Нагласите и законът

Да се каже, че хомосексуалността се разглежда по различен начин в отделните части на света, е твърде меко казано. Културните и личните нагласи към хомосексуалността се различават значително.
Някои хора, обикновено повлияни от религия или традиции, виждат еднополовите връзки като срамни или погрешни. Гейовете и лесбийките може да се сблъскат с предразсъдъци и дискриминация, омраза и насилие. От друга страна, много хора по цял свят намират хомосексуалността като нормална част от живота. Те мислят, че гейовете и лесбийките заслужават същото уважение и отношение като хетеросексуалните.
В България отношението към хомосексуалността е консервативно. Хомосексуалността често се разглежда като “ненормално” поведение, което трябва да бъде “излекувано”. В обществото се срещат много хомофоби. “Хомосексуалността е срещу българската култура” е аргумент, който често се чува в обществения дебат.
За гейовете и лесбийките често е трудно да се разкрият в тази враждебна среда, така че повечето хомосексуални двойки пазят личния си живот в тайна.
От друга страна, общността на гей мъжете, лесбийките и бисексуалните хора в България отбелязва голям напредък през последните години. До момента в София са се провели осем гей прайда – шествия на гордостта. Много хомосексуални хора отправят предизвикателство към хомофобските нагласи, като живеят открито като хомосексуални хора и изискват правата им да се спазват и зачитат.

В България не е незаконно да си гей или лесбийка. Но за съжаление гей браковете и съвместното съжителство още не са узаконени.