Какво са срамни устни?
Срамните устни, или още наречени лабии. И защо пък срамни – какво срамно има в които и да било от частите на човешкото тяло, са кожни гънки, които предпазват влагалището, клитора и пикочния мехур. Те са част от вулвата – така се нарича целият комплект от външни полови органи на жената. Женското тяло има две двойки лабии – големи и малки. В началото на пубертета, много неща в телата ни се променят, както и големите лабии започват да се развиват и може да се наблюдава промени в оцветяването.

Големи и малки срамни устни.
Големите лабии са външни. Те са окосмени и обикновено са по-дебели от малките срамни устни. Но може да са по-тънки или дребни от малките. Има вариации.
Малките лабии или вътрешните, не са окосмени и обикновено са по-тънки от големите срамни устни, както може да се досетите от името. Между малките срамни устни се намира и отворът на влагалището.

Трябва да знаете, че без значение как изглеждат лабиите ви, те имат функцията да предпазват от бактерии. И да защитават останалите нежни части там долу.

Големина?
Някои жени имат големи малки лабии, които се виждат повече от големите външни. Други жени имат малки срамни устни, които са напълно скрити от големите. Тази разлика в размерите на външните полови органи кара някои момичета да се притесняват от това, че техните не са нормални. Няма такова нещо.

Както вече ви казахме, няма стандарт как трябва да изглеждате там долу – било то за големина или цвят. Повечето хора смятат, че е логично големите срамни устни да са по-големи от малките и да ги покриват, но това не е задължително. При всяко момиче може да е различно. Двете срещуположни устни също могат да имат различни размери, като често едната е по-голяма от другата, но и в това е напълно окей.

Цвят?
Освен по големина, срамните устни могат да се различават и по цвят. При някои момичета цвета може да е по-тъмен или по-бял, кафеникав или пък с жълт оттенък от останалата им кожа. Цветовете наистина могат да са много.

Кога всъщност трябва да се притеснявате?
Ако изпитвате сърбеж, дразнене, парене или друг дискомфорт докато ходите до тоалетна, правите секс или сте в спокойно състояние, то тогава трябва да посетите лекар и да не чакате да отмине. Половите органи са чувствителни, изискват добра хигиена, както и използване на презервативи по време на секс, за да не се получат инфекции.

Както вече ви казахме, лабиите могат да имат различни цветове при момичетата и това е нормално. Но ако забележите промяна във вашия цвят в някакъв момент, то е добре също да посетите лекар.

 • Трябва да си купя презервативи но ме е срам да отида до аптеката и да си взема.

Така е, ако си готов за секс си готов да идеш и да си купиш презерватив. Просто иди в супермаркет, на касата има изложени, никой нищо няма да те пита, нито ти ще трябва да кажеш скандалната реплика “една кутийка презервативи, моля”. Но пак ти казваме – да си купиш презервативи не само не е срамно, но и похвално и означава, че те е грижа за теб и за партньорът ти.

 • Можем ли да се разболеем ако партньора ни не ни пусне сперма по време на секс. Ако това се случи, трябва ли и двамата да отидем на преглед за прихваната болест.

Да, можем да се разболеем, защото сексуално предаваните инфекции не се предават само ако сперма проникне в тялото на момичето, предават се и от вагинален секрет и от предеякулационната течност, от анален секрет, от разменяне на секс играчки и така нататък. Затова казваме, че трябва винаги да се ползват презервативи, независимо дали момчето ще свърши вътре в момичето или не. Ако имате съмнения, че някой от двамата партньори е имал някаква инфекция или пък сега усещате нещо нередно, да – по-добре отидете на лекар. Момичето на гинеколог, момчето на уролог.

 • Здравейте, проблем ли е ако момичето, което харесвам е малко по голяма от мен 8 клас сме и двамата, но е по-голяма от мен с около 6-7 месеца?

Не, това е супер малка разлика, дори една година да беше по-голяма, пак щеше да е окей. Не го мисли изобщо. Моята приятелка също е по-голяма от мен :)))

 • Какво да направиме ако харесваме момче и момичета едновременно?

Нормално е в тийнейджърските години да има период, в който харесваме хора от противоположния пол, но и сме толкова близки с приятелите си, че не сме сигурни дали не изпитваме романтични чувства и към тях. Може това да е временно, може и да продължи и да се окаже, че си бисексуален или бисексуална. Може да пробваш как се чувстваш и с момчета и с момичета и да прецениш. Няма как ние да знаем по-добре от теб.

 • Когато видиш родителите как правят секс как да постъпиш?

Никак. Видял си нещо нормално, но няма защо да го обсъждаш и с тях и с приятелите ти. Вашите сигурно ще се притеснят малко и ще им стане неудобно, така че просто си запазваш тази информация за себе си. Все пак и ти така си бил направен. Иначе можеш само да се радваш, че вашите правят секс, това означава, че още се харесват и обичат и имат хубава връзка. В много семейства не е така. Сексът е супер приятно и полезно преживяване.

 • Срамно ли е на 15 да си девствен/а (съответно за момиче и момче)?

Нееее, хиляда пъти сме казвали. Няма възраст до която задължително трябва да си правил секс. Срамно е на 15 да си груб, невъзпитан, да не уважаваш околните, на лъжеш, да крадеш, да говориш зад гърба на приятелите си…ей такива неща. Ако си девствен на 15 значи още не си готов за секс, не си срещнал човека, с който да го направиш. Има време за това, не се притеснявай, независимо дали си момче или момиче.

 • Нормално ли е понякога супер много да ми се прави? И добре ли е да го направя на 15 или да изчакам и ако да до, колко горе-долу?

На втората част на въпроса отговорих току-що, за първата – да, нормално е. След като вече си в пубертета, щом си на 15, хормоните бушуват, вършат си работата и е нормално да изпитваме сексуална възбуда и да искаме да правим секс, това е част от съзряването. Нормално и за момчетата и за момичетата. Затова и някои от тях започват да мастурбират и по този начин разтоварват напрежението в тялото си.

 • Какво е да си имаш гадже. Аз съм на 13 и всички други момичета от моя клас си имат ама те казват че било гадно, хубаво, безмислено и др глупости вече не знам. Помощ.

Да имаш гадже означава да имаш до себе си човек, който много харесваш, много ти е приятно да бъдеш с него, да си говорите, да правите заедно различни неща, да се прегръщате, да се целуваате, а от един момент нататък и да правите секс, но не и на 13. Твоите съученички, които казват, че да имаш гадже е гадно и безмислено, явно не знаят какво означава да имаш гадже.
Но недей сега на всяка цена да искаш да имаш или да нямаш гадже заради приятелките ти. Тези неща не стават насила. Ако се появи някой, който много ти харесва, тогава ще го мислиш.

 • Бих искала да Ви попитам дали е възможно едно момиче да не може да свърши.

Напълно е възможно, и момиче и момче. Не абсолютно всеки път и двамата партньори свършват по време на секс или когато мастурбират или си доставят сексуално удоволствие един на друг.
Ако това е така абсолютно всеки път, значи нещо не правите както трябва или има проблем, но ако се случва само понякога е в реда на нещата. Ако сте с нов партньор и още не сте свикнали един с друг и не познавате телата си и на кой какво му харесва е още по-възможно един от двамата или и двамата да не могат да свършат, но постепенно би трябвало да можете да си доставяте удоволствие така, че и двамата да достигате до оргазъм.

Какво е предменструален синдром?
Предменструалният синдром е състояние, което влияе на жените емоционално и физически, преди или по време на менструация. Това е често срещано явление, но не е задължително всяка жена да го изпитва.
Смята се, че ПМСът се появява заради хормоналните изменения в женския организъм, които се случват в двуседмичния период между овулацията и менструацията.
Менструалният цикъл на една жена продължава средно 28 дни. При някои момичета може да 26 дни, при други 32 и всичко между тях.

Овулацията, периодът, когато яйчниците освобождават яйцеклетката, се появява на 14-ия ден от цикъла. Приблизително. На 28-ия ден от цикъла започва менструацията или кървенето. Симптомите на ПМС могат да стартират около ден 14 и да продължат до 7 дни след началото на менструацията. Като при всяка жена е различно – това е средно. Може да е ден-два, или няколко седмици.

За какви хормонални изменения говорим?

Нивата на естроген, женски полов хормон, се увеличават през определени периоди от месеца. Увеличаването на тези хормони може да предизвика промени в настроението, тревожност и раздразнителност.

Симптоми
Емоционалните симптоми могат да включват тревожност, депресивно настроение, чести промени в настроението, раздразнителност и гняв, раличен в апетита, безсъние и много други.

Физическите симптом включват ставни и мускулни болки, главоболие, умора, подуване на корема, чувствителност на гърдите, акне и други.
Въпреки че списъкът е дълъг, не е задължително да изпитвате всичките на куп, при всеки е различно. Различни са както симптомите, така и силата, с която се появяват. При някои жени, симптомите са толкова силни, че могат да повлияят на ежедневието им, при други не чак толкова, а при трети въобще може да ги няма. Също и може един месец да ги има, а друг – не. Или в различните възрасти от живота на една жена да се появяват и изчезват.

Причини за ПМС
Въпреки че причината за ПМС не е напълно известна, има някои фактори, които допринасят за това състояние.
Както вече споменахме на първо място са хормоналните изменения в женското тяло, както и ниските нива на серотонин – друг хормон, който се влияе от естрогена.
Други причини могат да са външни като стрес, натоварване, големи проблеми и консумация на храни с ниски нива на витамини и минерали.

Съществува ли лек?
Няма магически лек за ПМС, но може да опитате с някои промени в ежедневието си като това да се храните здравословно, да избягвате кофеин, да приемате витамини и да включите повече движение.

Съществуват много спорове около това дали предменструалният синдром е реално състояние. Някои смятат, че ПМСът е по-скоро спекулация отколкото физиологично смущение. Въпреки тези спорове, предменструалният синдром остава голям реален проблем за много жени и е добре да знаем за неговите измерения, да го имаме предвид и да се съобразяваме.

Тестът за бременност е положителен. Незабавно отидете на гинеколог, за да потвърди вашата бременност, ще ви каже в коя седмица сте и какви опции имате. В редки случаи може да се окаже фалшива тревога. Но не разчитайте на това. Започнете да се подготвяте психически, че по-скоро ще потвърди.

Ако потвърди какво да правите?

 • Една от опциите е да изберете да отгледате детето заедно с бащата или сама. Разбира се това е решение, което трябва да обмислите много сериозно, както и да го обсъдите заедно с бащата на детето и с вашите родители. Деца сте все още, в училище сте и нямате работа. Цялата тази ситуация описва едно изключително трудно родителство. Животът ви ще е тотално различен от този на съучениците ви. И да – доста по-труден. Но ако имате подкрепата на родителите и човека до вас, и сте сигурни, че искате да отгледате детето, не е невъзможно. Няма да бъде никак лесно пак да кажа, случвало се е преди, ще се случва и занапред, и от тази стресираща ситуация може да излезе нещо хубаво.

Ако решите, че не можете да отгледате това дете, то тогава имате две опции:

 • Аборт – това означава да прекратите вашата бременност. Абортът може да се случи само в определен стадий на бременността – до 12та седмица. Не се опитвайте вие да го изчислите. Само вашият лекар-гинеколог може да каже дали това е опция за вас или вече бременността е прекалено напреднала. Тъй като сте непълнолетна, тази процедура не може да се извърши без съгласието на вашите родители. В България тя е легална. Прави се в клиниките от специалисти акушер-гинеколози и e стандартна и безопасна медицинска услуга. Не си и помисляй сама да се опиташ да прекратиш бременността! Опасно и може да пострадаш сериозно или дори да умреш! Отвари, физическо изтощаване във фитнеса или със закачалка за дрехи – да, лекари си ни разказвали какви ли не абсурдни ситуации.
 • Съществува и опцията даване на детето за осиновяване. Решаваш, че не можете да осигурите нужните условия на това дете, че самите вие сте все още твърде малки и смятате, че е по-добре да дадете детето си в дом за деца, откъдето евентуално да го осинови някое семейство, което е по-улегнало и е готово да отгледа дете. Имай предвид, че така не знаеш на какво го обричаш. Домовете за деца, лишени от родителска грижа определено не са добър старт в живота, особено ако детето не бъде осиновено.

 • Готино ли е да ти правят свирка, ако си с презерватив?
  По-добре с презерватив отколкото никаква свирка..
 • Имам въпрос нормално ли е пениса ми като не е в ерекция да е 8-8,5 см а в ерекция 16-16,5 мисля,че е странно да е двойна разликата на 14 години съм?
  Да, абсолютно е нормално. При всеки мъж е различно съотношението между размера на пениса в отпуснато и в еректирало състояние. При някои може да се увеличи двойно, при други само с няколко сантиметра. Освен това ти си още на 14 така че има време, докато пенисът ти се оформи окончателно. Не го мисли, не се притеснявай.
 • Здравейте когато едно момиче е в овулация а на двамата партньори им се иска проблем ли е ако се задоволяват със търкане само но през бельото може ли да се обърка нещо?
  Първо трябва да знаеш, че когато момичето е в овулация има най-силно желание за секс, възбужда се повече и й се иска повече. Това е така, защото природата дава знак на жените по този начин, че е подходящо време за оплождане.
  Ако и на двамата ви се иска, просто трябва да ползвате презерватив, когато правите секс. Ако още не правите, а имате само някаква сексуална игра – не се притеснявай, само от търкане на бельото няма какво да стане, независимо дали си в овулация или не. За да има оплождане трябва да има проникване, казвали сме го хиляди пъти.
 • Имам един проблем и той е… Че съм много тясна там долу и ме боли адски много дори от пръст.. Какво да правя..?
  Без да сме лекари гинеколози и да сме те преглеждали там долу, можем да ти кажем, че не би трябвало да те боли дори от пръст. Все пак през този отвор от женското тяло в един момент излиза цяло бебе. Единият вариант е да отидеш на гинеколог и да питаш дали имаш някакъв проблем. Много по-вероятно е обаче просто да си била супер стегната, много да се притесняваш, да не се отпускаш, да не си достатъчно възбудена и овлажнена там долу и затова да те боли да не се получава.
  Важно е да се отпуснеш, когато си с твоя партньор, да ти е спокойно и приятно и той да се погрижи да си достатъчно възбудена, за да няма болка.
  Можете да използвате и лубрикант.
 • Ако съм на лекар и е жена и пипа пениса ми и се възбудя, мога ли да мастурбирам?
  Не, не можеш. Ти си на лекар, това че е жена и си възбуден не означава, че можеш пред нея да се задоволяваш. Представяш ли си, ако всеки мъж, който влезе в кабинета й започне да го прави. Доста безумна идея.
  Мастурбацията е нещо, което хората правят сами на себе си, обикновено като са сами или пък като част от сексуален акт с партньора си.
  Не мастурбираме на обществени места, пред непознати хора, навън, в лекарски кабинет или където и да било, където можем да накараме хората наоколо да се се почувстват неприятно.
 • Здравейте имам въпрос приятелка ми ме харесва но като и пиша ми отговаря някъде след 30 мин но е заета с доста работи какво означава това според мен за любимия ти човек винаги трябва да имаш време. Благодаря ви.
  Това с колко време е нормално да мине докато някой ти отговори на съобщението е голяма драма, или по-точно някаква изкуствено създадена драма, според нас. Някои хора отговарят веднага, други се правят на супер интересни и много заети и отговарят след три дни. Няма никакво значение и връзка с отношението на определен човек към нас. Но не трябва да очакваме някой да ни отговаря на секундата, дори да знаем, че много ни харесва. И обратното – ако някой не ни пише с часове, не значи, че ни показва пренебрежение или безразличие. Всеки си има различен ритъм и не всеки е нон-стоп с телефон в ръка. Да, винаги трябва да имаш време за любимия, но това време не се изразява в съобщения в чата.

Но преди да говорите с родителите си, че си имате гадже, искаме да си изясните нещо за себе си. Задайте си въпроса дали наистина сте готови? Или просто искате да излизате с някой, защото другите го правят? Готови ли сте да отстоявате себе си ако например не сте готови за секс? Или за нещо друго, което не ви харесва и не искате да го правите? Родителите ви вероятно ще ви зададат тези въпроси, така че е добре първо да ги отговорите пред себе си.

Покажете на родителите си, че вече не сте толкова малки и осъзнавате какво правите, както и осъзнавате, че сърцето ви може да бъде наранено, но въпреки това сте готови да направите тази крачка. Бъдете искрени, дори да знаете, че реакцията им няма да е много позитивна. Ако вече сте излизали на срещи с някого, когото харесвате и май-май сте гаджета, по-добре споделете с родителите си, вместо да разберат от някой друг.

Ако родителите ви смятат, че това да си имате гадже ще ви разсее от училище или предстоящи важни изпити, покажете им, че можете да балансирате личния живот с ученето и то по никакъв начин няма негативно да се отрази на резултатите ви, а напротив, може дори да ви помогне. Когато се чувстваме щастливи, всичко останало някак си ни се получава по-добре.

Останете спокойни по време на разговора, независимо от настроението на родителите си. Опитайте се да контролирате емоциите си като избягвате да крещите, плачете и тръшкате. Това може само да ги откаже да вземат на сериозно нещата, които им казвате, независимо колко силно вярвате в тях. Както се казва, пребройте до 5, преди да кажете нещо, за което може после да съжалявате.
Ако въпреки всичко, родителите ви все още не ви позволяват да си имате гадже и сте да кажем на 17, и наистина харесвате някого, просто бъдете откровени с родителите си, въпреки тяхната забрана, вие няма да спрете да виждате дадения човек. Не го крийте от тях, не се виждайте тайно. Те трябва да знаят. Може да ви накажат, сигурно ще ви кажат ‚Докато живееш под този покрив ще правиш каквото аз казвам‘.

Ако се притеснявате как вашите родители биха реагирали на тази новина, може да се подготвите предварително. Помислете какви притеснения биха изразили те, за да сте готови да отговорите на въпросите им.

Разбира се, родители ви може вече да са говорили много пъти с вас по темата за гаджетата и да не се притеснявате да им споделите, че този момент е дошъл за вас и сте намерили някой когото харесвате. Това е страхотно!

Но ако никога не са говорили с вас за това, е нормално да се притеснявате да им споделите, но няма страшно. Изберете някоя спокойна вечер, когато всички са отпочинали, включително и вие самите, съберете лека доза смелост и просто им кажете, че сте започнали да се виждате с някого. Разбира се, не е задължително да казвате на двамата едновременно. Ако се чувствате по-спокойни, може първо да кажете само на единия родител.

Опитайте се да не показвате твърде много притеснението си. Изслушайте какво имат да ви кажат, след като споделите. Някои родители могат да реагират просто с „много се радват“, други пък ще се впуснат да задават въпроси „ама къде се намерихте, на колко е години, колко сериозни са нещата.“ Бъдете спокойни, не се напрягайте и просто им разкажете за нещата, които ги интересуват.

Имайте едно на ум, че ако досега не сте си говорили за секс с родителите си, то сега най-вероятно ще бъде този момент. Не се дърпайте от разговора, колкото и неудобно да ви се струва че е. Може би вече си знаете, че трябва да правите секс само когато сте наистина готови и сигурни в това и винаги, всеки път с презерватив. Но ги изслушайте. Те имат какво да ви кажат. И може да вземете много от тях. Може и да е добър повод да започнете да си говорите по тези теми с тях. И те са били тийнйеджъри, колкото и невероятно да ви се струва това сега. И те са минали по вашия път.

А сега им покажете, че щом сте вече достатъчно големи да имате гадже, сте и достатъчно големи и зрели да водите подобни разговори с тях.

В крайна сметка няма страшно. Най-добре е да сте открити с родителите си и дори да се притеснявате, те най-вероятно вече са наясно, че рано или късно техните вече пораснали деца ще се забъркат с любовта и секса. Не ги подценявайте. Хубаво е да знаят, че сте във връзка, хубаво е и да познават човека, за да може да изградите доверие и за да не се притесняват толкова много за вас.

 • Искам да заговоря едно момиче, но не ми идва наум какво да й кажа, дайте ми идеи.
  Трудна работа е това със заговарянето и дали ще кажеш нещо умно и ще й привлечеш вниманието. Но дори да ти подскажем първата реплика, няма как да ти слагаме думи в устата за втория, третия и десетия път. Винаги работи, ако си наблюдавал някой човек дълго време преди да го заговориш, да споделиш нещо лично за него, което ти харесва. “Здрасти, обикновено си със слушалки в ушите и слушаш музика, днес не е така…” или “Видях те вчера еди къде си, и ти ли обичаш да ходиш там…”. Няма рецепта и формула за успешна реплика за запознанство. Не го мисли чак толкова, просто бъде искрен и бъди себе си. Шегите, стига да са уместни, винаги са добра идея. Ако успееш да разсмееш едно момиче, половината работа е свършена.
 • Нормално ли е да го направя на 15? Много ли боли първия път?
  Сигурно е от момиче, щом пита дали боли. Нормално е да го направиш тогава, когато си готова, когато си сигурна в момчето до себе си, когато не те е страх и когато знаеш как да се пазиш от нежелана бременност и сексуално предавани инфекции. Може да си готова на 15, а може още да те е страх и на 18. И няма никаква драма в това и никаква причина да бързаш, защото видиш ли ако до 15 и половина си девствена и край.
  За болката също няма трябва. Ако си достатъчно отпусната, възбудена и овлажнена и ако момчето е внимателно и не насилва нещата, не би трябвало да боли много. Даже може да ти е приятно и да усетиш само лек дискомфорт за малко. Но щом толкова те е страх дали ще те боли, по-скоро още не си готова за тази стъпка.
 • Нормално ли е да почвам да треперя като почна да се вълнувам от действия или от твърдата близост на някой човек? И да кажем че искам да правя тинтири минтири ама ме е срам и ме е страх че човека срещу мен няма му хареса как да преодолея това???
  Ако се разтреперваш от някого, значи най-вероятно много го харесваш, даже направо си влюбен. Няма как да излъжем тялото си и колкото и да се правим на куул и безразлични, при среща с някой, който силно ни привилча почва треперене, вълнение, изпотяват ни се дланите, прескача ни сърцето, заекваме, забравяме си думите, всякакви такива неща. И честно казано не можеш да го преодолееш. Дали ще му хареса или не на човека срещу теб вече е друга работа. Трябва да намериш начин да разбереш какви чувства има той или тя към теб, да станете приятели или поне близки и да покажеш колко много го харесваш. Ако и той те харесва, може би ще стигнете и до тинтири минтири :)))
 • Здравейте искам да ви попитам кога женското НЕ означава ДА.
  Винаги :)))
  Шегувам се, не знам. Има момичета, които като кажат Не си е Не. Ако кажат – не искам да ме заведеш на вечеря, по-скоро означава “ще се радвам да ме заведеш на вечеря”. Но ако е нещо свързано с физически контакт или секс и момичето каже Не, значи е не. Т.е “не, не прави това, не ми е приятно, боли ме, гнусно ми е, не ми харесва” спориш веднага.
  Общо взето отнема доста време за всяко момче и момиче докато се опознаят и разбират кой какво мисли, как говори, какво има предвид в една или друга ситуация. Затова ако не си сигурен, че си я разбрал, питай пак. Няма лошо. По-добре отколкото да стане тъпо недоразумение.
  Сещам се за един виц:
  Първата жена на Луната:
  Хюстън, имаме пробелм.
  Какъв?
  Няма значение.
  Какъв е проблемът?
  Нищо, бе, нищо.
  Моля те, кажи какъв е проблемът.
  Абе добре съм.
 • Как да кажа на нашите, че пуша.
  Както и да им кажеш те няма да са окей. Просто няма начин един родител да приеме добре факта, че дете му дава пари за отрова. Факт. Мен ако питате, не пушете, тъпо, вредно е и само пречи. Но родителите ви, дори самите те да пушат, знаят тези неща и няма как да им е все едно дали детето им ще бъде здраво или не. Плюс, че най-вероятно парите, които давате за цигари идват от тях. Нито пък има аргумент, с който да ги убедите, че е окей да пушите или че всичките ви приятели пушат.

Страхът от излагане е един неволен процес, който се появява всеки пък когато кажем нещо не на място или направим нещо неловко. Когато мислим, че сме се изложили, започваме да се изчервяваме, да се потим, губим ума и дума и искаме земята просто да се отвори и да ни погълне.

Защо се случва?
Най-просто казано е защото искаме да бъдем приемани и харесвани от другите. Обаче трябва да знаете, че няма перфектни хора, всички до един сме далече от перфектни. И тези, които вие смятате за перфектни. На всеки човек се е случвало нещо срамно през живота – дали ще се спъне пред момиче, което харесва, дали пицата ще падне в скута, с плънката надолу разбира се, дали превръзката ще изпадне от джоба ви пред целия клас и какво ли още не. Ситуации много и то не веднъж.

Като цяло в това да се изложиш няма нищо страшно или срамно и даже отминава доста бързо. Но ако започнете да мислите прекалено много за ситуациите на излагане и да дълбаете прекалено много в тях, се появява един страх, който започва да ви пречи. Например ако сте казали на някого, че го харесвате, но той ви е отказал, вие си мислите, че сте се изложили и може да се уплашите да кажете отново на някого друг, че го харесвате.

За да се справите наистина с тези неудобни моменти, то просто трябва да ги приемете. Да не ги свръх анализирате. Да не им отдавате голямо значение. Трябва да осъзнаете, че нито сте първите, попаднали в такава ситуация, нито пък ще сте последните. Излагащите моменти са нищо повече от една добра история, която може да разказвате след време и да се посмеете искрено.
Най-лесното което може да направите е да погледнете ситуацията си отстрани. Представи си, че някой твой приятел е направил това, от което теб те е срам. Как щеше да се чувстваш спрямо него? Най-вероятно ситуацията не е толкова драматична, колкото си представяш, нали? Да, някой от класа ти може да ти се подиграе, че си се изцапала на обяд, но не всички, нали. И дори да бяха всички, въобще не трябва да обръщате внимание на такова отношение. Те не са прави.

Запомнете, че хората не се вглеждат толкова много във вас, колкото си мислите и понякога дори не забелязват неща, които вие смятате, че им избождат очите. Това което е ужасяващо изживяване за вас, за останалите е една малка подробност, която много скоро ще забравят.

Първо нека започнем с това, че и в училище, и в университета, учителите нямат право да имат връзка с учениците или студентите си.

Сега, влюбил си се в свой учител или учителка. Ами да ви кажа, може би на доста хора се е случвало това, но в огромен процент от ситуациите това е било просто плод на въображението, а не любов.

Не се стряскайте или самонаказвайте при подобни мисли, но знайте, че е твърде вероятно те да не са реални. Просто сте поставили един по-различен човек на пиедестал и въображението ви играе голяма роля в това. Сигурна съм, че имате връстници, които също знаят много неща по теми, които са ви интересни и се държат по начин, който вие харесвате. Концентрирайте се върху тях, а не върху влюбването в учителката или учителя.

Някой ще каже „не, влюбен или влюбена съм, не си измислям, искам да съм с този човек, пък каквото ще да става.“ Дори наистина много, много да сте се влюбили, пак ви казваме, ще отмине. Не предприемайте действия към този човек. Вие нямате 18, а вашият учител или учителка вероятно е много по-голяма от вас. Трябва да разберете, че това е незаконно. Става въпрос за зрял човек, който най-вероятно има семейство и не би желал да бъде поставян в подобна ситуация.

Ако случайно, си мислите, че той или тя споделят чувствата ви, твърде вероятно е да сте объркали доброто държание на вашия учил с нещо повече. Опитайте се да се откажете от тази мисъл, защото ако решите да предприемете нещо, то тогава може да навредите както на себе си, така и на своя учител или учителка.

Следва ситуацията „влюбих се в своя господин и той в мене, какво да правя?“ Не правете нищо. Дори и да сте на 19 и да мислите, че чувствата ви са истински, вие трябва да изчакате да завършите училище преди да споделите чувствата си или да правите опити за връзка. Една такава връзка може да бъде много опасна по ред причини. Вероятно въпросният човек е много по-голям от вас, с по-голям опит и може да влияе върху вашите чувства и решения, без дори да подозирате. Може да си навлечете огромни проблеми ако предприемете някакви действия, докато сте още в училище.

Най-важното в тези ситуации е да помислите реално до колко тези чувства са истински. Не бъркайте доброто държание на учител с флирт. А за да не се стига до такива мисли или да се избавите от тях по-бързо, концентрирайте се върху своите връстници и приятели, наблягайте на ученето и на вашите хобита. Не бързайте, има време за всичко.

Ако пък по някакъв начин се чувствате притиснати от преподавател да отвръщате на негови или нейни чувства или се опитват да ви принуждават да правите неща за оценки, това е съвсем друга тема и трябва веднага да кажете на своите родители или на възрастен, на който имате доверие. И заедно да решите този проблем. Това вече е проблем и имаме много видеа по тази тема.

Научете се как да изберете презерватива си, момчета, най-вече вие. И момичета, и момчета, научете се как се ползват преди да дойде голямото събитие. Много е важно, защото най-често презервативите се късат заради неправилното им ползване – било то съхранение или при слагането им.

