Какво е бяло течение

Какво е бяло течение?

Момичета, случвало ли ви се е по бельото да имате странна лепкава течност, неприятно усещане на мокрота и понякога странна миризма. Не знаете какво се случва и започвате да се притеснявате.

Какво е бяло течение?

Бялото течение изпълнява важна очистителна функция в женската репродуктивна система. То произлиза от вътрешните жлези на вагината и маточната шийка, като пренася мъртвите клетки и бактерии. По този начин тялото поддържа влагалището чисто и помага за предотвратяване на инфекции. За това и не се стряскайте. В повечето случаи вагиналното течение е напълно естествено явление.

Кога се появява?

Бялото течение най-често се появява преди или след началото на менструалния цикъл. Естествено е, когато момичето достига полова зрялост. Количеството, наличието на миризма и оттенък може да варират спрямо деня на менструалния цикъл, както и хигиената на момичето. За това, момичета, ще продължаваме да повтаряме, че хигиената е винаги приоритет, както и носенето на удобно и хубаво бельо. Ако прецените, може да използвате ежедневни превръзки, които да попиват течността и да не замърсяват бельото ви. Както и при менструация, трябва да ги сменяте често.

Много жени имат бяло течение и в повечето случаи се смята за нормална реакция на организма. Но има и ситуации, при които отделянето на този секрет може да е подсказка, че нещо не е съвсем наред. Ако миризмата или оттенъкът започнат да ви се струват необичайни, особено ако са придружени от сърбеж и парене, то това може да е подсказка за инфекция или някакво друго състояние. Понякога тези промени могат да се появят заради употреба на антибиотик, противозачатъчни хапчета, ароматизирани сапуни или друго, но във всеки случай посетете гинеколог, за да сте сигурни какво се случва с тяло ви.

Причини за бялото течение, когато не е в рамките на нормалното, най-често могат да бъдат лоша лична и полова хигиена.

При влошаване отидете на лекар

Много е важно бялото течение да се наблюдава. Всяка негова проява, по-различна от нормалната, като количество, цвят, мирис и други съпътстващи го оплаквания, трябва да ви подскажат, че има нещо нередно. Течението може да придобие жълтеникав или мръснокафяв цвят. В тези ситуации избягвайте половия контакт, защото може да влошите положението като там долу попаднат още бактерии, а може и да предадете вашите бактерии на момчето. Както вече казахме – отидете на гинеколог, без грам да ви е срам – няма от какво. Като ви заболи зъб, не се колебаете да идете на зъболекар, нали?! Не си и помисляйте да се лекувате сами, защото не знаете от какво точно се е получило и най-много да си навредите още повече. В интернет има много изписани начини за лечения, но не знаете кой е вашият. Само лекар може да ви каже.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg