Скъсахме, но сме в един клас, в една компания! (видео)

Здравейте,
Попадали ли сте в тази ситуация: „Скъсахме с гаджето, но сме в един и същи клас. Имам още една година заедно и ми е толкова тъпо, че направо обмислям да сменя училището…“ Кофти, ама чак такива радикални решения рядко са нужни. Дори да сте от едно и също училище или пък още по-фрапантно от един и същи клас, има как да преодолеете раздялата. Весела Бабинова дава отговори.

Първо, независимо колко дълга е била връзката, година или три седмици, дали вие сте я прекратили или другият човек, все е кофти да трябва да се виждате всеки ден. Конфузно е, знаем. Но ето няколко съвета как да направите ситуацията по-поносима:

Първото и най-важно правило: Всичко отминава.

И нищо не е чак толкова драматично колкото ние си мислим. Дори да е била драматична раздялата и да има наранени, недейте да мислите само за това. Да, ще се виждате всеки ден. Не е нужно да се правите, че не се познавате или че този човек не съществува. И от друга страна пък, не е нужно да отивате в другата крайност и да се преструвате, че нищо не е имало между вас. Били сте заедно, било е хубаво, но е свършило. Точка. За известно
време може да минете само на „здравей-здрасти,“ докато не поотминат нещата, а те евентуално ще, и после кой знае, може отново да си говорите като приятели.

Второ: игнорирайте съучениците си

Вероятно ако останалите съученици знаят, че сте били заедно, то ще започнат едни неловки коментари и погледи „ама какво стана, защо се разделихте, бяхте много сладки и т.н. или мани го тоя глупак, не си заслужава.“ Знаем, доста нечестно. Не стига, че на вас двамата ви е достатъчно тъпо ами и останалите да слагат сол в раната. Но е някак си неизбежно. Както се казва, всяко чудо за няколко дни. Първо ще им е любопитно, после ще забравят – все пак хората се вълнуваме главно от самите нас си.

Разберете се, ако е възможно

Хубаво е двамата да проведете разговор какво правите след раздялата, знаейки че ще трябва да се виждате всеки ден. Може да кажете „много ме нарани, бих предпочела да не се навърташ много около мен.“ Хубаво е и двамата да си поставите граници, с които ще се чувствате поне малко по-добре.

Зачитайте чувствата един на друг

Демек, не си правете мръсни номера, независимо как е свършила връзката. Ако случайно сте се разделили заради трети човек, гледайте да не натривате новата си връзка в лицето на другия. Да, това си е вашият живот и може да правите каквото си искате, но все пак трябва да останем добри и внимателни един към друг. Не казваме да се криете с новата си изгора, но пък се постарайте да не сте и супер публични пред човека, който сте оставили. Имайте предвид, че той или тя страда в момента и това също може да се случи и на вас.

Разделите не са лесно нещо – с това изречение не сме открили топлата вода. Но нещата наистина не са толкова драматични, колкото си ги представяме. И да, ужасно е когато си мислим, че сме открили голямата си любов и тя си тръгне. Плачем всяка вечер, казваме си „това беше, аз никога няма да се влюбя отново, край.“ Но се опитайте да ни повярвате – това далеч не е така. Малко мъдрости – разделите колкото и да са гадни, са и толкова полезни. Ще си кажете „тая пък какви ги говори.“ Но е истина, че всички учим по нещо от нашите раздели. Сами ще се убедите в това. Успех и знайте, че и това ще мине.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg