Аххх… всички сме виждали онази двойка, която не може да спре да се натиска и целува публично. Вероятно някои от нас може да се припознае в тази двойка. И въпреки че няма нищо лошо да изразявате любовта и чувствата си пред всички, понякога може да прекрачите границата на приличието и да накарате околните да се чувстват неудобно.

Супер е да сме влюбени и любовта ни да е споделена. Както и да изразяваме чувствата си, но имайте предвид, че когато сте навън около вас има всякакви хора и е добре да се съобразяваме с тях.

Днес ще си говорим колко да се целуваме и прегръщаме с гаджето си и къде? И затова ли има правила?! Ще кажете вие. Ми не точно правила, но да го наречем добър вкус или просто етикет.

Има ли любов от пръв поглед?

Здравейте! Днес ще си говорим за любовта от пръв поглед, вдъхновила толкова много книги, филми и разкази за велики любовни истории. Случвало ли ви се е – виждате някого за първи тъп и все едно гръм ви удря, светът ви се преобръща и край, това е!? Определено има какво да се каже за момента, в който видиш някой за първи път. И що се отнася до науката, има обяснима причина защо може да изпитвате толкова силни чувства към някого, когото виждате за първи път.

Защо сърцето ни затуптява лудо щом погледите ни с някой непознат се засекат за първи път? Може ли наистина да обикнем човек, когото не познаваме?

Няма как да говорим за любов толкова рано, защото това чувство преминава през доста етапи преди да можем да го наречем любов.

Здравейте, днес ще си говорим за митовете за цветната бременност и ще отговорим на въпроса дали е възможно да си забременялa и все още да имаш месечен цикъл?

Въпреки някои твърдения, не, не е възможно да имате цикъл докато си бременна. Но по време на ранна бременност може да се появи „зацапване“, което обикновено е светло розово или тъмно кафяво на цвят и не е обилно. Може. Но не е задължително!

Ако кървиш достатъчно, за да са ти необходими превръзки, то това е знак, че най-вероятно не си бременна.
Месечният цикъл се случва когато неоплодените яйцеклетки се отделят от яйчниците. Кървенето по време на цикъл започва с леко кървене, като често розовее, а след това кървенето става по-обилно с наситено червен цвят. Като към края, количеството отново намалява. В началото и края може да е кафеникаво, дори тъмно кафяво, до черно. За повече информация може да погледнете някой от епизодите ни, посветени изцяло на менструацията.

След като забременеете, вече няма как да имате цикъл, тъй като имате оплодена яйцеклетка. Ако кървите по време на бременност, то това е свързано с нещо друго, но не и с вашия цикъл.

Здравейте, днес ще си говорим за това как да преодолеем ваканционната печал и да се върнем лесно обратно на училище. „Ама, не, не и не! Не ми се ходи на това тъпо училище, искам да спя до късно и после цял ден да се мотая навън с приятели! Мра-зя-го!“ Звучи ли ти познато?

Е, ваканционната носталгия все още не е призната болест от Световната здравна организация, но със сигурност е масово явление, което ни завладява поне първите няколко седмици след като се върнем на училище.

Без изненади, това е нещо съвсем нормално. По време на ваканцията се отдаваме на много по-приятни неща от седенето на чин или писането на контролни и домашни. Не казваме, че в училище е само тъпо и скучно, в никакъв случай, но няма как да не отбележим, че ваканциите са много по-яки, най-малкото защото имаме повече свобода сами да разпределяме всекидневието си. И докато учебните дни могат да ни носят радост от нови знания и постижения, то чувството за удовлетвореност може би е по-малко, сравнено с ваканционните дни.

След епизода какво е да си влюбен веднага поискахте да разберете и как ако сте влюбени, да спрете да харесвате някого. Най-вероятно чувствата ви не са споделени и само страдате и искате да се излекувате от тази болест, наречена любов.
Знаем лекарството, гледайте и ще разберете.

Отивате в аптеката и си купувате “Антивлюбин” и почвате да пиете по една лъжица всеки ден 🙂
Да, ама не е толкова просто и за съжаление фармацевтичните гении не са измислили прахче, с което за няколко дни да ни минава любовта.

Както обяснихме в епиозда за влюбването, когато много много харесваме някого, в тялото ни се случват химични процеси подобни на опиянението от наркотици. Да, любовта е пристрастяваща, защото когато сме влюбени нивото на хормона допамин е много високо. Допамин се отделя и когато играем хазарт и когато някой ни лайкне снимка в инстаграм. Това е хормонът на удоволствието и пристрастяването.

Днес ще си говорим за секс играчките. Вибраторът и дилдото са най-разпространени, но има още много видове. Анални играчки, пръстени, кукли, спрейове, гелове, защо и кога се ползват. Ще ви дадем няколко съвета за безопасност и хигиена.

Айде пак на училище. Надяваме се да приемате този факт не с ужас, а с приятна тръпка за нещо ново и интересно. Особено ако ще бъдете в ново училище, с нов клас и ще трябва да свиквате с различна обстановка. Как да го преживеете по-лесно, а и да се представите в най-добрата си светлина. Гледайте…

През лятото някои от вас ни писаха с молба за съвет – как да преживеят раздялата със старите съученици, защото след 7 клас се местят в гимназия.

Затова решихме да ви дадем няколко съвета, пък вие си преценете дали са добра тактика за вписване в нова среда и нов клас.
Това, че се разделяте със стария си клас не означава, че ще загубите завинаги връзка с хората, които са ви били най-близки. Дори да заминете за различни градове, а по-натам и за различни държави – приятелствата от първи до седми клас са много важни. Често това са хората, с които се преживяли първите си тръпки, приключения, пътувания. Пораснали сте с тях от хлапета до тийнейджъри. Много е вероятно новото училище и новите приятели да ви погълнат изцяло, но е важно да намирате време и за старите си съученици или поне за един-двама, с които сте били много близки. Изберете си ден от седмицата или някакво занимание, което да си е само за вас и се виждайте и си споделяйте кой какво преживява в новото училище. Ще мине време преди да направите други толкова близки приятелства, а докато свикнете с новата ситуация, ще имате нужда от опора и някой, който ви разбира от половин дума.

Най-големите заблуди за химена?

Днес ще разбулим няколко мита за една от най-мистериозните части на женското тяло. Хименът.
Първо да знаете, че се казва хИмен, а не химЕн. В някое от предишните видеа, ако сме го казвали погрешно…ужас. Но никога не е късно да научим нещо ново и ние, и вие, и всички.

Така…хименът, наречен още девствена ципа е мембрана, която заобикаля или частично покрива входа на влагалището. Обърнете внимание на двете думички – заобикаля и частично.

Защо? Защото една от най-големите заблуди е, че това е някаква плътна, непропусклива ципа, която запечатва плътно влагалището на девствените момичета. Съответно, когато правят секс за първи път тази ципа се разкъсва и изчезва. И момичето, което досега е било “запечатано” вече е “разпечатано”.

Нищо подобно. Първо хименът не е нещо плътно. Девствените момичета имат менструация, нали така. И кръвта изтича през влагалището, така че няма как на входа му да има нещо, което го запечатва.

Какво е да си влюбен?

Днес сме на романтична вълна, макар че по-скоро ще се опитаме да обясним, доколкото е възможно по някакъв рационален начин емоционалното състояние “влюбен съм”. Обещавам, че ще е интересно и на тези, които много добре разпознават пеперудите в корема и на тези, които още не са били разтресени любовта. А защо? Защото сте ни питали безброй пъти кака да разберете дали сте влюбени.

Има толкова много сравнения и цитати на тема любов, че от тук до края на света няма да ни стигне времето да ги изговорим всичките. Избираме си две от най-популярните – да си влюбен е като да си болен. Или да си влюбен е като да си на някакви наркотици. Добре де, но вие ако не знаете какво е да си на наркотици (и по-добре, не-дей-те!) или да си болен от любов, как ще разберете когато се влюбите. Затова ето няколко знака, които със сигурност показват, че сте влюбени или дори, че вече сте в облака, в който се реят всички опиянени от любов.

Момчешката гледна точка, първи път, признание в любов, КАК?
Радо от Петък, ще ни отговори на няколко въпроса, от които всички се вълнуваме. И да не решите, че само момичетата дават съвети, ето и едно момче. Как да заговорим момиче? Как да му кажем, че го харесваме? За какво да внимаваме, когато слагаме презерватив? Няколко супер съвета, когато го правим за първи път. Как да направим комплимент, и да покажем, че ни пука. За какво да си говорим…

Как да си изберете най-подходящите превръзки, за да ви е най-лесно, най-удобно и най-хигиенично. Слушайте, няма нищо сложно.

Общо взето за избора на превръзки, важи това, което сме казвали и за презервативите – човек си харесва неговите на принципа на пробата и грешката. В магазините и аптеките има безброй видове, размери и марки, но обикновено след първите няколко цикъла всяко момиче избира тези, които са му най-удобни и си кара с тях едва ли не цял живот.
Ето бърз курс за по-малките от вас, които още не са намерили своята марка и размер.

Как, кога, защо и колко често трябва да ходите на гинеколог?
Гледайте, слушайте, записвайте си и не се разсейвайте.
Кога едно момиче трябва да започне да ходи на гинеколог?
Обикновено, ако няма оплаквания, първият преглед при гинеколог се случва след като момичето е започнало сексуалния си живот. Ако обаче имате оплаквания, отивате и преди да сте започнали да правите секс.

Днес ще си продължим една тема, за която често говорим по различни поводи – срама. Срам ме да кажа на някого, че го харесвам. Срам ме от размера на гърдите ми. Срам ме е да кажа, че ме тормозят и насилват.

Да говорим за мислите и чувствата си не е лесно. Да признаем, че сме обект на сексуален, психически или друг тормоз е още по-трудно. Но да говорим за всичко това не просто е важно, а е задължително. И днес ще ти разкажем защо.

Първо е важно да знаеш, че срамът е чувство, което всички изпитват. Почти не съществуват хора, които не се притесняват от външния си вид, от семейството си, от това къде живеят или колко пари имат. Срамуваме се и от това колко сме умни и забавни, от това, в какво вярваме, срамуваме се почти от всичко.

Защо? Защото се притесняваме какво мислят другите за нас. Защо ни е важно какво мислят другите за нас? Защото хората са устроени така, че да искат да са част от групата, да не бъдат отхвърлени. Затова и когато си харесаме някого, толкова много се притесняваме да признаем чувствата си – защото ни е страх, че от другата страна може да не ни отвърнат със същото.

“Родителите ми не харесват гаджето ми, но ние сме много щастливи заедно. Те постоянно ми повтарят, че мога да срещна някой много по-подходящ. Супер много ме стресират, защото аз си ги обичам нашите, но няма да си проваля връзката заради тях. Какво да правя?“

Предполагам, че първата ви реакция в подобна ситуация е да се отдръпнете от родителите си или да се влезете в едни големи кавги с тях. Но да знаете, че това не е добре за никого. Не работи и скришом да продължите връзката си. Подобни тайни от вашите родители могат единствено да срутят доверието помежду ви. А и цялото това напрежение да имате таен живот може да доведе до странични проблеми – с училище, други хобита и занимания, с останалите ви приятели, както най-вероятно и с връзката ви.

Само защото те са родители, а вие не сте съгласни с тях, това не означава, че те нищо не разбират. Да, и те сигурно не са перфектни, но имат години опит и мъдрост, които вие все още нямате. Заради това може да са видели някои тревожни сигнали в гаджето ви много по-лесно от вас, защото вие най-вероятно сте заслепени от емоциите си към него или нея. Струва си да опитате да паузирате гнева си към тях и да прецените дали те все пак не са прави.

В днешния епизод ще ви си говорим за следната ситуация: С моята приятелка се бяхме разгорещили, тръгнах да си слагам презерватива, но нямах ерекция и нямаше какво да направя по въпроса.

Момчета, не се шашкайте. Момичета, слушайте и вие. Първо да ви кажа, че това е адски нормално и голяма част от приятелите ви сигурно са го преживели, само че не искат да си го признаят. Няма нищо страшно. Момичета, и вие не се шашкайте, не си мислете, че момчето не ви харесва, напротив, вероятно е да ви харесва прекалено много и от притеснение нещата не могат да се получат. За това, дръжте се нормално и не го карайте да се чувства още по-зле.

Повечето пъти си говорим за това какво да направиш като харесваш някой, как да го спечелиш или ако сте скъсали, как да го преживееш. Днес обаче обръщаме нещата и ще се опитаме да помогнем на всички момичета, които имат връзка, но са несигурни, и нещастни, и се чудят дали това, което се случва в отношенията им е нормално или не.

Кога гаджето ви показва искрени чувства и кога действията му са знак, че връзката ви е токсична, а може би дори опасна? Ето как да разбереш кое е окей и кое не.

Ето че пак е лято и пак е ваканция, и пак ни заливате с въпроси, свързани със секса. Нормално. Ние пък отговаряме. Днес – как да си избера презерватив?

Начи, знаете, че нашата мантра е: ако не искате да ставате родители на 18 и не искате да си лепнете някоя много гадна инфекция за цял живот, секс без презерватив просто не-се-прави. Затова и много се радваме като ни питате такива неща – как да си избера презерватив?

Отговорът е сравнително прост – както си избирате маратонки на пример. Честно, не се шегуваме. Даже е доста по-лесно, защото като си избираме маратонки няма как да си купим пет различни модела и да решим кои най-много ни кефят. А с презервативите е точно така.

Също като маратонките и презервативите имат размери. Но тъй като са изключително еластични стандартният е подходящ за почти всички момчета. Шансът да си изберете кутийка от аптеката или магазина и да се окаже, че презервативът не ви става е почти минимален. Освен ако без да искате не сте взели кутийка, на която пише XS, a вашият пенис е XL.

Ако още нямате много опит в ползването на презерватив и секса изобщо, започнете с най-обикновен кондом, без да задълбавате много в това има ли лубрикант, оребрения, аромати и така нататък. Изберете си един-два вида и пробвайте да си ги сложите, когато сте възбудени, за да свикнете с усещането. А и да тренирате как става бързо и лесно.

Тук е мястото дебело да подчертаем, че има много заблуди за презервативите, чиято цел е да ви откажат да ги ползвате. Не им вярвайте. На пример как усещането при секс с презерватив е в пъти по-малко отколкото, ако сте без презерватив. Глупости! Как е много лесно да се изхлузи или да се скъса – ако не го слагате правилно – да, иначе – не.

Здравейте, как сте…стягате ли се за морето вече или още не сте във ваканцията. Няма значение, днешните съвети са еднакво актуални и когато става дума за летни свалки и за сериозни връзки и намерения.

Чували ли сте израза “на момче не се отказва”. Ние за съжаление сме го чували доста често като по-малки, а и не само тогава. Нямаме представа кой пръв е казал тази вселенска глупост, но няма нищо вярно и нищо поучително в съвета, че винаги трябва да се съгласявате и да давате на момчетата каквото поискат.
Това разбира се, е вярно и за нас момичетата – никъде не е казано, че на нас не могат да ни казват НЕ и че трябва да изпълняват всичките ни желания и настоявания. Обаче израз “на момиче не се отказва” няма. Защо ли?

Да казваш НЕ, означава да знаеш кое за теб е приемливо и кое не, кое ти харесва и кое не, какво искаш да правиш и какво не искаш да правиш. На теория звучи много лесно и логично, но в живота съвсем не е толкова първосигнално и естествено за момичетата да кажат “не, не искам”, “няма да направя това”, “не те харесвам”, “не ме търси повече” и т.н.

Днес ще си говорим за един по-особен спор между тийнейджъри и родители. Не когато се карате за оценки, за това в колко ще се приберете от купон или дали заслужавате нов телефон.

