Осъзнаването, че си гей или лесбийка

Да осъзнаеш, че си гей или лесбийка, може да бъде щастливо преживяване – може би познаваш други гей мъже или лесбийки и си израснал/а сред хора, които имат положителна нагласа спрямо хомосексуалността.

Но за много хора това, че са хомосексуални, може да е шокиращо. В България, където голяма част от обществото има консервативни възгледи за сексуалността, откритието, че си гей, лесбийка или бисексуален/а може да бъде доста разстройващо. Може да се почувстваш объркан/а или самотен/а. В зависимост от това къде живееш, начина, по който си възпитан/а и начинът на мислене на хората около теб, може да се почувстваш дори засрамен/а, депресиран/а или уплашен/а.

По света има хора, които имат много отрицателна нагласа спрямо хомосексуалността. Често тази негативна нагласа е свързана с вярата в митове и с дезинформация.

Не е изненадващо, че много хора се опитват да игнорират хомосексуалните си чувства и просто продължават живота си, преструвайки се, че са хетеросексуални. Много от тях се женят и имат деца, но никога не изживяват пълноценно романтичен и сексуален живот, защото връзката с човек от противоположния пол не съответства на техните чувства.
Ако осъзнаеш, че си хомосексуален/а и се чувстваш нещастен/а и объркан/а, със сигурност не си сам! Няма нищо лошо в това да си гей или лесбийка. И всичко ти е абсолютно наред.