразява с теб, когато му казваш, че не ти се прави секс. Или непознат да ти праща неприятни съобщения със сексуално съдържание. Или приятел да говори пред всички за тялото ти, какво ще направи с теб, ако сте насаме или други обидни неща на тема секс.

Всичко това се нарича сексуален тормоз. Някои от тези действия могат да те наранят физически, а други психологически, а както е при изнасилването например – и физически, и психологически. Някои от психологическите или емоционални проблеми след това могат да са: да се чувстваш обидена, да развиеш комплекси за тялото си, да те е страх да имаш интимни отношения… Емоционалното нараняване в следствие сексуален тормоз може да е различно, но в никакъв случай не е за подценяване. Което и от изброените неща да ти се случи, трябва да знаеш, че си жертва на нещо много сериозно и да потърсиш съвет или помощ.

Много важно – никой не е застрахован! Случва се и на момичета, и на момчета.

View More

Вече ти разказахме най-важното, което трябва да знаеш за престъпленията, когато някой е принуждаван да прави секс или други интимни неща против волята си. И когато някой е използвал положението си, за да прави неканени и непозволени неща с тялото или снимките на други хора. Тук искаме да ти споделим най-честите реплики, които чухме от учениците, с които се срещнахме и да обясним, защо коментарите им не са верни. Дано успеем да ти помогнем да се ориентираш още по–бързо и лесно в ситуации, в които се съмняваш, че някой се държи нередно, неморално или незаконно.

Заблуда №1 – “Като чуя сексуален тормоз, насилие или експлоатация, значи ще става дума за някакво изнасилване”.
Не е задължително. Изнасилването е само една от многото форми на сексуално насилие. Тормоз може да има дори без да има физически контакт – да ти пращат неприлични съобщения, да ти се обаждат по телефона и да ти говорят неприятни за теб неща със сексуален смисъл. Може някой да използва твоя снимка без разрешение, това също е престъпление. Сексуално насилие е дори, когато някой само те кара да гледаш интимни неща против волята си – например как се къпе, как мастурбира или как прави секс с трети човек. Престъпление е и когато лекар, треньор, учител или друг човек, който по принцип има право да докосва тялото (за да ти помогне, да те прегледа или да ти покаже някакво движение по време на тренировка) го прави по начин, който ти е неприятен.

Заблуда №2 – “Той/тя като ми е пращал голи снимки, да е мислил(а). Щом са в мен, мога да ги пращам на когото си искам.”
Не, не можеш. Никой няма право да използва или разпространява чужди снимки, особено голи или такива, на които се вижда човек в предизвикателна поза. Това, че някой ти е пратил тези снимки, на шега или защото сте били близки приятели, не означава, че ти можеш да ги изпращаш на други хора, да правиш с тях фалшиви профили в социалните мрежи или да ги публикуваш без разрешението на човека, който е на снимките. Ако го направиш, може да си навлечеш големи проблеми, включително да те изключат от училище. Това е престъпление, не го прави, а ако имаш твои или чужди голи снимки в телефона, по-добре ги изтрий веднага.

Заблуда №3 – “Щом момичето се е облякло с разголени дрехи, значи си го търси.”
Това сме го обяснили на няколко места – късата пола, потника или голия гръб са просто начин на обличане, не са покана за секс, нито разрешение да сложиш ръката си върху която и да е част от тялото на момичето. Без значение дали я познаваш или не. Преди да предприемеш каквото и да било към някое момиче, първо трябва да си сигурен, че тя го иска и ще ѝ е приятно.

Заблуда №4 – “Сексуална експлоатация е да те отвлекат и да те направят проститутка.”
Това се случва наистина, но много по-рядко. В повечето случаи на сексуална експлоатация жертвата доброволно се е доверила на човека, който след това я кара да извършва различни сексуални услуги в замяна на подслон, храна или други необходими неща. Обикновено някой ти обещава, че ще ти реши проблемите или пък имаш връзка с него, привързваш се, мислиш, че той те обича и имате истински и искрени отношения. Докато в един момент условията се променят.

Заблуда №5 – “Само момичетата става жертва на сексуално насилие.”
Не е вярно. Въпреки че по-голяма част от жертвите наистина са млади момичета и жени, момчетата също попадат в този капан и са застрашени. Насилникът или този, който те кара да правиш секс за пари може и да е жена. Особено ако жената е с влияние, има пари и възможности, които предлага на по-млади момчета, търсещи реализация. Така че всичко, което четеш по темата за сексуалното насилие, тормоз и експлоатация важи с пълна сила и за момчета, и за момичета.

View More

Може би сте чули, че съвсем наскоро певицата Тейлър Суифт осъди един радиоводещ затова, че я хванал за дупето. Делото се точи цели четири години, а накрая обявеният за виновен DJ бе осъден да плати обезщетение от 1 долар. Още

View More

Тя е безпомощна, съсипана, безнадеждна. Някой е правил секс с нея (или него) против тяхната воля. Твоя приятелка е била наислена или пък принуждавана да проституира, да се съблича или да се снима в порно. Би полудял от ярост, нали? Как е възможно? Защо точно тя? Още

View More

Какво да направиш, ако си преживял сексуално насилие? Преди да ти дадем съвет какво е важно да направиш, трябва да ти кажем, че случилото се с теб е едно от най-ужасните неща, които може да преживее човек. Но има как да продължиш напред. Още

Сексуалната експлоатация засяга стотици хиляди млади момичета и момчета по целия свят. Всички те са принуждавани да правят секс с някого или да участват в снимки или видео с порнографско съдържание против волята си. В замяна на тези сексуални услуги получават подслон, храна, дрехи, пари или нещо друго, от което имат нужда. Още

View More

LoveGuide стартира нова кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години. Тя ще повиши знанията и уменията им как да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация. Още

Сексът трябва да е безопасен, по взаимно съгласие и да ти доставя удоволствие. И това важи всеки път, за цял живот. Независимо дали сте гаджета отскоро или сте женени отдавна. Ако чувстваш, че се съгласяваш да правиш секс или да имаш други интимни отношения с някого, само защото така е поискал, чувстваш се длъжна (или длъжен), принудена (или принуден) или нямаш избор – тогава говорим за сексуален тормоз, насилие или експлоатация.