Момчетата и момичетата, които са с различна сексуална ориентация и са се престрашили да споделят с родителите си, че са гей, лесбийки или бисексуални имат много по-сложни и сериозни сблъсъци вкъщи отколкото скандалите за закъснения или неизвинени отсъствия.

Много от тях решават да избягат от вкъщи и дори правят опити за самоубийство, защото родителите им отказват да приемат, че детето им е различно. Тъжно, но факт. В дебелите книги, че дори и в интернет, пише, че родителите трябва да обичат децата си безусловно независимо дали са слаби или дебели, дали са отличници или не, дали ще влязат в университет и ще станат богат и известни…дали са хетеросексуални или харесват хора от същия пол.

Това е на теория, на практика все още голяма част от родителите не знаят как да реагират, когато чуят думите “Мамо, татко, аз съм гей.” По една или друга причина вече сте го обмислили и сте решили да се разкриете пред родителите си. И го правите. Но те не реагират кой знае колко добре. Какво да правите?

На първо време преди да предприемате драстични мерки като бягство от къщи например, трябва да оставите малко време на родителите си да осмислят новината. Може да се шокират и да спрат да ви говорят. Или пък да се правят, че нищо не е станало и да отказват повече да обсъждат с вас темата за сексуалността. Може да искат да ви заведат на психолог, да ви кажат в никакъв случай да не споделят това с другите роднини или приятели.

Каквато и да е първоначалната им реакция, не се отчайвайте. Намерете друг възрастен или приятел, с когото да говорите, докато те осъзнаят какво сте им казали. След това повдигнете темата отново. Разкажете колко ви е било трудно да се разкриете пред тях, колко много означава тяхната подкрепа и че много искате да останете близки с цялото си семейство. Кажете още, че вие сте същото дете и нищо не се е променило. Споделете как се чувствате, какво се случва в училище и с приятелите ви, колко много искате да сте спокойни и открити у дома, а не да се криете и да ги лъжете.

Понякога родителите дори да са достатъчно либерални и да приемат различните, се шокират от новината, защото се страхуват за безопасността на децата си. Кажете им, ако сте обект на тормоз или някой около вас ви тормози и заплашва. Това може да помогне на родителите ви да разберат, че наистина имате нужда от подкрепа и закрила. Друго притеснение разбира се е “какво ще кажат другите”. Синдромът да не се изложим пред съседите, чужденците и приятелите все още е много силен в България. Какво мислят другите за нас е определящо за самочувствието ни. Трудно е да се преборите с това, но колкото повече говорите с родителите си за чувствата си, толкова по-вероятно е те да започнат да мислят повече как да помогнат на детето си отколкото как изглеждат пред другите.

Много помага да гледате заедно филми на тази тематите и после да споделите кой как се чувства и какво е преживял. Има филми както с много положителни примери за отношенията родители гей-деца, например наскоро излезлия “Призови ме с твойто име” или сериалът Glee. Има и истории, които са в другата крайност като “Планината Броукбек”.

Слагаме ви и линк към сайта на нашите приятели от Сингъл Степ, които помагат на тийнейджъри точно в тези трудни моменти, когато трябва да преживеят заедно с родителите си моментът на разкриването и какво се случва след това.

Ресурси

Днес може би ще ти звучим като някакви строги възрастни, които се опитват да те уплашат, но истината е, че съветите, които искаме да ви дадем са наистина важни и повечето от нас в Loveguide са ги изпитали на гърба си. И то буквално.

За какво говорим – затова, че като бяхме тийнейджъри се пържихме по цял ден на плажа и сега целите ни гърбове са в петна и бенки и супер много ни е яд, че не сме си пазили кожата достатъчно добре.

Това лято няма да нито първото, нито последното, в което ще се забавляваме, ще намираме нови приятели, нова любов и ще събираме безценни спомени. Но за да не си навредим на здравето и кожата за цял живот, трябва просто малко да внимаваме и да спазваме основните правила за слънцезащита.