Забременяване

Забременяването е възможно само в определен период от живота. За повечето жени това е възрастта между 13 и 49 г., когато имат менструации и овулират редовно. Но може да се случи и по-рано, и по-късно.
Повечето млади жени овулират всеки месец, в периода между менструациите. По време на овулация неоплодената яйцеклетка се придвижва от единия от яйчниците по фалопиевата тръба и достига до матката.
При секс без контрацептиви (предпазни средства) с мъж в периода около овулацията – около 5 дни преди нея и до един ден след нея, е възможно забременяване. След секс сперматозоидите се придвижват навътре във вагината и достигат до фалопиевите тръби. Ако в някоя от тях има яйцеклетка, сперматозоидите се опитват да си проправят път до нея. Когато някой сперматозоид успее да пробие стената на яйцеклетката, настъпва оплождане. Тъй като сперматозоидите оцеляват няколко дни във вагината, е възможно да се забременее по всяко време. За да се предпазите от нежелани бременности, използвайте предпазни средства всеки път, когато правите секс.