Аборт

Аборт означава прекъсване на бременността чрез отстраняване на фетуса или ембриона. Това се случва преди бебето да е жизнеспособно. Абортът може да настъпи спонтанно – в такъв случай се нарича спонтанен аборт и помятане. Около една от пет бременности завършва с помятане. Аборт може да бъде направен от доктор в специализирана клиника. Той се извършва с помощта на медикаменти или оперативни методи, само и единствено от гинеколог-специалист.

При медикаментозен аборт първо се взима хапче, което прекъсва бременността, като блокира хормона, който я поддържа. Тогава може да започне кръвотечение както по време на менструация. Хапчето се взима в клиника под лекарско наблюдение. Няколко часа или дни по-късно се взима друго лекарство – то може да бъде във вид на хапче, което трябва да се глътне, или се поставя във влагалището. Също по лекарско предписание и наблюдение.

За хирургически аборт се прави процедура, която се извършва само от гинеколог в специализирана клиника. Има два основни вида, които зависят от това колко напреднала е бременността. И в двата случая се слага упойка. Това може да е обща упойка, което означава, че ще спите по време на процедирата. Но може и да е местна. Инжекцията за нея се прави в маточната шийка, която се намира вътре във влагалището – в най-горната част. Това кара маточната шийка да изтръпне, момичето остава будно, без да усеща болка.

Абортът, който се извършва приблизително между осмата и петнайстата седмица от бременността, се нарича вакуум-аспирация. Докторът постепенно разтваря маточната шийка, докато е достатъчно широка за една тънка, гъвкава тръбичка да мине. Тогава всичко, което е в утробата се изсмуква през тази тръбичка.

Абортът, който се извършва след около петнайстата седмица от бременността, се казва дилатация и кюретаж  или дилация и евакуация. Маточната шийка се разтваря по-широко отколкото за вакуум-аспирация, за да може докторът да използва инструменти за премахването на съдържанието на утробата.

След хирургичен аборт, са възможни гадене и слабост и да имате болезнени спазми на стомаха.