Най-честите проблеми с пениса

Най-честите проблеми с пениса

Кои са най-честите проблеми с пениса, за които момчетата трябва да се консултират с лекар, специалист уролог?

Късо гемче

“Когато мастурбирам или правя секс усещам опъване и дърпане и нещо не е наред.” В такива случаи най-вероятно става дума, че имате вроден козметичен дефект, който се нарича късо гемче. Преди да се паникьосате, бързаме да ви успокоим, че това състояние се наблюдава при около 5% от мъжете. Т.е едно от двайсет момчета го има. Гемчето, медицинското му име е френулум, е тънката кожичка, която придържа кожата на пениса към главичката в отпуснато състояние на пениса. В ерекция, то трябва да има
достатъчна дължина, за да позволи свободното заголване на главата. Повечето момчета не знаят, че имат такъв козметичен дефект докато не станат тийнейджъри и не започнат да мастурбират или да правят секс.

Макар да е козметичен дефект, късото гемче пречи на сексуалния живот и трябва да се оправи. Как се оправя? За щастие вече много бързо и безболезнено. Трябва да отидете на уролог, който да ви прегледа и да потвърди диагнозата. Лечението е с лазер и е съвсем безрискова манипулация, която отнема няколко минути. После зараства за няколко дни и забравяте, че някога сте имали проблем.

В никакъв случай обаче, момчета, не пробвайте сами да си правите каквото и да било на пениса, защото ви е страх да отидете на лекар или да кажете на родителите си. Няма от какво да ви е срам. Нещо да не е наред с пениса ви е толкова нормално, колкото и да ви боли зъб или ухо.

Фимоза

Това е, когато кожата, която обхваща пениса, т.нар препуциум, е стеснена и не позволява свободното и безболезнено
„заголване” на главата на пениса. Без да навлизаме в детайли и сложни медицински термини, просто ви казваме, че има и такова състояние и то също трябва да се установи от уролог, който да препоръча и лечение. Най-често се налага момчето да бъде обрязано. Тази манипулация вече също се прави с лазер и е много по-щадяща отколкото е била преди. Макар и по-сложна процедура, отново няма повод за страх и паника. Все пак половината мъже на планетата са обрязани и то не защото е имало медицинска причина, а по собствено желание или по религиозни съображения. И всичко им е наред и водят съвсем безпроблемен и нормален сексуален живот.

Перлени пенилни папули

Това са малки бели пъпчици по ръба на главата на пениса. Те не са нещо, което пречи, боли или създава дискомфорт. Единствено не са естетически красиви и някои мъже толкова се притесняват от тях, че това пречи на сексуалния им живот.

Преди всичко ви съветваме, ако имате някакъв здравословен проблем, първо да го споделите с родителите си. Те страшно се притесняват за вашето здраве и биха направили всичко, за да сте добре.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg