Какво е хомосексуалност

По време на пубертета може често да си фантазираш за човек, когото харесваш. Може да е мъж или жена, приятел, познат, или пък известна личност. Може да си фантазираш за някого от същия пол като теб. Ако се окаже, че се влюбваш в някого от същия пол и ти се иска да правите секс, може би си хомосексуален/а или бисексуалнен/а.
Ако си хомосексуален/а, значи те привличат хора от същия пол като теб. Хомосексуалните мъже често се наричат гей, а хомосексуалните жени – лесбийки. Ако те привличат хора и от двата пола, си бисексуален/а. Ако те привличат хора от противоположния пол, си хетеросексуален/а.
За някои хора сексуалността не е „или, или“ – едното или другото, а прилича по-скоро на плъзгаща се скàла. Може да те привлича човек от същия пол, въпреки че не мислиш за себе си като за хомосексуален човек.
Да осъзнаеш, че си гей или лесбийка може да e щастлив момент или шокираща идея, в зависимост от много обстоятелства. Най-важното е да знаеш, че където и да се намираш по скàлата на сексуалност, това е нормално. Хомосексуалността, както и бисексуалността и хетеросексуалността са напълно естествени. В тях няма нищо неморално или нездравословно. Лошото обаче е, че не всички хора го приемат и разбрат. Затова, за съжаление, много често тези, които не са хетеросексуални се сблсъкват с предразсъдъци и лошо отношение. Ето защо е много важно и ти самият да знаеш, че откакто свят светува има разновидни сексуалности и всики те са нормални.