Защо презервативът се е скъсал?
– Първо, винаги, винаги ама винаги проверявайте срока на годност на презерватива. Не използвайте презерватив, който пет години е стоял в портмонето ви. Не, не ги дръжте в портмоне. Могат да се повредят от температурата на тялото ви или от други неща вътре в него – стотинки, на пример. Или фиби, ако сте момиче, или кламери и какво ли не.
– Много внимавайте как отваряте презерватив. Не използвайте остри предмети като ножици, зъби или нокти, защото има шанс да закачите самия презерватив.
– Трябва да знаете как правилно да слагате и използвате презервативи. Пак да повторим, защото е много важно. Когато го слагате, трябва да натиснете края му, защото ако не го направите, там където трябва да попадне спермата ви, може да се образува мехур с въздух и той да се скъса по време на секс. Обикновено се разбира ако това се случи.
– И тук е място да разбием един много голям мит, който може да се срещне в интернет. Решили сте, казали са ви или сте прочели, че ако използвате два презерватива едновременно, то сексът ще е по-безопасен. Пълна глупост! Точно обратното се получава, защото при триене да двата презерватива един в друг, шансът да се скъсат е много по-голям.
– Не използвайте вазелин или други масла за лубриканти, защото от мазнината латексът губи своята еластичност и може да се скъса. Ако се налага, използвайте лубриканти на водна основа, за да намалите търкането, което може да изтъни презерватива.
– Също така никога не използвайте презерватив повторно! Те са еднократна употреба.

Как да проверим дали презервативът се е скъсал?
Както казахме много е важно да проверявате използвания презерватив всеки път след секс. Ако момчето е свършило, просто не трябва спермата да тече отнякъде. Ако не е свършило, хубаво е момчето да отиде в банята и да напълни използвания презерватив с малко вода. Ако се е скъсал, то ще се забележи изтичане.

Проверихме, презервативът се е скъсал и сега?
Да си дойдем да думата – това, което трябва да направите е да отидете в аптека и да поискате спешна контрацепция или така нареченото хапче за след секс. То се продава без рецепта, така че не ви е необходим лекар. Може да се приеме до 72, а понякога и до 120 часа след секс – зависи от марката. Но колкото по-скоро го приемете, толкова по-ефективно ще е то. Прочетете внимателно инструкциите как точно трябва да се вземе.
В никакъв случай, ама никакъв, хапчето за след секс не бива да се използва като редовен метод за контрацепция, сиреч не си мислете, че можете да правите секс без презерватив и всеки път да пиете хапче. Вредно е. Не е предназначено за редовна употреба, защото може да разбърка хормоните на момичето. Използва се само в крайни и спешни ситуации, мноооого рядко, няколко пъти в живота, като тази да ви се скъса презерватива. Препоръчваме ви да гледате нашето видео посветено на спешното хапче, за да чуете по-подробна информация за него.

Кога да започна да се гримирам?
Ами няма някаква определена възраст от която “трябва” да започнете да се гримирате. Като цяло даже е най-добре да не се гримирате в тийнейджърските си години. Колко и да ви шашардисваме с това си изказване, момичета :). Ако все пак държите да се гримирате, колкото по-късно, толкова по-добре. Ако решите, че искате, го направете само и единствено заради себе си, а не защото другите го правят. Това важи за абсолютно всичко. Няма нищо лошо, ако гримът не е вашето нещо. Много момичета искат да имат перфектните инстаграм снимки, на които да приличат на модели от списание и това е една от причините да слагат много грим. Други искат да се правят на по-големи, трети смятат, че без грим “на нищо не приличат” и т.н. Сега може би не го осъзнавате, но повярвайте ни, няма нищо по приятно от едно естествено лице и да видиш човека отсреща с истинските му форми, черти и да – и несъвъръшенства. Вместо всичко да е скрито под няколко пласта макиаж.
Ако все пак започнете да се гримирате, направете го плавно. Не започвайте с тежките гримове още от малки. Вредно за младата ви кожа. А нали искате да я поддържате здрава и чиста и то дълги години? Затова използвайте лек и умерен грим, който почти не се забелязва.

Препоръчваме ви да започнете да четете внимателно етикетите на всичко, което слагате по лицето и тялото си, както и вътре в него. И на храната и на козметиката.

Нормално е по време на пубертета кожата да претърпи трансформация, включително поява на големи или малки пъпки и черни точки. Момичета, знайте че грима може и да ги прикрива, но също може и да ви навреди. Прекомерното използване на гримове като фон дьо тен или пудра, или пък на неправилни продукти, може да причини допълнителни проблеми с кожата ви – козметично акне.

Това е порочен кръг – колкото повече грим слагате, за да скриете несъвършенствата си, толкова по-голям е рискът от влошаване на състоянието им. Редовното почистване на четките за грим също помага за намаляване на бактериите в грима и по този начин ограничава появата на възпаления по кожата ви.

Ако наистина имате проблемна кожа, която ви кара да се чувствате зле и да нямате самочувствие, то тогава може да прибегнете към грим за кожа предразположена към акне. Най-добре е преди това да се консултирате с дерматолог.

Какви продукти за грим мога да използвам ако имам акне?
Използвайте качествени продукти. Това важи дори да нямате такива проблеми. По-добре да имате един или два по-скъпи, но проверени продукта, отколкото хиляди шишенца и тубички с неясен произход. И също – не винаги скъпо е равно на качество!
Търсете продукт на чийто етикет пише, че е „некомедогенен“ – това означава, че продуктът е направен така, че да не запушва порите ви, богат е на активни съставки, които са благоприятни за вашата кожа, има антибактериално действие, както и противовъзпалително действие. Всеки тип кожа е различна, така че ако имате проблем, наистина се съветвайте с дерматолог.
Отстраняването на грима е също толкова важно, колкото и подбирането му. Кожата се регенерира през нощта и го прави най-добре, когато е чиста и може да диша. Спането с грим, дори и некомедогенен, много често води до появата на черни точки и пъпки, затова е много важно да си изградите навик на всекидневно почистване на лицето сутрин и вечер. Има специални продукти за измиване на проблемна кожа – мицеларна вода или пък пяна или гел. Попитайте майките си, по-голяма сестра, козметик или в аптеката.
Съветваме ви да изгледате нашето видео за хубава кожа. Но най-вече ви съветваме да бъдете естествени. Недейте бърза с грима, има време и за него. Една усмивка е далеч по-чаровна от всеки грим на света. Грижете се добре за кожата си и няма да имате нужда от грим.

Cтуденото време – кожата хич не обича минусови температури. Силни слънчеви лъчи също, особено в комбинацията с много сняг. Така че през студените месеци преди да почнете да мислите какъв грим да използвате, трябва задължително в града да пазите кожата с по-плътен дневен крем, а когато сте в планината, задължително със слънцезащитен фактор и очила и маска.

Ето още съвети как да си изберете подходящи гримове и козметика за проблемна тийнейджърска кожа – https://goo.gl/rBqXHd 

 • Срамно ли е момиче да прави свирки на приятеля си и това лоша репутация ли й носи?

– С едно изречение – не, не е срамно. На повечето момчета им харесва. На момичета също, но не е задължително. Има и момичета, които не искат да правят орален секс на парньорите си. Както винаги казваме – няма задължителни неща в секса, всеки прави само това, което му харесва.
Колкото до репутацията – ами първо не е ясно защо другите ще знаят дали едно момиче прави свирки или не. Ако източникът на информацията е гаджето му, лошо за него. Не е окей да обсъждаме публично какво и как прави партньорът ни, освен ако не сте заедно и двамата не искате да го разкажете на приятелите си.

 • Има две много красиви момичета от другия клас които ме харесват. И двете флиртуват с мен но са най-добри приятелки и ако стана гадже с едната другата ще се разсърди или др. Какво да правя ?

– Ако харесваш една от тях наистина и тя също те харесва и искате да сте гаджета, поговорете си, разберете се и измислете как да го съобщите на второто момиче без да го засегнете. Този сценарий много подробно сме го описали в епизода на тема “Любовни триъгълници” така че може да си припомните съветите, които сме дали там.
Недей обаче да си играеш с чувствата им, ако не ги харесваш и двете и да им даваш фалшиви сигнали и флиртуваш като тях. Не е честно и ако си на тяхно място няма да ти стане хич приятно накрая.

 • Един приятел вика че можело да се хване ХИВ или СПИН при обарване, натискане и тем подобни това вярно ли е?

Не, не е вярно. Можеш да се заразиш с ХИВ:
– По сексуален и кръвен път, и при кърмене.
– При вагинален и анален секс без презерватив, с човек, който е заразен с вируса ХИВ.
– При орален секс без презерватив с човек, който е заразен с вируса ХИВ, също има риск, но по-малък. При използване на общи игли спринцовки.
– Ако ХИВ-позитивна майка кърми здраво дете.
– Не можеш от докосване, ръкостискане, прегръдка,, от допир на кожа с кожа, от обща тоалетна или от общи прибори за хранене. Нито пък от ухапване от комар.

 • Как да се науча да се целувам с език и да не се притеснявам докато се целувам?

– Има едно правило, че ставаме наистина добри в нещо чак като го направим 10 хиляди пъти. Така че почвай с целувките и на 10-хилядната вече няма да се притесняваш. Шегуваме се, разбира се. Но и целуването е като повечето неща в живота – в началото сме неуверени и не знаем много какво да правим. Но постепенно се отпускаме и не мислим толкова за действието…караме си колело и краката уж от само себе си въртят педалите.
Не мисли толкова как да се научиш, прави го както го усещаш и ще се получи. Никой не се е родил научен да се целува, за всички е неловки и притеснително в началото.

 • Какво означава когато момчето което харесвам ме избягва в един момент, а в друг се разбираме и си говорим за всичко?

– Най-добре нея да я питаш, защото каквото и да ти кажем, ще е в сферата на гадаенето и преположенията. Но често човек не е много сигурен как да се държи, изпада в колебания, един ден е открит и общителен и сигурен в чувствата си, после нещо го обземат съмнения. Но в началото е нормално да има такава разлика в настроенията и непостоянство. Не се отчайвай, с времето би трябвало да се нормализират нещата.

Трябва ли да кажа на нашите, ако мастурбирам? Честно казано – както решите. Може би повечето тийнейджъри не казват и това не е проблем. В мастурбирането няма нищо лошо, то си е солов акт, дали ще споделяме с другите, че го правим или не, си е наша работа. Но да знаете, че дори да не кажете на вашите, че мастурбирате, те най-вероятно подозират, че го правите. Особено бащите за момчетата. Те все пак също са били като вас на по 16 години, както и вашите дядовци и прадядовци…

Но! Ето няколко ситуации, в които трябва да споделите с родителите си какво се случва, без да ви срам, страх или нещо подобно.
Ако ви тормозят в училище, ако някои системно ви обижда, бие, или злепоставя. Имаме цял епизод за тормоза в училище, припомнете си го, но това не е нещо за подценяване, нито проблем, с който учениците могат да се справят сами без намесата на възрастни като родители или учители.

Ако някой ви заплашва или тормози онлайн, ако ви пише неприлични съобщения, иска да се срещате на живо или казва, че ще ви намери, ако не му пратите ваша гола или друга снимка или всякакви подобни сценарии, свързани с онлайн тормоза. Казвате на родителите си, молите ги да ви проверят настройките на профилите, на браузърите и на телефоните и блокирате въпросния профил, от който идват заплахите. И заедно отивате в полицията и подавате сигнал. Имали сме такива случаи – пише ни 15-годишно момиче. Непознат онлайн я заплашва, че ако не спи с него, нещо ужасно ще й се случи. Много настоятлно я посъветвахме да каже на родителите си. Така и направи. Отидоха заедно в полицията и оттам поеха случая. А тя си отдъхна и беше много доволна и благодарна. А и най-важното – опазена.

Ако смятате, че някой ваш приятел или приятелка е жертва на сексуален тормоз или насилие. Това е огромна тема, за която много сме говорили и писали. Съветваме ви да изгледате тези по-стари епизоди от серията ни “По-добре недей” и да знаете какви са признаците, че някой е жертва на насилие и как да постъпите в такава ситуация. А именно – отново трябва да потърсите помощ от възрастен – учител или родител – и заедно да предпримете мерки да помогнете на приятелката или приятеля ви.

Как да кажа на нашите, че си имам гадже? Може би най-честото притеснение, което стига от вас до нас. Разбираемо. Ако гаджето ви е горе-долу на вашата възраст, от училище или от тренировките или някое друго извънкласно занимание – не би трябвало да има защо да го криете от родителите си.
Ако сте вече на 13-14 и си харесвате някой от училище и той също ви харесва и сте започнали да излизате заедно, няма причина да лъжете родителите си, че сте “на гости у една приятелка”. Просто кажете “Има едно момче (или момиче), което е много симпатично, и ние понякога след училище се разхождаме и в събота може да отидем на кино” или каквато е истината за нещата. Когато казвате истината, родителите ви ще ви имат повече доверие. А когато ви имат повече доверие, ще са по-спокойни за вас, ще ви дават по-голяма свобода и вие ще се чувствате по-добре.

Имате си гадже или някой, който потенциално може би ще ви стане гадже скоро, но…той е с 5 години по-голям, или пък е от друг град или почти не го познавате. Тогава вече родителите ви може да се притесняват и то с право. Ако имате връзка с някой, който не е на вашите години, много вероятно е той или тя да искат да правите неща, за които още не сте готови. Например секс. А вие още да не искате. Или да ви тормозят или да злоупотребяват с това, че сте по-малки. Това е съвсем реална заплаха и вашите родители я знаят и затова биха се противопоставили на подобна връзка. Така че ако все пак вие много много обичате този човек и сте сигурни, че искате да сте заедно, тогава трябва първо да обясните на родителите си, че няма да направите нещо, за което не сте готови и още по-добре по-големият ви партньор или партньорка да се запознаят с вашите и те да им го кажат. За връзките от разстояние или с някой почти непознат се отнася същото – просто родителите ви ще се притесняват, защото няма да познават момчето или момичето. Тогава трябва да обясните кой е, какъв е, откъде се познавате и т.н, за да имат представа с какъв човек си общувате, пишете, говорите по скайп.

