Как да кажа НЕ

Как да му кажеш НЕ?

Чували ли сте израза “на момче не се отказва”. Ние за съжаление сме го чували доста често. Нямаме представа кой пръв е казал тази вселенска глупост, но няма нищо вярно и нищо поучително в съвета, че винаги трябва да се съгласявате и да давате на момчетата каквото поискат.
Това разбира се, е вярно и за нас момичетата – никъде не е казано, че на нас не могат да ни казват НЕ и че трябва да изпълняват всичките ни желания и настоявания. Обаче израз “на момиче не се отказва” няма. Защо ли?

Да казваш НЕ, означава да знаеш кое за теб е приемливо и кое не, кое ти харесва и кое не, какво искаш да правиш и какво не искаш да правиш. На теория звучи много лесно и логично, но в живота съвсем не е толкова първосигнално и естествено за момичетата да кажат “не, не искам”, “няма да направя това”, “не те харесвам”, “не ме търси повече” и т.н.

Защо е толкова трудно на момичетата да отказват?

Първо, защото от малки ни учат, че е важно да сме мили и добри. Може би не точно с изречението “на момче не се отказва”, но с подобни съвети в посока колко е важно да се харесаме и да угодим на другите. Второ защото в природата на момичетата е да искат да са харесвани и да се страхуват да не ги изключат от групата. Затова и като по-малки и като по-големи правим неща, само и само да се харесаме на останалите и да сме част от компанията.

Истината е, че колкото по-рано се научим да слушаме повече себе си и да не правим компромиси, толкова по-малко ще съжаляваме като пораснем и толкова по-малко грешки ще правим.

Какво значи да слушаме себе си и да казваме НЕ?

Означава да не правим нещо заради другите или защото се страхуваме какво ще си помислят за нас или защото се срамуваме да си признаем какво мислим или чувстваме.

Ето и няколко съвсем конкретни примера:

  • На парти си и някой ти предлага питие или цигара. Ти не се кефиш на тези неща, но се страхуваш, че ако кажеш “Не, благодаря, аз не пуша” ще те сметнат за скучна и задръстена. И така палиш цигара или изпиваш някакво питие, само и само да се “впишеш” в общата картинка. Е голяма работа, една цигара, ще си кажат някои. Но ако не можеш да кажеш НЕ за нещо такова, вероятно ще постъпиш по същия начин и в по-сериозна ситуация.
  • Някое момче е супер настоятелен и непрекъснато ти пише и иска да излезете. Ти не го харесваш и не искаш да се виждаш с него, но не му го казваш директно и само увърташ “айде другата седмица”, “може някой ден, като съм свободна”… Ако това продължи супер дълго, накрая най-вероятно ще се почувстваш гузно или ще ти е тъпо, че си го размотавала толкова време и ще излезеш с него.
  • Или пък получиш неприлично предложение от мъж, който е по-възрастен от теб или който ти е шеф, или е твой учител. Как ще му кажеш НЕ, ако не си достатъчно уверена и винаги се притесняваш какво ще кажат другите за теб?!

Много често ни пишат момичета, които съжаляват за разни случки в живота си и обвиняват себе си, че са станали жертва, защото не са били достатъчно категорични. Говорим за всякакви ситуации – от обиждане и тормоз, до изнасилване. Или връзки, в които страдат ежедневно.

Психолозите са категорични и единодушни – за да не ставаме жертви на насилие, трябва първо да знаем собствените си граници, и после да се научим да ги отстояваме. Или по-просто казано – да знаем кое е нашето нещо и кое не. И да кажем “не благодаря, не и за мен, аз ще пропусна” всеки път, когато ни правят предложение, което не ни допада. Колкото повече го правим, толкова по-уверени и твърди в позициите си ставаме. Другите го виждат и започват да ни закачат все по-малко.

Започнете да тренирате за сериозните НЕ-та, с отстояване на позиция в по-прости ситуации. Някой ви спира на улицата и иска да ви даде безсмислена брошура: “Не благодаря, не се интересувам.” ; фризьорът иска да ви направи оранжев кичур, защото е супер модерно “не, не ми харесва”, баба ви иска да изядете още едно парче кекс, “не, бабо, достатъчно ми беше”.

Бъдете учтиви, но категорични. И не се чувствайте зле, че отказвате. Фризьорът като толкова харесва оранжеви кичури да си направи на себе си.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg