Как се става мъж (видео)

Какво се случва с момчетата през пубертета и как се превръщат в мъже. Този процес може да започне на 9 години или пък на 16. При всеки е абсолютно различно и няма правила.

Понякога става постепенно и отнема години. Друг път пък се случва буквално за едно лято или няколко месеца. През ваканцията някои от момчетата дръпват страшно на височина, разширяват им се раменете, уголемяват им се челюстта и хоп – от деца заприличват на големи мъже.

Започват да се окосмяват на места, където преди не са имали косми – по лицето, под мишниците, между краката, по гърдите, а понякога и по гърба.

За всички тези промени в тялото са виновни хормоните, които обаче вървят и с няколко неприятни странични ефекта. Кожата и косата започват да се омазняват, много вероятно е да се появят пъпки, или така нареченото акне.
Момчета, през пубертета ще започнете да се потите много повече отпреди. При това не само когато сте на игрището.

Затова преди да почнете да си сравнявате мускулите с вашите приятели, да се тревожите ще ви поникне ли достатъчно гъста брада и нормално голям ли е пенисът ви за възрастта ви, първо, ама най-първо, трябва да започнете да се грижите за хигиената си. Да се къпете редовно, да си сменяте бельото и тениската всеки ден, да си миете зъбите сутрин и вечер, да си намерите подходящ продукт за тийнейджърска кожа, с който да почиствате лицето си – с една дума да сте чисти и да миришете на хубаво. Изобщо не става дума да давате десетки левове за козметика – сапун, шампоан, четка и паста за зъби, дезодорант, лосион за лице. Това е. И какъвто бюджет имате – такъв. И евтините и скъпите продукти вършат работа. Важно е да ги ползвате редовно.

Е добре де, добавяме и самобръсначка и крем за бръснене от един момент нататък. Повече за мъжкото окосмяване можеш да разбереш от видеото ни “Брадите пак са на мода”.