Как да кажа на нашите, че нещо ме боли, сърби, притеснява, не ми е наред? Или не знам дали ми е наред или имам проблем?
Другата най-честа ситуация, в която искате нещо от нас е да ви излекуваме по интернет и да ви дадем медицинска консултация. Защото ви е срам да кажете на родителите си, че ‘там долу’ нещо не ви изглежда както трябва. Хора, повярвайте ни, няма родител, който да не иска да знае, ако детето му има здравословен проблем. Точно обратното, ще се притеснят още повече, когато разберат, че дълго време сте го крили от тях. Първо, много добре знаете, надявам се, че колкото по-рано се отиде на лекар и се хване, ако има нещо нередно, толкова по-бързо и лесно се лекува. Чакането и отлагането да си мине от само себе си, само влошава нещата. Както и друг път сме казвали – като ви заболи зъб, казвате на вашите и отивате на зъболекар, нали. Е абсолютно същото е ако ви пари като пишкате, или имате някакви пъпчици там долу, или някакво странно течение или каквото и да било друго. А! И много често лекарят ще ви каже, че не е нищо страшно и не е станала беля, ще ви успокои и ще ви обясни как да се грижите за вашето ‘там долу’. Ако пък има проблем – само лекар може да ви назначи най-правилното лечение за вас – не приятел, съсед или интернет.

 • Здравейте,като сме във връзка с човек кога точно трябва да се говори за секс?
  В момента, в който се чувствате достатъчно близки и си имате доверие. Общо взето в един момент от връзката хората усещат, че могат да кажат всичко на някого и го познават достатъчно добре. Има и хора, които могат да говорят за секс още на първа среща. Различно е. Важното е го кажете така, че другият човек да не го усеща като натиск или ултиматум – или правим секс или край.

 

 • Ако мастурбирам и съм на 12,но не съм казала на майка ми проблем ли е?!?
  Не, ако се притесняваш от нея. Важното е да знаеш правилата – гледай видеото за мастурбирането на момичетата.

 

 • Струва ли си да се интересуваш от човек, който даже за секунда не мисли за теб?
  Някой хора казват и вярват в това, че няма как да мислиш за някого, ако и той не мисли за теб. Не казваме, че е вярно със сигурност, но пък е хубаво да си представяме, че ако ние много мислим за някой, няма как и той да не си мисли за нас.
  Ако обаче виждаш, че този човек супер дълго време няма никакъв интерес към теб и нещата не отиват наникъде, по-добре се опитай да го забравиш, да го преживееш и да си избереш друг обект на мислите и чувствата.

 

 • Какво да правим ако аз и приятелка харесваме едно момче
  Еее, това сме го обяснили много добре в епизода за любовните триъгълници. Ако той иска да бъде с твоята приятелка, по-добре се отдръпни и им дай шанс да опитат да са заедно без това да разваля приятелството ви.
  Ако той не харесва никоя от двете ви – може би и двете не си заслужава да хабите чувства към него.
  Ако те харесва теб – опитай се да говориш с приятелката си и да й кажете и двамата, че държите на нея, но искате да сте гаджета без да я нараните.
  Нещо такова…говорете си, обсъждайте си и ще намерите решение.

 

 • Много искам да заговоря едно момче… Не го познавам (никога не съм говорила с него), но се разминаваме по-коридорите и си хвърляме дълги погледи…Какво да му кажа? Че много ме е срам.
  Ако това ще те успокои, всички винаги ни е срам, или почти всички. Обаче трябва в някакъв момент да се престраши един от двамата да направи първата крачка, иначе нищо никога няма да стане. И защо не това да си ти.

 

 • Как да се обличам, за да я впечетля?
  Обличай се както ти харесва, за да те харесват такъв какъвто си. Много е глупаво да правим неща, които не ги усещаме като наши само за да се харесаме на другите. Това бихме те посъветвали.
  За дрехите това, което винаги казваме е, че просто трябва да са чисти, изпрани, спретнати и ти да се харесваш с тях.

 

 • Бих искал да те питам като харесваш едно момиче как е по добре да тръгнеш директно да му пишеш или да бъдете първо като приятели защото два пъти ми се случи да пиша и да станат доста тъпи ситуации.

– Ами в чатовете нещата много често остават недоразбрани и се получават недоразумения. Защото като не виждаш изражението на човек, емоцията му, интонацията…само с емоджита и смайлита не става. Затова колкото повече си говорите на живо и с приятелите и с хората, които харесвате, толкова по-добре. Можеш да й пишеш, за да я поканиш да излезете или да се видите на живо, да й пратиш някоя забавна картинка или клипче, но по-истинските и сериозни разговори ги остави за на четири очи.

Отдавна не сме си говорили за хомосексуалността. Темата е мнооого голяма, а и момчетата и момичетата, които харесват хора от същия пол, имат огромна нужда от подкрепа и съвети. На тях им е много по-трудно в отношенията със семйството и приятелите, отколкото на хетеросексуланите. Затова днес ще им дадем няколко съвета как и на кого да споделят, че си гей или лесбийка.

Разкриването е много лично решение и трябва да си готов за него.

Как да се подготвиш?
Никога не можеш да си сигурен как ще реагират другите на новината. Родителите също. Може да сте супер близки и отворени един с друг, но това да им дойде съвсем неочаквано. А може и да са подозирали и вече да са приели нещата вътре в себе си и само да чакат твоето съобщение. Това, което можеш да направиш предварително, е да сондираш посоката с въпроси като “А ти какво смяташ за гей браковете?”, “Четох за една кампания в подкрепа на трансджендър хората и правото им да осиновяват деца”. Няма да е категорично точна преценка, но все пак ще ти даде някакви сламки, за които да се хванеш. Но дори майка ти и баща ти да имат приятели, които са гей и да ги приемат съвсем нормално, новината за собственото им дете може да им дойде доста шокиращо.

Дай им време
Дори реакцията в началото да е по-скоро негативна, отколкото подкрепяща, не се разочаровай и не изпадай в депресия. Ти си това, което си, не си “избрал” или “решил” да бъдеш гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър. Няма как да го промениш, независимо дали на другите това им харесва или не.
Но и не бързай да ги обвиняваш в хомофобия. Родителите ти може да приемат новината лошо, не заради техните лични убеждения, а защото се страхуват, че обществото ще те дискриминира или ще станеш жертва на хомофобски нападки.
Близките ти ще имат нужда от повече време да свикнат с промяната, отколкото ти. Дори да ти се иска веднага да тръгнеш по улиците за ръка с гаджето си и да показвате чувствата си открито, не очаквай от останалите да го приемат от раз и да се държат с вас естествено. Все пак ти си живял с тези чувства и съзнание много време преди да им кажеш, за тях това е новина, която трябва да им улегне.

И пак да ти кажем, че не е нужно да се справиш сам със ситуацията. Няма нищо срамно в това да потърсиш съвет или помощ. Сложили сме линк, на който може да намериш много подробна информация и лични истории на хора като теб за тяхното разкриване. А най-добре им пиши и се срещни лично с някои от тях, опитът им със сигурност ще ти вдъхне увереност и ще ти помогне при взимането на решения.

Моята история

https://www.youtube.com/watch?v=0DxLUOuzj1g&t=7s

Предеякулационната течност е безцветна течност, която се отделя от пениса при сексуална възбуда, мастурбация, любовна игра или в ранен етап от половия акт. Течността служи като лубрикант, а количеството, което се отделя варира при различните хора. В някои случаи човек може да отдели голямо количество предеякулационна течност, причинена от притеснение или някакво раздразнение. Някои хора го наричат подмокряне. В такива ситуации, човек може да се обърне към лекар, защото отделянето на голямо количество такава течност може и да не е приятна.

Трябва да знаете, че предеякулационната течност е подобна по състав на спермата, но има някои различия. Изследвания показват, че в тази течност може да има сперматозоиди, но може и да няма. Поради тази причина, винаги трябва да сте внимателни и правилно да използвате презервативи по време на секс.

За какво служи предеякулационната течност?
Тя неутрализира остатъчната киселинност в уретрата, причинена от самата урина и създава по-благоприятна среда за преминаване на спермата. Това увеличава шансовете за по-дълъг живот на сперматозоидите. Също така предеякулационната течност може да служи и като лубрикант по време на половия акт.

Могат ли да се предадат болести по полов път от предеякулационната течност?
Да, изследвания доказват, че хора заразени от ХИВ могат да предадат ХИВ на здрав човек чрез предеякулационната течност. Това може да доведе до синдром на придобитата имунна недостатъчност – СПИН.

Може ли да забременее момиче от предеякулационната течност?
Да, може. Както ви споменахме вече, тази течност може да съдържа в себе си сперматозоиди, които да доведат до бременност. За това винаги използвайте презервативи ако не сте готови да имате бебе . Прекъсването на половия акт точно преди свършване не работи именно заради тази течност, която се отделя в началото на самия полов акт. И въпреки че може да сте чували, че ваши приятели правят точно така и нищо не се случило при тях, то това не означава, че и вие трябва да рискувате. При всички момчета е различно, така че винаги използвайте предпазни мерки.

https://www.youtube.com/watch?v=tSkgObqZs7o&t=3s

 • Какво да правя когато други момичета флиртуват с момчето което харесвам?
  – Нищо не можеш да направиш. Флиртувай и ти, или остави момчето да избере на кого ще обърне внимание.
 • Защо никой никога не ме харесва. И защо момичето ми на мечтите би тръгнала с всеки, ни не и с мен

– Май имаме епизод точно с това заглавие – защо никой не ме харесва.
Напълно нормално е да се чувстваш така. Всъщност всеки човек му минават подобни мисли през главата. На някой по-често, на други не толкова. Дори да не минават през трудните години на пубертета, хората често изпадат в съмнения и депресивни състояния.
Затова искаме да те успокоим и да ти кажем, че ако си мислиш, че никой не те харесва, най-вероятно грешиш и това е само в твоята глава.

 • Какво да правя ако момчето в което съм влюбена ми предложи да го правим да праиема или да откажа?

– Винаги в такава ситуация – ако си сигурна в момчето, ако си готова и не се притесняваш и най-важното, ако знаеш как да се предпазиш от нежелана бременност и сексуално предавани инфекции – приемаш. Ако имаш съмнения и те е страх и не се чувстваш готова за тази крачка – отказваш.

 • Как да не се притесняваме когато видим човека когото харесваме?

– Винаги всички, е хайде почти всички, се притесняват като видят човек, когото харесват. Някои се изпотяват, други им се разтуптява сърцето, трети почват да изпускат предмети…или пък всичко това наведнъж.
Просто поемаш въздух, казваш си – е какво пък толкова и той е нормален обикновен човек, аз изглеждам добре, всичко е наред, усмихваш се, казваш му здрасти и така…

 • На мен пенисът ми е крив моля кажи какво да правя

– Не можеш да си го изправиш…шегата настрана, няма какво да направиш, но не трябва да се притесняваш. На всеки мъж му е различен, има всякакви форми и размери и от това не зависи колко ще си добър в секса и дали на момичетата ще им е приятно да правят секс с теб.

 • По-голямо ли е удоволствието без презерватив или е същото?

– Да, можеш да правиш секс без презерватив и да ти е супер, обаче да си лепнеш или инфекция или да направиш бебе на момичето. Просто риска е прекалено голям. А удоволствието с презерватив не е в никакъв случай чак толкова по-различно, че да си заслужава риска. Има супер тънки презервативи, намери си такива, които ти харесват и сексът с тях ще е супер.

 • Как да стана по – общителна в училище , да стана яка и печена феймъска , познавам феймъски , които са от класа ми и си общуваме постоянно , как това ще ми помогне. Искам да събера над 100 лайка във фейсбук , как да го направя ?

– И какво ще стане като събереш 100 лайка във фейсбук. Това за имиджа в социалните мрежи и кой какви снимки има в инстаграм и колко хора го следват и го смятат за велик и супер як и красив и жесток…е много измамно. Истинските приятели и хубавите отношения нямат нищо общо с това дали някой е феймъс или не. За какво ти е стотици хора, които не те познават какъв човек си и нямат нищо общо с теб да са ти лайкнали нещо.

 • Добре де писна ми значи целия ми клас се е целувал с език и някви други простоти и като ме питат съм принуден да лъжа и само аз не мога това мляскане и това е причина да отбягвам всяка някой съвет как трябва да го правим? 😄

– Е като са се целували всички с език и това не ги прави някакви супер хора 🙂 нали. Нито пък означава, че ти си мега зле, защото още не си го направил. Все някога и ти ще се целуваш, когато решиш, че искаш и ти харесва. Няма възраст за тези неща кога какво трябва, още по-малко да се влияем от другите и да правим неща само защото те ни карат и се чувстваме изостанали.
Освен това никой не се е родил научен как да се целува с език. В началото е нормално да ти е странно и неловко и даже малко неприятно, но постепенно става нещо нормално.

Не зависимо от това колко опит имате, то сексът с нов партньор доста често може да бъде неловък. Това си е интимен акт, за който е нужно много доверие. Колкото и да харесваме някого, за съжаление рядко нещата се получат от първия път. И двамата не познавате телата си и нямате представа какво харесва другия човек и какво не.
И такаа… стигали сте до този момент, дори и всичко да е минало доста гладко, често се получават неловки ситуации след края.

Често нямаме проблем със събличането и след като всичко е приключило, изведнъж ни става доста неудобно да лежим голи един до друг. И за това хукваме да си търсим дрехите незнайно къде разпилени из стаята. А и самата мисъл, че някой ни наблюдава докато си търсим дрехите ни кара да се чувстваше още по-неловко и да извършваме едни странни движения и дори да се спъваме в мебели.

Неловко е и след секс да започнете да се чудите до колко му е харесало на другия човек. Според нас няма нищо лошо в това да комуникирате какво ви е харесало и какво не. Не трябва да се обиждате от чутото. Комуникацията, както и във всяко друго нещо, може да доведе само до постигане на по-добри резултати.

Може би е неловко ако много дълго време сте изчаквали този момент да дойде, и момчето свърши прекалено бързо, но понякога това е доста нормално, така че недейте да реагирате по негативен начин. Момчета и вие не се притеснявайте, случва се, това не означава, че не ви бива.

Има и огромна вероятност нещата въобще да не се получат, тоест на момчето да не му стане. Даа, доста неловко, но отново не е нещо, което е странно или срамно. Понякога при голямо желание и притеснение, момчетата не успяват да достигнат до ерекция. Може да чуете повече по темата в нашият канал. Подобна ситуация с нов партньор вероятно е още по-неловка, но трябва да се опитате да не му предавате голямо значение.

Трябва да запомните, че сексуалните взаимоотношения в началото на връзката ви с нов партньор не винаги ще са страхотни. Ако ви се получи от първия път – супер! Ако не, то не се отказвайте един от друг само заради това. Дайте си време, все пак секса изисква опознаване на телата и доверие в партньора. Комуникирайте без страх, че ще нараните егото и нещата ще се получат. А и всички тези неловки моменти след време се превръщат в доста забавни спомени.