Секс? Да или не?

Сексът е нещо много хубаво. Освен когато не е. А кое е ОК и кога се случва нещо нередно? На тези въпроси ще ти отговорим с този текст.

Ако тук си говорихме за безопасното шофиране, сигурно много лесно щеше да се досетиш какви съвети ще прочетеш тук. “Не карай с превишена скорост”, “Не шофирай, когато си пил”, “Слагай предпазен колан” и т.н.
Но какво означава “По-добре недей!”, когато говорим за секс? Защо когато гледаме “Бързи и яростни” знаем, че карането на кола в живота не прилича на това във филма? Обаче далеч не сме толкова наясно кое е нормално и кое не в секса.

Затова обясняваме най-просто в кои ситуации сексът е нормално и приятно изживяване и кога става дума не за удоволствие, а точно обратното – за сексуално насилие или експлоатация.

Дали сексуалните ти отношения с твоя партньор са окей или не?

Не е трудно. Има три прости правила, които важат винаги, независимо дали сте гаджета отскоро, имате дългогодишна връзка или сте женени с три деца. Дали ще правите секс за първи път или за стотен.

1. Сексът трябва да е безопасен.

Това означава две неща – момичето да не забременее (ако не иска) и двамата партньори да не се заразят със сексуално предавана инфекция. Всеки път, когато има секс с проникване, има опасност от забременяване. Сексуално предаваните инфекции могат да се предават и при орален или анален секс.

Най-сигурният и лесен начин да се предпазиш едновременно и от двете (бременност и инфекция) е да правиш секс с презерватив. Всеки път. Има и други методи за предпазване от забременяване, но това е друга тема.

2. Сексът трябва да е по взаимно съгласие.

Или простичко казано, правиш секс, само ако ти се прави. Тук, сега, този път, с този човек. Независимо какво иска партньорът ти, независимо какви са отношенията ви. Никой не е длъжен да прави секс с никого, ако не иска. Сексът не може да е в замяна на нещо друго, да е в знак на благодарност или като отплата за получен подарък. Не може да има условия като: “Щом сме гаджета от 3 месеца, вече трябва да правим секс или край.” Или пък: “Една жена не може да отказва секс на мъжа си, след като са женени”. Всяко принуждаване към секс е вид сексуален тормоз или насилие, без значение какви са отношенията между двама души.

3. Сексът трябва да ти доставя удоволствие.

Това е продължение на горното условие. Ако и двамата го искате и на двамата ви е приятно, значи всичко е наред. Нито ти, нито партньорът ти сте длъжни да правите нещо, което сте гледали в някое видео или порно филм. Или обратното – да се срамувате, че правите нещо, което за другите би било “гнусно”. Стига и на двама ви да харесва и да ви доставя удоволствие (и разбира се, да не се наранявате), значи е окей.

Когато обаче едно от тези три условия не е спазено, сексът от нещо приятно може лесно да се превърне в нещо опасно. Наистина опасно. Ако пренебрегнете правилото за безопасния секс, може да преобърнете живота си, твоя и на партньора ти, завинаги. Опасност от забременяване или от сексуално предаване инфекция има винаги. Не я подценявайте и не разчитайте на късмета си.

Принуждаването към секс, или към определени неща в секса пък вече са не просто нередни и неприятни, а престъпление, което се наказват от закона. В следващите постове ще ти разкажем кои хора най-често стават жертва на сексуално насилие или експлоатация, как действа насилникът и какво да направиш, ако ти или твой приятел сте принуждавани да правите секс против волята си или в замяна на нещо.