Хигиена на морето

Хигиена на морето

През летния сезон е доста горещо и именно заради тези горещини трябва да сме по-внимателни с личната и интимна хигиена. Просто през лятото телата ни отделят повече телесни течности.

Как да се поддържаме там долу?

Женските интимни части имат система за самопочистване и самоовлажняване. Това не означава, че не трябва да се къпем, напротив! Но за там долу не са ви нужни ароматизирани сапуни и душ гелове. Ако избирате продукт за миене, избирайте такъв без аромати и с неутрално pH, под 5,5, специално създаден за нуждите на вашите интимни части.

Избирайте подходящото бельо.

Не трябва да е прекалено тясно, да ви притиска и да се създава голямо търкане между него и интимните ви части. Хубаво е да заложите на памучното бельо, особено през лятото. Синтетичното бельо е голям враг в летните сезони, тъй като то запазва влагата в интимната зона, което заедно с горещината може да предизвика появата на гъбични инфекции. Избягвайте носенето на прашки, тъй като те допринасят за разпространението на бектерии от ануса към влагалището.

Подкожни косъмчета.

Особено за момичетата е много важно да имат перфектно гладка кожа за плажа. Да обаче епилирането, бръсненето и кола маската на бикини зоната често води до поява на подкожни косъмчета. Те от своя страна може да доведат до появата на гнойни пъпчици и червени петна. Това може да се избегне като изчакате няколко дни след епилация, когато кожата е спокойна, и да
направите деликатен пилинг, за да отстраните мъртвите клетки.

Също така, ако знаете, че ще ходите на море, басейн или някъде, където тялото ви ще бъде на пряка слънчева светлина, то направете епилацията няколко дена по-рано. Не излизайте на слънце веднага след това, защото кожата е все още стресирана от процедурата, и пряката слънчева светлина може да доведе до зачервяване и забавяне на процеса на успокояване на кожата. Дори
до изгаряния и да останат петна.

Къмпингуване

Летният сезон предоставя отлични условия за къмпингуване на морето или в гората. Един минус на това практикуване е липсата на лична тоалетна и душ. Въпреки това, е задължително да си вземате душ всеки ден, както бихте направили, ако сте си у вас. Просто чиста вода би свършила работа. Хубаво е да носите с вас и подходящи интимни мокри кърпички, които също не трябва да
са ароматни, трябва да бъдат с неутрална pH стойност, да не съдържат алкохол и да бъдат биоразградими.

Басейни, море и плаж

Перете банския си, както перете бельото си, не със студена или хладка вода. Правете го всеки ден. Хубаво е да носите по поне два чифта. Препоръчително е да сменяте банския през деня, за да не оставате с мокро долнище за дълго време, тъй като това може да доведе до инфекция на пикочните пътища. След плаж или ако сте били на басейн, е изключително важно да си вземете
хубав душ и обилно да измиете интимните си части с вода. Така ако са попаднали песъчинки там долу, трябва да сте сигурни, че сте ги измили.

Също така си носете чиста кърпа за плаж постоянно с вас. Ако лежите на шезлонги, пейки на ресторанти, столове на плажния бар, то избягвайте да сядате върху тях само по бански, все пак не знаете колко изпотени дупета са лежали и сядали по тях.

Обществени тоалетни

И на къмпинг, и на плаж най-вероятно ще ви се наложи да посетите обществени тоалетни. В никакъв случай не докосвайте тоалетната чиния и си носете ваши чисти кърпички, ако случайно няма там тоалетната хартия. Научете се да клякате над чинията, без да сядате, или пък я почиствате с мокри кърпички и постилате с тоалетна хартия, ако ви се налага да седнете.

Ако почувствате някакъв дискомфорт като обилно нетипично за вас течение, парене, сърбеж или лош мирис е препоръчително да се консултирате със специалист-гинеколог. Не чакайте да отмине лятото и готините почивки, преди да проверите дали имате някакъв проблем. Дори да е лек, то е добре да се излекува навременно, за да не страдате повече впоследствие.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg